KONTRAST: I serien spiller 13 år gamle Millie Bobby Brown karakteren Eleven, et menneskelig eksperiment med kort hår og maskulin stil. Virkeligheten for den britiske tenåringen er imidlertid en annen. Foto: Netflix / Shutterstock, Rex, NTB scanpix
KONTRAST: I serien spiller 13 år gamle Millie Bobby Brown karakteren Eleven, et menneskelig eksperiment med kort hår og maskulin stil. Virkeligheten for den britiske tenåringen er imidlertid en annen. Foto: Netflix / Shutterstock, Rex, NTB scanpixVis mer

«Stranger Things»-stjerna Millie Bobby Brown

Barnestjerna (13) hylles for forandringen

Ekspert mener «Stranger Things»-Millie kan nå motetronen.

(Dagbladet): I disse dager «binger» millioner av seere verden over den andre sesongen av Netflix-suksessen «Stranger Things». Hele sesongen ble sluppet samtidig, og mange hadde nok - etter fjorårets opphaussing av første sesong - gledet seg til fortsettelsen.

Den mystiske science fiction-serien tar for seg skumle hendelser som finner sted i en småby i USA. Det blir opp til en ung vennegjeng å stoppe de onde kreftene som er i sving i byen. Det skal ikke gå enkelt for seg.

Siden første sesong hadde premiere i fjor, har de unge skuespillerne blitt verdensstjerner. Spesielt britiske Millie Bobby Brown (13) har vært på «alles» lepper. Hun spiller den mystiske karakteren Eleven, som har overnaturlige evner og et sterkt pågangsmot.

NIFS: Karakteren til Brown, Eleven, kan være skummel når hun føler seg truet eller når vennskap står på spill. Her i en scene fra sesong to. Foto: Netflix
NIFS: Karakteren til Brown, Eleven, kan være skummel når hun føler seg truet eller når vennskap står på spill. Her i en scene fra sesong to. Foto: Netflix Vis mer

- Superkul

Karakteren hennes har fascinert millioner, men det samme har 13-åring som privatperson. Stilen hennes har spesielt mange bitt seg merke i. I første sesong er håret hennes snauklipt, mens hun går i maskulint tøy og labfrakker. I virkeligheten er situasjonen en annen.

På premieren til den andre sesong, som ble avholdt tidligere i oktober, dukket hun opp på den røde løperen i en sort skinnkjole, med langt hår og sminke på både øyne og kinn. Kjolen var signert Calvin Klein av Raf Simons.

Det høster hun ros for av moteekspert og Vixen-redaktør Ida Elise Eide Einarsdottir.

SKINNKJOLE: Dette antrekket dukket den 13 år gamle stjerna opp i på sin egen premiere. Foto: NTB scanpix
SKINNKJOLE: Dette antrekket dukket den 13 år gamle stjerna opp i på sin egen premiere. Foto: NTB scanpix Vis mer

- Jeg synes hun ser superkul ut. Skinn er jo virkelig en av sesongens store trender. Med tanke på hennes unge alder synes jeg det er fint at antrekket er litt tilkneppet og med lange ermer. De spisse, hvite «kitten heelsene» er helt riktige akkurat nå og i tillegg til å være en fin kontrast til det svarte skinnet gjør de antrekket litt søtere. Legg merke til de enkle, tynne ringene på hver finger. Less is more, forteller eksperten.

Likevel er det ikke alle som har sagt seg enige i hyllesten. I sosiale medier har flere kommentert antrekket, som de mener ikke passer seg på en 13-åring. Andre har gått ut og ment at hun har på seg for mye sminke. Einarsdottir tror det er viktig å ha i bakhodet at hun trolig blir godt ivaretatt.

- Det er helt klart et viktig tema, og jeg er sikker på at hun har både foreldre og stylister som ivaretar både hennes behov og ønsker og som er obs hennes unge alder. Jeg skulle kanskje ønske at hun ikke brukte så mye sminke, rett og slett fordi hun ikke trenger det - men det er en annen sak.

BARNESTJERNER: Denne gjengen har sørget for seriens store suksess. Fra venstre ser vi Caleb McLaughlin, Noah Schnapp, Millie Bobby Brown, Gaten Matarazzo og Finn Wolfhard. Foto: NTB scanpix
BARNESTJERNER: Denne gjengen har sørget for seriens store suksess. Fra venstre ser vi Caleb McLaughlin, Noah Schnapp, Millie Bobby Brown, Gaten Matarazzo og Finn Wolfhard. Foto: NTB scanpix Vis mer

Stilforandring

Brown har gjort flere intervjuer de siste åra, i forbindelse med seriens to kritikerroste sesonger. Hun har dukket opp i flere forskjellige antrekk, som alle har stått i kontrast til hva karakteren Eleven ville ha hatt på seg.

Prisutdelinger er også en del av karriereveien. Da hun for om lag to måneder siden dukket opp på Emmy-utdelinga, var det i en bløtkakekjole med tyllskjørt som fikk ros i motepressen.

ELEGANT: Millie Bobby Brown imponerte i denne kjolen under Emmy-utdelingen. Foto: NTB scanpix
ELEGANT: Millie Bobby Brown imponerte i denne kjolen under Emmy-utdelingen. Foto: NTB scanpix Vis mer

Skinn og tung sminke er i sterk kontrast til dette. Einarsdottir er sikker på hvem stilinspirasjonen trolig har vært her.

- Jeg sa det da og jeg sier det igjen; Jeg tror «Stranger Things»-Millie på sikt kan bli en av våre nye it-girls. På mange måter minner hun om Emma Thompson. På Emmy-utdelingen tidligere i år var hun blant kveldens aller best kledde, forteller hun og fortsetter:

- Denne gangen er hun mer rocka, men det er fortsatt helt enkelt og uten fiksfakseri. Dessuten er jo den røde Emmy-løperen noe helt annet enn en filmpremiere, hvor man kanskje står litt friere til å leke seg med stylingen.

VOKSEN: Hun er bare 13 år gammel, men er allerede på full vei til å bli et stilikon, skal vi tro ekspertene. Her er Brown fotografert under innspillingen av et talkshow i oktober. Foto: Rex, Shutterstock, NTB scanpix
VOKSEN: Hun er bare 13 år gammel, men er allerede på full vei til å bli et stilikon, skal vi tro ekspertene. Her er Brown fotografert under innspillingen av et talkshow i oktober. Foto: Rex, Shutterstock, NTB scanpix Vis mer

Hun presiserer at hun gleder seg til å se mer av 13-åringen i framtida, og kommer til slutt med en slags bønn.

- Uten å være noen form for smakspoliti for barnestjerner, tror jeg at det er viktig å huske på også for de voksne at de jo er forbilder for de unge, enten de vil eller ikke - også på den røde løperen. Også tror jeg det er viktig at media og motepresse er sin egen rolle bevisst når det kommer til hvordan de snakker om barnestjerner på den røde løperen, avslutter hun.

Stjerne over natta

Brown ble født i Spania, men har britiske foreldre. De flyttet tilbake til England da Brown var fire år gammel. Skuespillerkarrieren hennes startet tidlig, og allerede i 2013 var hun å se på skjermen. Da i eventyrserien «Once Upon A Time». Briten har også vært å se i «NCIS» og «Grey's Anatomy».

På tross av sin unge alder og relativt korte yrkesaktive liv, har hun gjennom «Stranger Things» klart å bli en stor stjerne.

I fjor høst snakket Brown ut om den nye kjendisstatusen, i magasinet Interview - som Andy Warhol i sin tid starta.

Der røpet hun blant annet historien om sitt første kyss, som ble alt annet enn en privat affære. I serien kysser hun nemlig Finn Wolfhard, som spiller karakteren Mike.

- Jeg måtte kysse Finn, ja. Det er heldigvis bare skuespill, og det var noe jeg måtte gjøre. Jeg ville gjort alt for programmet, sa hun til magasinet og fortsatte:

- Jeg klippet håret og kysset Finn. Det var absolutt merkelig. Det var jo liksom mitt første kyss, så klart det var litt rart, forklarte den da 12 år gamle skuespilleren.