Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Jahn Teigen:

Begraves ikke på statens regning

Teigen døde mandag.

GIKK BORT: Tirsdag ble det kjent at den folkekjære artisten Jahn Teigen hadde gått bort, 70 år gammel. Nå kommer det fram at han ikke vil få begravelse på statens regning. Foto: NTB Scanpix
GIKK BORT: Tirsdag ble det kjent at den folkekjære artisten Jahn Teigen hadde gått bort, 70 år gammel. Nå kommer det fram at han ikke vil få begravelse på statens regning. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Tirsdag kom nyheten om at Jahn Teigen hadde gått bort, 70 år gammel. Det opplyste hans manager, Trond Lie, til NTB. Teigen sovnet stille inn på Ystad sykehus i Sverige mandag.

Siden dødsfallet ble kjent, har det strømmet på med hyllester til den avdøde 70-åringen, som sto bak en rekke store norske poplåter, som «Mil etter Mil» og «Optimist». Blant andre hans ekskone Anita Skorgan (61) hyllet poplegenden med et dikt på sin egen Facebook-profil.

Det har foreløpig ikke kommet noen opplysninger om hvordan 70-åringens begravelse vil bli, men nå skriver VG at han ikke blir begravet på statens regning.

Det opplyser seniorrådgiver Ida Nilssen ved Statsministerens kontor i en e-post til avisa.

MINNES: Både Øivind Blunck og Elisabeth Andreassen minnes sin gode venn Jahn Teigen som i dag gikk bort, 70 år gammel. Reporter: Henriette Eilertsen / Foto: Nicolai Delebekk Vis mer

- Jahn Teigen var en folkekjær artist som har betydd mye for norsk kulturliv. Slik ordningen med begravelse på statens bekostning nå praktiseres, er det imidlertid ikke naturlig i dette tilfellet. Regjeringen vil hedre Teigen ved å være representert ved begravelsen, dersom det er i tråd med familiens ønsker, heter det i uttalelsen.

Begravelse på statens bekostning er en æresbevisning som vanligvis gis til ledende statsmenn, politikere og i noen sjeldne tilfeller forfattere, skuespillere og andre kulturarbeidere.

- VELDIG TRIST: Statsminister Erna Solberg (H) minnes Jahn Teigen. Reporter: Jørgen Gilbrant. Video: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Døde mandag

Det var tirsdag denne uka det ble kjent at Jahn Teigen hadde gått bort. Kort tid etter dødsfallet strømmet det inn med kondolanser og minneord om Teigen.

Tirsdag ettermiddag delte Anita Skorgan, som var gift med Teigen fra 1984 til 1987, og som har dattera Sara Skorgan Teigen (35) sammen med ham, et dikt av Sjur Ivarshus på Facebook til minne om sin nære venn.

«Den stillaste vegen

er den du går no

i tålmod og vemod

i einsemd og ro

vegen er berre din

og skal aldri rørast

av liv og lagnad

som ikkje er deg»

En annen som mintes Teigen var artist og skuespiller Hanne Krogh (64) som bare hadde lovord å komme med.

Overfor Dagbladet beskrev hun Teigen som en «gudbenådet artist».

Krogh og Teigen møttes for første gang da hun jobbet i produksjonen under Norsk Grand Prix i 1978. Teigen bidro nemlig hele 14 ganger i Melodi Grand Prix.

- Vi har aldri sett noen som likner ham - verken her i Norge eller utenlands. Hvis Jahn gikk ut på en scene - om det var et lasteplan på bygda eller i Oslo Spektrum - eide han den scenen fullstendig, sa hun til Dagbladet tirsdag.

Videre fortalte Krogh at Teigen eide publikum, og at han alltid ga alt.

- Modig kastet han seg ut i det han mestret så fullstendig: Å underholde. Han kunne det faget som er så vanskelig å lære: Artisteri.

Hyllet av Carola

Også den kjente svenske artisten Carola Häggkvist mintes Jahn Teigen da dødsfallet ble kjent tirsdag. Hun deltok i musikkonkurransen for første gang som 16-åring. Da møtte hun også Teigen for første gang.

Mandag ettermiddag delte hun et bilde av seg og sin nære venn på Instagram, med en rørende hyllest til MGP-legenden.

- Min kjære venn og fantastiske artistkollega Jahn Teigen har forlatt oss. Etter lang tid med kronisk muskelsykdom har Jahn nå forlatt livet på jorda. Til tross for sykdommen sin løfter han seg over den, og leverte ikke bare befriende humoristiske opptredener, men også mye kjærlighet, dype tanker og lidenskap for livet, innledet 53-åringen innlegget med.

FOTOGRAFI: Dagbladets fotografer har fulgt Jahn Teigens liv i nesten 50 år. Video: Nicolai Delebekk Vis mer

Den svenske artisten hadde lagt ved en rekke bilder av seg selv og Teigen i innlegget. Hun skrev at bildene spenner seg gjennom 30 år, og er fra deres mange opptredener sammen.

Carola minnes også da hun besøkte Teigen på gården hans.

- Vi fikk en veldig fin dag sammen, og jeg kommer alltid til å bære den varmt i hjertet mitt.

Hele Norges coronakart