HAR TILBUD OM HJELP: I NRK-serien «Skam» møter karakterene utfordringer normale ungdommer treffer på i hverdagen. Det viste seg å være en suksessoppskrift for kanalen. Skuespillerne Lisa Teige, Firda Josefine Pettersen, Ulrikke Falck, Iman Meskini og Ina Svenningdal spiller alle i serien. NRK følger dem opp tett, med tilbud om råd fra både redaksjonen og profesjonelle.

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
HAR TILBUD OM HJELP: I NRK-serien «Skam» møter karakterene utfordringer normale ungdommer treffer på i hverdagen. Det viste seg å være en suksessoppskrift for kanalen. Skuespillerne Lisa Teige, Firda Josefine Pettersen, Ulrikke Falck, Iman Meskini og Ina Svenningdal spiller alle i serien. NRK følger dem opp tett, med tilbud om råd fra både redaksjonen og profesjonelle. Foto: Lise Åserud / NTB scanpixVis mer

Barnepsykolog hyller NRKs «Skam»-tiltak

Har gått fra ukjente ungdommer til Norges største stjerner.

(Dagbladet): Er du blitt av «Skam»-basillen? Da er du i selskap med titusenvis av nordmenn i alle aldre.

Serien om ungdommene på Hartvig Nissen videregående skole i Oslo har slått alle rekorder, og har satt flere temaer på debattagendaen.

Flere av de unge skuespillerne i serien har gått fra å være totalt ukjente ungdommer med interesse innenfor skuespill og teater, til å bli landets største stjerner.

Det er ikke alltid like lett, og har medført store livsforandringer for skuespillerne. På Elle-festen denne uka, tok over 40 kjendiser selfie med Thomas Hayes og Herman Tømmeraas, som i serien spiller William og Chris.

Mer oppfølging Redaksjonssjef i NRK P3, Håkon Moslet, forteller til Dagbladet at det har vært viktig for redaksjonen å skjerme skuespillerne fra media.
 
De unge skuespillerne er ikke blitt noe mindre kjente av den grunn, men de har hatt tilbud om hjelp allerede fra dag én.

- Det er klart vi har prøvd å klargjøre dem for dette. Vi har kommet med tilbud om råd fra både oss og fagpersoner. Det er en standardprosess når vi jobber med unge folk som eksponeres for media. «Skam»-ungdommene har fått tettere oppfølging enn vanlig, fordi fenomenet er blitt så stort, påpeker han.

Moslet vil ikke gå ut med om noen av skuespillerne har valgt å benytte seg av tilbudene. Han kan imidlertid fortelle at han er glad på deres vegne.

- Vi har vært opptatte av å skjerme dem, men de må få lov til å dra på fest eller andre arrangementer. Det er sikkert gøy for dem å oppleve denne populariteten, forteller han.  

- Meget fornuftig Den profilerte barne- og ungdomspsykologen Willy-Tore Mørch, er kjent med den populære NRK-serien. Han tror det er bra at kanalen tilbyr skuespillerne oppfølging.

- Dette er meget fornuftig av NRK. Det er store forskjeller i hvor robuste unge mennesker er psykisk, så dette er noe alle takler forskjellig, sier han til Dagbladet.

Mørch er mest bekymret for hvordan ungdommene, som er i aldersgruppa 16-20 år, skal takle hverdagen når serien er slutt.

- Når lampene slukkes og det hele er over, kan tomheten bli veldig sterk. Dette er unge jenter og gutter som har en utdannelse og et annet liv foran seg, så berømmelsen kan stagnere på et tidspunkt. Da er det bra å ha et tilbud om bistand, sier han.

Psykologen retter også blikket mot hvordan berømmelsen takles her og nå.

- Noen tar kanskje helt av, mens andre beholder en viss bakkekontakt. Man skal ikke se bort fra at noen opptrer på måter som kan være uheldige for dem. Noen bør være der for å dempe dem litt ned og få dem til å møte virkeligheten, dersom det er tilfellet, mener Mørch.

Prisvinnende Da «Gullruten» gikk av stabelen tidligere i vår, var «Skam»-gjengen stadig å se på podiet. Ikke bare én, eller to, men tre ganger ble skuespillerne i «SKAM» og serieskaper Julie Andem klappet opp på Gullruten-scenen.

Da Dagbladet fikk en prat med et par av skuespillerne i etterkant, innrømmet Josefine Pettersen - alias Noora -at hun stadig blir stoppet på gata av folk som lurer på hvordan den ekte Noora er.

På spørsmål om hvordan jentene skulle feire kveldens storeslem, svarte Ulrikke Falck (Vilde):

- Vi skal faktisk sitte på et hotellrom og se på tv. Det blir fint å feire sammen. Selv om vi bare er kolleger, har vi fått en veldig god kjemi. Vi er heldige som kommer så godt overens, sa hun.