Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Beate Grimsrud:

Beate Grimsrud er død

Den prisbelønte forfatteren døde etter en tids sykdom.

DØD: Den prisbelønte forfatteren Beate Grimsrud er død etter en tids sykdom. Hun ble 57 år gammel. Vis mer

Forfatter Beate Grimsrud er død, 57 år gammel. Det melder NTB. Grimsrud har også markert seg som dramatiker og regissør, og har vært bosatt i Stockholm siden 1984.

Den prisbelønte forfatteren døde i Stockholm 1. juli etter en tids sykdom, opplyser Cappelen Damm i en pressemelding.

Hennes litterære debut kom i 1990, med novellesamlinga «Det fins grenser for hva jeg ikke forstår». Siden den gang har hun gitt ut en rekke romaner, og tidligere i år kom boka «Jeg foreslår at vi våkner» som fikk strålende kritikker.

- Norge har mistet en stor forfatter. Som forlag har vi også mistet en kjær venn. Vi kommer til å savne de lange samtalene, stemmen i telefonen, latteren, fantasirikdommen og det årvåkne intellektet, sier redaksjonssjef for norsk skjønnlitteratur i Cappelen Damm John Erik Riley i en pressemelding.

Grimsrud skrev både på norsk og svensk, og var også virksom som film- og radioregissør, og hun har skrevet dramatikk for scene, radioteater, TV-dokumentarer og spillefilm. I 2000 mottok hun Amandaprisen for «Noen spørsmål om boksing».

GIKK BORT: Forfatter Beate Grimsrud har gått bort, 57 år gammel. Hun døde i Stockholm 1. juli etter en tids sykdom. Foto: Cappelen Damm
GIKK BORT: Forfatter Beate Grimsrud har gått bort, 57 år gammel. Hun døde i Stockholm 1. juli etter en tids sykdom. Foto: Cappelen Damm Vis mer

Vant priser

For romanen «Å smyge forbi en øks» (1998) ble hun nominert til Nordisk Råds litteraturpris fra Sverige, og romanen vant Sveriges Radios romanpris. Oppfølgeren «Hva er det som fins i skogen barn?» mottok Aftonbladets litteraturpris og Per Wästbergs personlige pris for den svenske utgaven.

Romanen «Søvnens lekkasje» fra 2008 ble belønnet med P2-lytternes romanpris og nominert både til Brageprisen og den tilsvarende svenske Augustprisen.

Romanen «En dåre fri» fra 2010 ble nominert til Nordisk Råds litteraturpris fra både Sverige og Norge, og Grimsrud mottok den norske Kritikerprisen og Sveriges Radios romanpris for romanen.

Hennes romaner er oversatt til en rekke språk og høyt verdsatt internasjonalt.

Forfatter Vigdis Hjorth sier at hun møtte Grimsrud like etter at hun debuterte som forfatter, og at de har kjent hverandre i mange år.

- Hun var kjempedyktig og morsom, og samtidig veldig smart, uredd og kompromissløs. Vi hadde mange diskusjoner, særlig om forfatternes ansvar og om litterær etikk. Der var vi ulike, og jeg har lært mye av Beate. Det var ikke en ting hun ikke hadde tenkt gjennom, sier Hjorth til Dagbladet.

I SORG: Forfatter Vigdis Hjorth forteller at hun er i sorg etter at det ble kjent at forfatter Beate Grimsrud har gått bort. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
I SORG: Forfatter Vigdis Hjorth forteller at hun er i sorg etter at det ble kjent at forfatter Beate Grimsrud har gått bort. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

Hun er i sorg over tapet av vennen og kollegaen Grimsrud.

- Dette er et stort tap for norsk litteratur. Forfatterskapet hennes likner jo ikke på noen andres, legger Hjorth til.

Hjorth forteller at hun hadde kontakt med Grimsrud i tida da hun var syk.

- Vi snakket sammen, men at hun var syk pratet hun med andre om, ikke med meg. Vi snakket om litteratur, sier Hjorth.

PRISBELØNT: Beate Grimsrud ble 57 år gammel. Her fra da hun lanserte boka «En dåre fri» i 2010. Foto: NTB Scanpix
PRISBELØNT: Beate Grimsrud ble 57 år gammel. Her fra da hun lanserte boka «En dåre fri» i 2010. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Et stort tap

Litteraturanmelder i Dagbladet, Cathrine Krøger, sier at hun er «satt ut» av nyheten om Grimsruds bortgang.

- Dette er virkelig et stort tap, også litterært, sier hun.

Krøger forklarer at Grimsrud var en forfatter både Norge og Sverige gjerne vil ha eierskap til, og at romanen «En dåre fri» fra 2010 gjorde et sterkt inntrykk.

SØRGER: Stjerneforfatter Lars Saabye Christensen hadde et nært og godt forhold til Beate Grimsrud. Foto: NTB Scanpix
SØRGER: Stjerneforfatter Lars Saabye Christensen hadde et nært og godt forhold til Beate Grimsrud. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Det er noe av det mest unike jeg har lest. Der klarte hun å fange psykose både fra innsida og utsida på en måte jeg aldri har sett noe annet sted.

Også forfatter Lars Saabye Christensen mottar dødsbudskapet med stor sorg. Han kjente Grimsrud godt, og sier det er en fryktelig trist nyhet å få.

- Det kommer veldig brått på. Jeg har fulgt Beate i veldig mange år fra tidlig i forfatterskapet, og vi har hatt et nært og godt forhold.

Han sier Grimsruds forfatterskap var helt unikt.

- Tekstene hennes er absolutt originale. De er dristige og tilgjengelige på samme tid.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!