Martin Danielle og Alexandra Backström:

Begge fikk fødsels­depresjon: - Tabubelagt

«CLMD»-Martin og forloveden forteller ærlig om en krevende start på livet som foreldre.

FORELDRE: Martin Danielle og forloveden Alexandra Backström ble foreldre for to år siden. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør
FORELDRE: Martin Danielle og forloveden Alexandra Backström ble foreldre for to år siden. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør Vis mer
Publisert

Martin Danielle (33) dukket opp på TV-skjermen som dommer i sangkonkurransen «The Voice» på TV 2 i 2017 og 2019.

Selv er han DJ-artist og driver elektronikaprosjektet «CLMD», som sammen med Martin Tungevaag ble nominert til både Spellemannprisen 2020 og P3Gull for monsterhiten «DANCE».

På privaten har han også fått suksess. Siden 2015 har han vært i et forhold med tidligere Miss World Norway, Alexandra Backström. I oktober 2019 ble de foreldre til lille Alf Gustav, og et knapt år seinere kunne de avsløre at de hadde forlovet seg.

Overfor Dagbladet forteller de nå om det som skulle vise seg å bli en svært dramatisk start på familielivet.

ÅPNER OPP: Karianne Vilde Wølner åpner om samboerskapet med Kristian Spetalen. Reporter: Sofie Losen Video: Steffen Pettersen Vis mer

Fikk fødselsdepresjon

Da Alexandra var åtte dager over termin startet fødselen. Den pågikk i nesten tre dager før det ble besluttet at babyen måtte ut gjennom et hastekeisersnitt - og det viste seg å være en svært viktig beslutning.

Den «lille» babyen var nemlig hele 5,430 kilo da han ble født.

- Jeg opplevde fødselen ganske traumatisk. Det var noen tøffe dager, og jeg synes det var skummelt å være på sidelinjen og se min kjære lide, forteller Martin, og legger til:

- Det var vanskelig å si alvorlighetsgraden, men vi fikk beskjeden om at hvis hodet hadde festet seg så kunne det gått virkelig ille.

Alexandra ble sengeliggende i mange uker etter operasjonen, og hun kunne verken løfte babyen sin eller skifte bleier.

- Jeg havnet i en ond sirkel der jeg følte jeg ikke var bra nok. Jeg kunne ikke føde ordentlig, jeg kunne ikke amme ordentlig - og det fikk meg til å tvile på meg selv som mor.

KJÆRLIGHET: Jakob Ingebrigtsen gjester Lindmo sammen med kjæresten Elisabeth. Der snakker de blant annet om hvordan de ble sammen. Video: NRK / Rødt Kort. Vis mer

Hun fikk fødselsdepresjon.

Fødselsdepresjon er en samlebetegnelse på ulike følelsesmessige eller depressive plager som kan oppstå under eller etter en graviditet, og er ikke uvanlig. Omtrent én av ti norske kvinner opplever fødselsdepresjon i forbindelse med et svangerskap. Det skriver Helsenorge på sine nettsider.

- Jeg synes det var vanskelig, mest på grunn av at jeg hadde et slags bilde i hodet på hvordan alt skulle være. Mye på grunn av det man ser i sosiale medier, også ble det ikke slik.

Heldigvis for den nybakte mora ble de tunge tankene plukket opp tidlig, og hun fikk hjelp med en gang.

- Det var noen tunge tak, men jeg føler at det ble håndtert fint og raskt. Jeg fikk hjelp jeg ikke visste jeg trengte.

VELDIG INTENST: Cenigiz Al og kjæresten Maiken ble foreldre til en liten i oktober i år. Na harde en Youtube-video der de forteller om fødselshistorien. Vis mer

- Hvem er jeg?

Noe verre var det for Martin.

Det første halvåret som far ble tøft for artisten. Med mor sengeliggende havnet mye av ansvaret over på ham alene. Da Alexandra begynte å komme til hektene igjen og han kunne slippe ned skuldrene, smalt det.

- Det var en slags post-fødselsdepresjon, og antakeligvis handlet det mye om fødselen. Når man er i en krisesituasjon jobber man for å komme seg gjennom den og går inn i kampmodus. Så når vi da kom i rutine igjen kjente jeg at det var mange traumer som satt igjen fra fødselen. Det slo meg litt.

Omtrent på samme tidspunkt som Martin møtte den såkalte veggen, slo pandemien inn for fullt og kulturbransjen ble satt i en meget krevende situasjon.

- Det kom på en måte hardt fra alle fronter samtidig. Jeg fikk en slags identitetskrise. Hvem er jeg som pappa og arbeidsløs artist?

Fødselsdepresjon blant menn er sjeldnere enn blant kvinner, og symptomene oppstår noe seinere, gjerne opp mot et halvt år etter fødselen, ifølge Lommelegen.

DÅRLIG RÅD: Sophie Elise Isachsen forteller om at de hadde dårlig råd i barndommen på «Kåss til kvelds». Video: NRK Vis mer

Viktig med åpenhet

33-åringen tror det er mye sannhet i det forloveden sier om det «perfekte» bildet rundt det å få barn som ofte vises fram på Instagram. Paret forteller at de har snakket mye om det, og er begge enige om at det er viktig å vise flere nyanser.

- Jeg tror det er litt tabubelagt, men vi synes det er viktig å være ærlige med oss selv. Det kan være tøft og det kan være vanskelig. Å bli foreldre er en omstilling det er umulig å forberede seg på, og det å få barn er både det tøffeste og vakreste som finnes.

Martin har nylig gjestet Iselin Guttormsens podkast, «G-Punktet», hvor han også snakker om disse sidene ved foreldrelivet.

- Jeg synes det er fint å snakke om det, og har hatt flere samtaler med andre fedre om det samme. Så da Iselin spurte meg tenkte jeg det var en fin anledning til å dele disse tingene, fordi jeg tror det kan hjelpe andre - både kvinner og menn. Vi må skape dialog rundt de tøffe tingene også. Det er lov å kjenne at det er kjipt noen ganger, sier han til Dagbladet, og legger avslutningsvis til:

ENDELIG HER: Elin og CF møtte hverandre på «Paradise Hotel», og nå har de blitt foreldre for tredje gang. Video: Rød Løper Vis mer

- I etterkant har jeg fått veldig mange positive reaksjoner og fine meldinger fra folk som har delt sin historie. Folk har åpnet seg til meg, og det synes jeg er bra.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer