Christine Koth:

- Behandlingen er i en akutt fase

Christine Koht er fortsatt innlagt på Radiumhospitalet.

VIL FORTSETTE: Mange har latt seg røre av Christine Kohts åpenhet i podkasten «Koht vil leve». Denne uka blir det ingen ny episode, fordi helsetilstanden hennes ikke tillater det. Foto: Andreas Fadum
VIL FORTSETTE: Mange har latt seg røre av Christine Kohts åpenhet i podkasten «Koht vil leve». Denne uka blir det ingen ny episode, fordi helsetilstanden hennes ikke tillater det. Foto: Andreas Fadum Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Christine Koht (51) har i mange år vært kjent som et av de mest fargerike og sprudlende menneskene Norge har å by på. Da det tidligere i år ble kjent at hun hadde fått kreft, var det derfor mange som uttrykte medfølelse og sympati overfor 51-åringen.

Hun har derimot bestemt seg for å ikke la seg stoppe av sykdommen. I samarbeid med Aftenposten A-magasinet og Joachim Førsund lager hun podkasten «Koht vil leve», der hun ukentlig kommer med oppdateringer om sin helsetilstand og refleksjoner rundt sykdomsbildet.

Denne uka utgår derimot podkasten. Forrige uke ble komikeren akuttinnlagt på Radiumhospitalet, på grunn av en potensielt dødelig leverbetennelse. Tilstanden hennes er nå for dårlig til at hun kan spille inn ukas episode.

- Akutt fase

Verken Førsund eller Kohts manager, Knut Müller-Nilssen, ønsker å kommentere podkasten eller Kohts helsetilstand overfor Dagbladet. Førsund har derimot lagt ut en beskjed til podkastens trofaste lyttere om hvorfor det ikke kommer noen episode denne uka.

- Christine ligger på Radiumhospitalet fremdeles, og behandlingen er fortsatt i en akutt fase der hun får kraftige doser med steroider. Christine vil gjerne fortsette å lage denne podkasten, og det vil jeg og, men akkurat nå er hun for syk, rett og slett, sier han i meldingen som heter «Beskjed til våre lyttere».

FARGEKLATT: Christine Koht er kjent for sin fargerike stil og energi. Det er en redusert utgave man får møte i den sterke podkasten «Koht vil leve». Her fotografert på Aschehougs hagefest i 2000. Foto: NTB scanpix
FARGEKLATT: Christine Koht er kjent for sin fargerike stil og energi. Det er en redusert utgave man får møte i den sterke podkasten «Koht vil leve». Her fotografert på Aschehougs hagefest i 2000. Foto: NTB scanpix Vis mer

Koht har slitt med leverbetennelsen lenge, som kommer som en bivirkning av immunterapi-behandlingen hun går gjennom for å få bukt med svulstene. På sykehuset blir hun undersøkt av eksperter på immunterapi.

Han forteller videre at legene har gitt beskjed om at hun trenger ro i perioden framover, et ønske de selvsagt respekterer. Veien videre er foreløpig usikker.

- Ingen vet hvor lenge hun blir liggende på sykehuset, men noen uker blir det. Så snart Christine blir bedre, hører du fra oss. Takk for tålmodigheten, avslutter han.

Til tross for at Koht nå går gjennom en alvorlig periode grunnet bivirkningene, har hun respondert godt på immunterapien, og kreftsvulstene i halsen og ryggen er blitt mindre.

Kan være dødelig

Det var tidligere denne måneden at fikk Koht resultatene fra prøvene. Resultatene fra PET-bildene viste tydelig bedring.

- Jeg har en veldig god nyhet. Alle svulstene er gått ned. Det virker, sa en tydelig lettet Koht i forrige ukes episode av A-magasinets podkast.

Leverbetennelsen har derimot ikke blitt bedre. Til tross for gladnyheten, opplever Koht en rekke komplikasjoner knyttet til betennelsen i levra, og medisinene hun tar, har etter hvert vist seg å ha dårligere effekt, noe som betyr at formen til komikeren er langt fra god.

I forrige episode fikk vi være med henne på et møte med lege Karin Sem på Tønsberg sykehus, som fortalte at leverbetennelsen til komikeren potensielt kunne være dødelig.

- Hvis leverbetennelsen ikke snur, vet vi at det kan være en dødelig bivirkning, sa overlegen til Koht i podkasten.

Hun kom også med et svært ærlig spørsmål til Koht og kona Pernille Rygg (55): Om de har snakket om døden.

SAMHOLD: Christine Koth og Pernille Rygg giftet seg i 2013. Begge deltar i podkastserien om Kohts sykdomsbilde. Foto: Tor Lindseth
SAMHOLD: Christine Koth og Pernille Rygg giftet seg i 2013. Begge deltar i podkastserien om Kohts sykdomsbilde. Foto: Tor Lindseth Vis mer

- Jeg har vel egentlig aldri trodd at hun skulle dø av dette med det første. Skal hun dø av kreften, ligger dette langt fram i tid, sa Rygg, og fortsatte:

- Vi har ikke satt oss ned og tatt den «hva skjer da»-samtalen, sa hun tydelig berørt.

For noen uker siden fikk Koht spørsmålet om hun selv var blitt reddere for å dø, nå som leverbetennelsen er såpass alvorlig. Da svarte hun følgende:

- Det som har skjedd på dette oppholdet her, er at jeg har blitt mer realist. Jeg har på en måte fått en sånn aha-opplevelse på at jeg kan dø. Jeg kan være død om et år, svarte Koht åpenhjertig da.

Koht har krefttypen Slimhinne melanom. Det er en sjelden føflekkreft som ikke sitter på føflekkene utenpå kroppen, men på slimhinnene inne i kroppen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer