Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Bart Simpson verver folk til scientologi

Hør selv!

|||
(Dagbladet.no): Til tross for seriens satiriske brodd mot organisert religion: Det er en kjent sak at skuespilleren bak stemmen til Bart Simpson, Nancy Cartwright (51), i mange år har tilhørt den kontroversielle scientologikirka.

Nå har hun for første gang brukt Bart-karakteren i religiøs sammenheng, og spilt inn en reklame for et kommende scientologi-arrangement i Hollywood med Bart Simpson-stemme.

Lydklippet spilles av ved automatiske telefonoppringninger til folk i distriktet, og det tok ikke lang tid før det var spredd på nettet.

Direktører i produksjonsselskapet 20th Century Fox raser over at skuespilleren nå bruker Bart-figuren i denne sammenhengen, skriver The Times.

«Hei, dette er Bart Simpson»
Du kan selv høre klippet i videospilleren over. Cartwright åpner med å si «Hei, dette er Bart Simpson», etterfulgt av figurens karakteristiske latter.

Deretter sier hun «Nei, jeg bare tuller. Ikke legg på, dette er Nancy Cartwright» og legger om til sin vanlige stemme. Bart Simpson-latteren dukker opp igjen i slutten av klippet.

Ifølge E! Online har flere av Simpsons-produsentene nektet for at serieskaperne har noe som helst med scientologi-reklamen å gjøre.

- The Simpsons har aldri og vil aldri støtte en religion, filosofi eller trossystem på dypere nivå enn en Butterfinger-sjokolade, sier sjefprodusent Al Jean i en uttalelse.

Harselerte med scientologi
20th Century Fox har likevel ikke foretatt seg noe mer overfor Cartwright, som ifølge Wikipedia nå tjener 400 000 dollar, eller over 2,7 millioner norske kroner, for hver nye episode av The Simpsons.

Til tross for sitt medlemsskap i det amerikanske kirkesamfunnet som også teller Tom Cruise og John Travolta i sine rekker, hadde ikke Nancy Cartwright noe imot at The Simpsons i 1998 lagde en episode som gjorde narr av et kirkesamfunn som liknet veldig på scientologene.

Det i motsetning til nå avdøde Isaac Hayes, soulsangeren som sluttet å låne stemmen sin til karakteren «Chef» i animasjonsserien South Park etter at serien harselerte med scientologien.

Kritiseres for test
Scientologi-kirken ble stiftet av science fiction-forfatteren L. Ron Hubbard på femtitallet og er i dag spredd til store deler av verden. Den regnes som en legitim nyreligiøs bevegelse i de fleste land, mens andre - slik som Tyskland - ikke vil anerkjenne den som noe annet enn en kommersiell bedrift.

I Norge har scientologene særlig blitt kritisert for sine personlighetstester, som tilbys gratis på gata. Testen er omtalt som «så uetisk og useriøst som det kan få blitt» av Ole I. Iversen i sertifiseringsrådet for testbruk i Norge.

Den norske stortingsrepresentanten Ole Gunnar Ballos datter begikk i fjor selvmord etter å ha blitt utsatt for en slik test. Ballo har i ettertid skrevet bok om saken.

Nancy Cartwright mener på sin side at hun kan takke scientologikirka for det hun har oppnådd i livet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling