Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Dronning Sonja 80 år:

Barnebarna hyllet dronning Sonja

Avduket statue på dronningens store dag.

HYLLET BESTEMOR: Det var de kongelige barnebarna som fikk stå for avdukingen av statuen fra Den norske turistforening. Her er Maud Angelica Behn sammen med prinsesse Ingrid Alexandra og Emma Tallulah Behn. I bakgrunnen prinsesse Märtha Louise, kronprinsesse Mette-Marit og prins Sverre Magnus Foto: NTB scanpix
HYLLET BESTEMOR: Det var de kongelige barnebarna som fikk stå for avdukingen av statuen fra Den norske turistforening. Her er Maud Angelica Behn sammen med prinsesse Ingrid Alexandra og Emma Tallulah Behn. I bakgrunnen prinsesse Märtha Louise, kronprinsesse Mette-Marit og prins Sverre Magnus Foto: NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I dag, 4. juli, fyller dronning Sonja 80 år.

I den forbindelse fikk prinsesse Ingrid Alexandra (13), Maud Angelica Behn (14) Leah Isadora Behn (12), Emma Talluah Behn (8) og prins Sverre Magnus (11) avduke gaven fra Den norske turistforening.

Gaven var en statue av dronningen selv, og hyller hennes interesse for fjell og natur. Under avdukingen hyllet også kronprins Haakon (43) sin mamma.

Saken fortsetter under bildet.

AVDUKNING: Jubelen stod i taket da de kongelige barnebarna avduket den nye statuen av dronning Sonja. Foto: Andreas Fadum
AVDUKNING: Jubelen stod i taket da de kongelige barnebarna avduket den nye statuen av dronning Sonja. Foto: Andreas Fadum Vis mer

- Uansett hvor jeg kommer på tur, så får jeg høre at «her har moren din vært før deg». Det er blitt en løpende spøk i vår familie, sa han med et smil.

Det er kunstneren Kirsten Kokkin som har laget bronseskulpturen.

- Det er Hennes Majestet Dronning Sonja av Norge som sitter og ser opp mot Slottet, hun ser på sin gjerning. Hun har lagt ryggsekken som hun bærer ved sin side, hun har besteget nok en topp, overvunnet nok en utfordring og kan reflektere med tankene på flukt over Norges fjelltopper, sier hun til Kongehuset.no.

80 ÅR: Dronning Sonja fyller 80 år 4. juli 2017. Hun kom inn i norsk offentlighet i 1959 da hun traff kronprins Harald. Video: NTB Scanpix / Dagbladet Vis mer

Også hennes datter, prinsesse Märtha Louise (45), har gratulert mamma med dagen i en ny post på hennes private Facebook-profil.

- Gratulerer med 80-årsdagen min skjønne mamma. Du er mitt forbilde: Klok, sterk, litt sta, sprek som få og med kjærlighet og god humor. Så stolt av at nettopp du er moren min, skriver hun i innlegget.

Saken fortsetter under bildet.

BEUNDRET STATUEN: Dronning Sonja fulgte spent med da statuen ble avduket. Foto: Andreas Fadum
BEUNDRET STATUEN: Dronning Sonja fulgte spent med da statuen ble avduket. Foto: Andreas Fadum Vis mer

Lite visste de stolte foreldrene, Dagny og Karl August, om hva fremtiden skulle bringe for yngstedatteren. Hun vokste opp som en sosial og oppvakt jente på Vinderen, og viste tidlig interesse for både sport, friluftsliv og kunst.

Hun utdannet seg senere innen klesdesign. Men yrkesveien skulle vise seg å ta en helt annen retning.

I 1959 traff hun jo som kjent Norges kronprins Harald, og de to falt pladask for hverandre.

Ni år senere seiret kjærligheten, og de to giftet seg i Oslo Domkirke.

Saken fortsetter under bildet.

STOLT KRONPRINS: Kronprins Haakon holdt tale under seremonien. Foto: Andreas Fadum
STOLT KRONPRINS: Kronprins Haakon holdt tale under seremonien. Foto: Andreas Fadum Vis mer

Variert bursdag

Når hun i dag fyller 80 år, flagges det over hele vår langstrakte land, for landets dronning!

Den offisielle feiringen av kongeparets 80-årsdager gikk av stabelen med gallamiddag på Slottet, lunsj på Kongeskipet og festforestilling i Operaen allerede i mai.

Saken fortsetter under bildet.

KONGELIG BRYLLUP: Slik så det ut da dagens kongepar møtte folket etter sitt bryllup i 1968. Foto: NTB Scanpix
KONGELIG BRYLLUP: Slik så det ut da dagens kongepar møtte folket etter sitt bryllup i 1968. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Men også selve fødselsdagen skal feires fra morgen til kveld, og det er dronningens hovedinteresser fra barnsben av som skal stå i fokus, nemlig friluftsliv og kunst.

Dagen blir først markert med avduking av gaven til dronningen fra DNT (Den norske turistforening).

Saken fortsetter nedenfor.

80 ÅR: Dronning Sonja fyller 80 år 4. juli 2017. Hun kom inn i norsk offentlighet i 1959 da hun traff kronprins Harald. Video: NTB Scanpix / Dagbladet Vis mer

Åpner kunststall

Neste gave som skal åpnes er fra ektemannen, nemlig den gamle slottsstallen som er omgjort til Dronning Sonja KunstStall.

Dronningen har selv ledet arbeidet med utviklingen av kunsstallen, som åpnes på bursdagen med en utstilling med to hovedelementer: norsk grafikk og dronning Mauds fotografier.

Ifølge NRK har over 160 norske kunstnere donert et grafisk verk i anledning kunstdronningens 80-årsdag.

Det skal også være piknik i Dronningparken for inviterte gjester på formiddagen, og en felles feiring av kongeparet med familie og venner på Bygdøy Kongsgård på kvelden.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!