Det britiske kongehuset:

- Begynnelsen på slutten for monarkiet

Mener prins Harrys uttalelser setter kongehusets framtid i fare.

SVARER IKKE: Kongehuset har så langt latt prins Harrys kritikk stå ubesvart. Foto: Matt Dunham/AP/NTB
SVARER IKKE: Kongehuset har så langt latt prins Harrys kritikk stå ubesvart. Foto: Matt Dunham/AP/NTB Vis mer
Publisert

Storbritannias prins Harrys (37) selvbiografi «Spare» er å finne i bokhyllene på tirsdag. Det har allerede blitt knyttet store forventninger til boka, og natt til torsdag ble det lekket nye oppsiktsvekkende detaljer.

I boka deler blant annet prinsen at prins William (40) og prinsesse Kate (40) skal ha vært innblandet i nazikostymeskandalen. Han røper også at broren skal ha gått til fysisk angrep på ham under en konfrontasjon.

Nå mener forfatteren bak kong Charles' selvbiografi at «Spare» kan være begynnelsen på slutten for det britiske kongehuset.

- Store ting står på spill

Lekkasjene innholder historier om sammenstøt mellom Harry og andre i kongefamilien, noe som allerede før bokas publisering har stått for en rekke overskrifter.

Dette truer kongehuset, mener Mayer.

- Det er muligens noe som vil markere begynnelsen på slutten for monarkiet, og det er det vi bør diskutere. Det er viktig, gitt mangelen på tillit til staten for øyeblikket og et oppsving i høyrepolitikken, uttaler hun til The Guardian.

AVSLØRINGER: Prins Harry slipper sin selvbiografi «Spare». Der kommer det flere avsløringer. Reporter: Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. Vis mer

Mayer mener britene retter sinne rundt rasisme, rikdom og kvinnehat mot de kongelige.

- Dette er tross alt en institusjon som står for ulikhet, så det er store ting som står på spill.

Holder seg tause

Siden prins Harry og hertuginne Meghan (41) bestemte seg for å forlate Storbritannia, har de ikke holdt tilbake på stikkene mot kongehuset.

De har blant annet latt seg intervjue av Oprah Winfrey og sluppet dokumentarserie på Netflix. I tillegg til Harrys kommende selvbiografi, publiseres det både et ITV- og et 60 minutes-intervju med ham søndag kveld.

Kongefamilien har ikke besvart noe av Sussex-parets kritikk, noe Mayer tror kan påvirke framtida deres. Hun mener det skaper følelser av hemmelighold og forvirring.

Forfatteren forstår at dette er et forsøk på forsvar, men:

MEGHAN OG HARRY: Prins Harry og Meghan Markle er produsenter for den nye Nelson Mandela-inspirerte dokumentarserien «Live to Lead». Video: Netflix Vis mer

- Hele familien er ment å være en idealisert refleksjon av det britiske folket, og Harrys ekteskap med Meghan gjorde jobben mye lettere. Feilingen av dette er absolutt katastrofal for kongefamilien.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer