Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Avicii

- Bedøvet av sjokk

Over to år etter at sønnen Tim Bergling tok sitt eget liv, forteller mora hans om sorgen og sjokket.

ÅPNER OPP: Nesten to å etter at DJ-stjerna Tim «Avicii» Bergling forteller mora hans at hun fortsatt ikke klarer å høre på sønnens musikk. Foto: AP / NTB Scanpix
ÅPNER OPP: Nesten to å etter at DJ-stjerna Tim «Avicii» Bergling forteller mora hans at hun fortsatt ikke klarer å høre på sønnens musikk. Foto: AP / NTB Scanpix Vis mer

I april 2018 ble den svenske DJ-en Tim Bergling funnet død på et hotellrom i byen Muscat i Oman, og få dager seinere ble det kjent at han selv hadde tatt sitt eget liv.

Bergling ble bare 28 år gammel.

Hans foreldre Klas Bergling (73) og Anki Lidén (72) opprettet i april fjor, ett år etter sønnens død, en stiftelse som jobber for å motarbeide mental sykdom og selvmord. Stiftelsen, som har navnet Tim Bergling Foundation, ble opprettet for å «hedre hans minne og virke i hans ånd», da Bergling som kjent sleit med psykiske problemer.

Bedøvet av sjokk

SE TV: Sommeren 2018 valgte den verdenskjente svenske artisten Tim Bergling, bedre kjent som Avicii, å avslutte livet sitt. I et intervju med CNN forteller pappa Klas Berling om tiden etter tapet av sønnen. Video: CNN Vis mer

Foreldrene har vært åpenhjertige om sorgen og savnet etter sønnen. Søndag stiller mora Anki Lidén opp i et større intervju med Aftonbladet.

- Tim er fortsatt hos meg, og sorgen og savnet er tungt og bære. Det var et liv før og etter Tim. To år er gått uten, sier hun i det sterke intervjuet.

Familien fortalte tidlig offentligheten at Bergling hadde tatt sitt eget liv. Mora forteller nå mer om den avgjørelsen.

- Det var traumatisk, og jeg var bedøvet av sjokk. Samtidig var det fantastisk å se alle om deltok i sorgen. Det var ikke mulig for oss å holde tilbake sannheten om hva som hadde skjedd. Selvfølgelig skulle vi fortelle. Det var mange som ikke visste om Tims problemer, sier hun.

Klarer ikke høre sønnens musikk

Mora forteller videre at det har vært svært viktig for henne å ha nær familie og venner rundt seg, og at hun opplever at nesten hele verden sto med familien i sorgen.

Mora forteller også at hun elsket sønnens musikk.

- Jeg hørte ofte på det og kunne danse til det i smågatene, men det kan jeg ikke ennå. Jeg kan ikke.

HYLLET TIM: På Sergels torg i Stockholm hadde fans og publikum samlet seg for å hedre artisten Avicii, som ble funnet død fredag 20. april. Video: Expressen Vis mer

- Du klarer ikke høre på musikken hans?

- Nei, ikke ennå. Da bare gråter jeg, sier hun til Aftonbladet.

Har slitt med angst selv

Foreldrene har tidligere fortalt at de for første gang så tegn til at sønnen sleit med angst da han var midt i tenåra.

- Når du har et barn som ikke føler seg bra, gjør du alt for å gjøre situasjonen bra igjen. Og du prøver å forstå hva som foregår. Så vi dro til en psykolog. Jeg tror han var 14 eller 15 år gammel, og det roet Tim ned, fortalte far Klaus Bergling i fjor.

DØDE: Den svenske artisten Avicii, hvis egentlige navn er Tim Bergling, døde 20. april 2018, under en reise til Oman. Video: Ingrid Cogorno / NTB Scanpix Vis mer

Da DJ-karrieren til Avicii begynte å ta av, holdt faren seg i nærheten. Til «CBS This Morning» forteller Bergling at sønnen elsket jobben sin, men at jobben også ble til en byrde.

Far og sønn hadde et nært bånd, og snakket ofte sammen om både hverdagen og om vanskeligere ting.

- Vi snakket mye om dype ting, sier han, og legger til at sønnen også fortalte ham om angstproblemene.

For Bergling har selv opplevd å ha angst. I ungdommen sleit han med mye av det samme som sønnen, og han visste derfor at det fantes ting han kunne gjøre for å balansere det.

- Et sjokk for oss alle

I 2016 sluttet Avicii å reise på turné, og fokuserte heller på å lage musikk.

Ifølge faren ble han da mye sunnere, og livet så ut til å gå oppover. Men mindre enn to år seinere døde DJ-en Tim Bergling.

Faren så ikke dødsfallet komme.

- Selvmordet kom som et sjokk på oss alle. Vi trodde han virkelig var på et bedre sted før det, forteller han.

Til «CBS This Morning» erkjenner Klas Bergstrøm at hverdagen i dag har sine opp- og nedturer. Han beskriver det som «et liv før, og et liv etter». Men til tross for at sønnen nå er borte, holder de liv i minnet hans.

Det gjør de både gjennom stiftelsen i hans navn, men også gjennom musikken. Foreldrene har blant annet gitt ut tre Avicii-album med musikk som sønnen hadde jobbet med før han døde. Inntektene de får fra albumet går direkte til stiftelsen.

- Uutholdelig at Tim er borte

I april i fjor snakket mora hans, Anki Lidén, for første gang om savnet etter sønnen.

- Jeg gjør ikke intervjuer, det klarer jeg ikke. Noen dager er helt ok, andre er verre enn tidligere. Det er uutholdelig at Tim er borte for alltid. Det har gått opp for meg nå, og det er forferdelig å leve med sorgen, skrev Lidén i en SMS til Aftonbladet.

Også Klas Bergling, som ved flere anledninger har snakket om sønnens bortgang, lot seg intervjue i april i fjor. Til den svenske avisa Dagens Nyheter fortalte han at sønnen tilsynelatende hadde det bedre med seg selv før han døde.

- Anki og jeg har lært oss at mange som begår selvmord, kan ha vært veldig lykkelige før de gjorde det. Jeg kan forstå det, fortalte han til avisa.

Da Klas Bergling i sommer gjestet tv-programmet «CNN Talk», fortalte han også at sønnen hadde virket å være i godt humør og ved godt mot i tida før han gikk bort.

- Men hvis du er ekstremt glad, så er det ikke lange veien til å være ekstremt nede. Jeg tror det var det som skjedde. Jeg tror ikke han planla selvmordet, det var mer som en trafikkulykke. Mange ting skjedde samtidig, fortalte faren, og la til:

- Han var glad i musikken, og han var glad før dette skjedde.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!