Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Harry og Meghan:

Barnet kan skape unik skattetvist

En amerikansk skatteekspert forteller at amerikanske skatteregler kan skape hodebry for den britiske kongefamiliens økonomiske rådgivere.

HØYGRAVID: Det er ventet at prins Harry og hertuginne Meghan får sitt første barn i løpet av april. Foto: NTB Scanpix
HØYGRAVID: Det er ventet at prins Harry og hertuginne Meghan får sitt første barn i løpet av april. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Prins Harry og hertuginne Meghan vil trolig ikke være de eneste som får hendene fulle når deres første barn fødes i løpet av april. Det ventede barnet kan nemlig skape en helt unik skattetvist, ifølge en amerikanske skatteekspert.

Ettersom hertuginne Meghan fortsatt er amerikansk statsborger, vil barnet hennes også bli det når det blir født, ifølge skatterådgiver for amerikanere i utlandet, David Treitel.

Dette betyr videre at amerikanske skattemyndigheter må få vite hva barnet tjener, eier og hva det får i gaver.

- Det har aldri blitt født en amerikansk statsborger inn i den britiske kongefamilien før, så ingen har stått overfor disse utfordringene, sier Treitel til CNN.

I EKSTASE: Flere tusen unge mennesker tok fullstendig av da prins Harry hadde en overraskelse på lur. Prinsen talte under det veldedige arrangementet WE DAY. Video: WE.org. Foto: Reuters Vis mer

Verdifulle gaver

Meghan er blant annet nødt til å rapportere om forlovelsesringen hun fikk, som er laget av steiner fra Dianas personlige smykkeskrin, dyre bryllupsgaver og Frogmore Cottage i Windsor, som hun og prins Harry fikk av dronning Elizabeth.

Treitel ser for seg at dette kan by på utfordringer.

- Dronningen og hennes rådgivere sitter nok der og tenker: «Dersom jeg låner Meghan en tiara, eller om jeg lar barnet bruke et sølvarmbånd fra dronning Victoria, hvor mye er det verdt? Hva er verdien av det? Hvor mye må jeg rapportere til skattemyndighetene?» Det er vanskelige spørsmål.

- Kriminelt dumt

Hertuginne Meghan kan imidlertid si fra seg sitt amerikanske statsborgerskap, selv om det kan ta flere år før hun får utdelt et britisk pass.

Barnet hennes må derimot vente til det blir 18 år for å gjøre det samme.

Uansett, mener Treitel, så vil nok kongehusets regnskapsførere skjerme barnet fra amerikanske skattekrav og sikre maksimal økonomisk hemmelighold.

- Jeg tviler på at noen er uforsiktige nok til å skape en situasjon hvor sensitive opplysninger oppgis til amerikanske skattemyndigheter. Det ville vært kriminelt dumt, sier han til CBS News.

TO ÅR GAMMEL: Mens prins Harry fulgte med på volleyballkampen, ble fristelsen for stor for to år gamle Emily Henson. Hun forsynte seg av prinsens popcorn. Slik reagerte Harry. Video: CNN / Foto: Shutterstock Vis mer

Kongefamilien påvirkes

Ifølge USAs føderale forvaltningsorgan for innkreving av skatt (IRS) må amerikanske statsborgere skatte av «alt som er tilgjengelig for deg, uansett om det er i din besittelse».

Det betyr at også Harrys private økonomi kan påvirkes av regelverket.

Prinsen har blant annet arvet et fond av dronning Elizabeth og sin mor, prinsesse Diana. Fondet er verdt om lag 217 millioner kroner, penger som Meghan nå også har tilgang på – som derfor må skattes av.

Reglene kan også påvirke dronning Elizabeth (92), og svigerfaren prins Charles (70). Harrys bestemor og far bidrar nemlig med penger til fondet som Harry arvet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!