PREMIEREKLAR: Det er åtte år siden komikerdronninga Pernille Sørensen sto på scenen med «Flink Pike». Neste uke er hun tilbake med nytt soloshow. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
PREMIEREKLAR: Det er åtte år siden komikerdronninga Pernille Sørensen sto på scenen med «Flink Pike». Neste uke er hun tilbake med nytt soloshow. Foto: Christian Roth Christensen / DagbladetVis mer

Pernille Sørensen:

Barna skjønte ikke hva mamma jobbet med: - Mildt sagt diffust

Premiereklare Pernille Sørensen om hvordan hun kombinerer karriere, småbarn og ekteskap.

Om en knapp uke skal komiker Pernille Sørensen (40) nok en gang stå på scenen på Latter på Aker brygge med sitt eget soloshow. Denne gangen er det «Kultur» som skal gi publikum krampe i magemusklene i over en time.

Dagbladet møter Sørensen like etter en leseprøve, hvor hun og flere andre nettopp har tatt knallharde valg om hva som får bli en del av det nye showet, og ikke.

Ifølge komikeren selv gir tittelen på showet så å si ingen begrensninger for hva hun kan snakke om.

Selv mener hun at hun befinner seg i et slags «kulturelt origo» og er midt imellom høy- og lavkulturell. Og det er nettopp dette den folkekjære komikeren har planer om å tulle med denne gangen.

- Det er jo fascinerende at de som liker høykultur blir sett på som smartere, er det ikke?

Småbarnsmor

Åtte år er gått siden 40-åringen sist sto på scenen med sin første solo-forestilling, «Flink pike», som ble en suksess uten like. Sørensen, som er gift med komiker Dagfinn Lyngbø (45), var den gang småbarnsmor og gravid med barn nummer to.

- Sist jeg hadde show var barna så små. Han yngste hadde jeg med på turné og han andre fødte jeg mens jeg spilte. Eller - ikke mens jeg spilte, men underveis i forestillingsrekka. Og så hadde jeg ham med på turné under armen etter det. Han husker så klart ingenting av det, men det gjør jeg. Såpass godt at jeg har ingen planer om å gjøre det samme dobbeltløpet igjen denne gangen.

Selv om sønnene Ludvik (10) og Lasse (6) er blitt litt eldre siden forrige soloshow, er det fortsatt litt av en kabal som skal gå opp på hjemmebane. Det populære komikerekteparet må unektelig planlegge godt seg imellom.

LESEPRØVE: I tida fram mot premiere jobber Pernille Sørensen nøye med manus til den kommende forestillingen. Dagbladet fikk ta del i en av leseprøvene. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
LESEPRØVE: I tida fram mot premiere jobber Pernille Sørensen nøye med manus til den kommende forestillingen. Dagbladet fikk ta del i en av leseprøvene. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

- Jobber turnus hjemme

- Vi har turnusjobbing, litt sånn annenhver gang, egentlig. Nå har Dagfinn hatt forestilling, så nå er det min tur. Når jeg spiller, spiller ikke han. Vi setter opp forestilling annenhver gang, så ungene har én forelder som er hjemme i hvert fall. Så kan vi bli litt kjent med dem og, sier hun lattermildt.

Sørensen og Lyngbø er to av landets fremste komikere, men ifølge sønnene er de «helt vanlige» foreldre. Og selv om Ludvik og Lasse ikke tenker så altfor mye over at de har litt annerledes foreldre enn vennene sine, skjønner de likevel mer og mer jo eldre de blir.

- De siste showene til Dagfinn har de jo vært med på, og sett på. Det er veldig gøy å være med dem og se standup, og legge merke til hvor de ler. Det er litt ulike ting seksåringen ler av, enten av at pappa har tullestemme eller av at de andre ler. Og mye går også over hodet på dem, så klart, sier hun og forklarer at de likevel synes det er artig å være med på jobb.

- Jeg husker jo selv hvor stas det var å være på teater da jeg var liten.

«Nytt på Nytt»-profilen forteller at det var en lang stund barna ikke skjønte hva foreldrene jobbet med, da de som komikere jobber med så mangt.

- Man vet jo ikke hva en komiker gjør når man er liten, det er jo mildt sagt litt mer diffust enn en lastebilsjåfør, eller å jobbe i butikk, legger hun til.

FÅR HJELP AV EKTEMANNEN: Pernille Sørensen flyr inn i en ny forestillingsperiode. 23. august har hun premiere på «Kultur» på Latter i Oslo. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
FÅR HJELP AV EKTEMANNEN: Pernille Sørensen flyr inn i en ny forestillingsperiode. 23. august har hun premiere på «Kultur» på Latter i Oslo. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

- Hvorfor sa de navnet ditt?

At foreldrene til stadighet blir stoppet eller pekt på, på gata, har sønnene begynt å få med seg. Ifølge Sørensen legger de nok mer merke til det enn hun selv gjør.

- Det har jo hendt i blant at de ser hvis folk hvisker, og så har de begynt å spørre: «Hvorfor sa de navnet ditt?». Men de synes ikke det er veldig interessant, for dem er jo det å jobbe med tv en like vanlig jobb å ha som det er for meg.

Enn så lenge hevder «Side om side»-skuespilleren at verken Ludvik eller Lasse tenker noe særlig over at hun og Dagfinn er kjendiser.

SKRUBBSÅR: Etter at flere unggutter på rollerblades kjørte forbi, kunne Pernille selv fortelle at hun hadde stått på det i sommer. Det gikk ikke helt etter planen. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
SKRUBBSÅR: Etter at flere unggutter på rollerblades kjørte forbi, kunne Pernille selv fortelle at hun hadde stått på det i sommer. Det gikk ikke helt etter planen. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

- Nå har vi aldri hatt dem med på premiere og sånt, så de har ikke noe inntrykk av hva det er. Også bor vi jo i Sørkedalen - der kjenner alle hverandre uansett. Vaktmesteren på skolen er mye mer kjent der enn oss, for han vet alle hvem er, forteller hun og ler.

Med bare halvannen uke igjen til premiere, har Sørensen nok å holde fingrene i. Selv om fokuset på forestillingen krever mye, er hun likevel opptatt av å prioritere tid med barna.

- Når jeg spiller show drar jeg ikke på jobb før i 18-tida, så vi får spist middag sammen før jeg drar. Det er klart at jeg prøver å spare litt på energien til forestilling, så å dra rett fra barnebursdag til forestilling er slitsomt, men alt går jo. Dette er noe jeg har blitt vant til, så man lærer seg et par triks. Hvile middag er lurt, og å spise en stor tung biff rett før du går på scenen er en dum idé.

STJERNEPAR: Pernille Sørensen og Dagfinn Lyngbø giftet seg i 2006. Sammen har de sønnene Ludvik og Lasse. Foto: NTB Scanpix
STJERNEPAR: Pernille Sørensen og Dagfinn Lyngbø giftet seg i 2006. Sammen har de sønnene Ludvik og Lasse. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Engstelig i hverdagen

Både på scenen, i «Nytt på nytt» og «Side om side» later mye til at Pernille Sørensen har stålkontroll og at hun er svært selvsikker. Selv innrømmer hun at også hun kan bli engstelig og ukomfortabel.

- Direkte skryt. Det gjør meg skikkelig ukomfortabel. Det er en blanding av at jeg synes det er veldig hyggelig og at jeg blir usikker på hva jeg skal svare til det. Hvis folk fortsetter å skryte av meg så går det fra et punkt hvor det er veldig hyggelig til at jeg begynner å rødme. Jeg har jo lyst til å skryte tilbake, men det kan fort bli: «Du er sikkert flink til det du jobber med også.» Jeg vet faktisk ikke hvordan jeg skal ta det imot, sier hun lattermildt.

Komikeren utstråler selvsikkerhet fra scenen - i hverdagen blir hun derimot engstelig langt oftere.

- Jeg jobber med ting som er helt ukontrollerbart, og da har jeg et veldig stort behov for å ha et liv utenom som er helt normalt. Jeg engster meg ikke når det gjelder jobben min, bare i privatlivet. Spesielt når det kommer til logistikk og når jeg må rekke ting. Om ungene skal ta bussen aleine, så engster jeg meg for om de går på feil buss. Jeg får en dyp uro i kroppen om ting blir annerledes enn jeg hadde sett for meg.

- Hender det du tviler på deg selv?

- Ja, mange ganger! Man kan få en kjempetanke, som man selv synes er hysterisk morsom, men så funker det kanskje ikke helt med publikum. Da blir man jo litt usikker. Men ikke sånn grunnleggende usikker da, man har jo en viss kjerne i midten som man stoler på uansett.

TILBAKE: Åtte år er gått siden sist Pernille Sørensen hadde soloshow. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
TILBAKE: Åtte år er gått siden sist Pernille Sørensen hadde soloshow. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

- Jobber ikke sammen

Man skulle kanskje tro at det var mange fordeler ved å ha en ektemann i samme bransje, men 40-åringen kan derimot avsløre at de ikke hjelper hverandre så mye som mange kanskje tror. Likevel innrømmer hun at det er deilig at Dagfinn forstår hva hun legger i jobben, og hvordan tida er for henne nå rett før en premiere.

- Vi bruker ikke hverandre så mye på tekst, men det er fint at han kan komme og se en prøveforestilling med friske øyne og gi meg tilbakemelding. Det er lettere for en fra utsiden å se hva som funker og ikke, men vi jobber ikke så mye sammen ellers.

SKAVLAND: Pernille Sørensen forteller om hvor nær hun var å bli rammet av terror. Video: NRK Vis mer

- Det er klart vi lufter ideer og sjekker om ulike ting kan være morsomt. Også snakker vi mye prosess og jobben rundt. Han kjenner jo godt til dette og skjønner at man har behov for å «zoome» ut litt her og der. Det er jo et stort pluss at han vet hvordan tida opp mot en premiere er, legger hun til.

23. august braker det løs på Latter, når Pernille Sørensen atter en gang skal tulle på scenen. Så langt kan hun avsløre at nervene ikke har tatt henne ennå, men innrømmer at de sakte, men sikkert vil komme. Da er det godt å ha en ektemann som vet hvordan det hele foregår.

- Jeg blir veldig konsentrert og stille. Det blir ikke noe hyling og grining, men den største angsten man bærer på er jo at man skal huske alt man skal si. Det er en del rekkefølger og tekniske ting man skal få inn på rett tidspunkt, og slikt som endres rett før og i siste liten. Sånt er av og til innmari vanskelig å få festet i hjernebarken. Men, men - det går til slutt, med mentalt lim og sparkel, sier hun lattermildt.

- Det er mange mennesker som har fått holde på med sitt litt for lenge i det stille, så det skal bli gøy å erte litt, sier komikeren.