Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

T.I.:

Beklager etter «jomfrusjekk»-bråk

Rapperen T.I. vekket harme da han påsto at han årlig sjekket om dattera på 18 år fortsatt var jomfru.

BRÅK: Da T.I. (t.h) fortalte i en podkast at han årlig sjekket om dattera var jomfru, ble det bråk. Nå beklager han. Her er far og datter fotografert i 2014. Foto: NTB scanpix
BRÅK: Da T.I. (t.h) fortalte i en podkast at han årlig sjekket om dattera var jomfru, ble det bråk. Nå beklager han. Her er far og datter fotografert i 2014. Foto: NTB scanpix Vis mer

I starten av november skapte den amerikanske rapperen T.I. (39) store overskrifter, da han kom med uttalelser om sin 18 år gamle datter. Rapperen, som egentlig heter Clifford Joseph Harris jr., påsto at han en gang i året sjekket om dattera fortsatt var jomfru.

- Ikke bare snakker vi med henne, vi tar henne med årlig til en gynekolog for å sjekke jomfruhinna hennes, sa T.I. i podkasten «Ladies Like Us».

Uttalelsen sørget for overskrifter, og tilhørende slakt verden over. En norsk ekspert uttalte at dette var «en veldig spesiell ting å utsette sitt eget barn for».

18 år gamle Deyjah Harris, rapperens datter, forholdt seg heller taus om bråket. Hun likte imidlertid flere Twitter-meldinger som gikk hardt ut mot faren, og skrev seinere at hun elsket fansen. Hun avfulgte også flere familiemedlemmer i sosiale medier.

Bryter tausheten

T.I. holdt på sin side kjeft, men nå har han valgt å ta bladet fra munnen. I en ny episode av Jada Pinkett Smiths «Red Table Talk» sier sørstatsrapperen at han angrer på uttalelsene, og at han gjerne vil beklage overfor dattera.

- Intensjonen min her ble fryktelig feiloppfattet, sier han ifølge Huffington Post, og hevder at han aldri har vært til stede i rommet hos gynekologen mens dattera har blitt undersøkt.

Han forteller derimot at mora hennes var til stede under disse besøkene, noe de begynte med da rapdattera var 15-16 år.

Samtidig sier han at han ikke lenger følger dattera til disse timene i det hele tatt, og at det han sa i podkasten om «jomfruhinne-gate», som han selv omtaler situasjonen som, ikke stemte.

- Deyjah vet hvem jeg er og hvem jeg alltid har vært. Bråket fra utsida er distraherende og forvirrende. Det sårer og er flaut, fortalte han videre.

Med seg i programmet til Smith-familien hadde rapperen kona Tiny, som han har tre barn med. Hun sier at ektemannen ikke hadde regnet med alt oppstyret fordi han ikke forsto hvor personlig og kontroversielt temaet faktisk var. Selv om han beklager overfor dattera, og mener han ikke burde uttalt seg om jomfruhinna hennes, står han hardt ved at han bare ønsker å beskytte henne.

- I ei tid der våre kvinner, våre svarte kvinner, er de mest ubeskyttede, neglisjerte og oversette kvinnene på planeten, blir jeg kritisert fordi jeg er villig til å gå langt i å beskytte mine, sa han.

SJOKKERER: Rapperen T.I. delte detaljer om hvordan han håndterer farsrollen. Foto: NTB Scanpix
SJOKKERER: Rapperen T.I. delte detaljer om hvordan han håndterer farsrollen. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Tilbakemeldingene i sosiale medier etter intervjuet er sprikende. Enkelte mener det er fint at han beklager til dattera, som ikke visste at dette skulle komme ut eller bli en debatt. Andre mener derimot at han ikke legger seg flat nok, og at han, som voksen mann, burde la dattera få leve livet som hun vil.

I tillegg blir det påpekt at han behandler sønnene sine på en helt annen måte enn dattera. Pinkett Smith reagerte blant annet på det selv, og ga rapperen en leksjon i de dårlige sidene ved et patriarki. Mens rapperen lyttet sa hun blant annet at enkelte menns syn på livet undergraver kvinnen.

- AVTRYKK I VAGINA: Durek Verrett, også kjent som prinsesse Märtha Louises kjæreste og selvutnevnt sjaman, uttalte seg om kvinners vagina og sexpartnere til det irske nettstedet Xposé. Det likte ikke kjendislegen Wasim Zahid. Video: Wasim Zahid. Klipp: Marie Røssland Vis mer

Reagerte

En som reagerte sterkt på rapperens uttalelser tidligere denne måneden, var den norske legen og forfatteren Nina Brochmann (31), blant annet kjent for boka «Gleden med skjeden» og «Jenteboka».

- For det første er det å foreta jomfrusjekker på unge jenter et overgrep som kan gi varige traumer. Det er derfor en veldig spesiell ting å utsette sitt eget barn for, sa hun til Dagbladet, og fortsatte:

- I tillegg er det helt medisinsk feil. Det er full enighet blant alle eksperter om at slike sjekker er både uvitenskapelige og skadelige, og i medisinske miljøer regnes det som rene overgrep og gjetting. Verdens helseorganisasjon har kommet med en entydig fordømmelse av slike tester.

FJERNET FRA FACEBOOK: I «Newton» opplyser Line Jansrud barn og unge om pubertet. Men videoen som omhandler kvinnens vagina og eggstokker ble for mye for Facebook. Video: NRK Vis mer

Hun uttalte seg riktignok på generelt grunnlag om tematikken, men la ikke skjul på at det hele er avsindig.

- Skjer slike undersøkelser i Norge også?

- Ja, det gjør det. Både Ellen (Støkken Dahl, journ.anm.) og jeg har blitt kontaktet flere ganger av jenter som ønsker «jomfruattester». Vi har snakket med jenter som er blitt utsatt for jomfrusjekker hvor familien har tatt dem med til legen i Oslo, sa hun, og fortsatte:

- Vi vet ikke hvilke leger det er, men det er leger i Norge som gjør dette. Vi håper at det på et eller annet vis er et misforstått ønske om å hjelpe fra disse legene, at de som oss vet at dette bare er tøys - men at de kanskje bruker anledningen til å hjelpe jenta ut av en vanskelig situasjon. Det håper vi, men dessverre er det mange leger som ikke er oppdaterte på dette her, og tror på myter om at man kan se om ei jente er jomfru eller ei.

KUNST: Rødt glitter dekker to menskopper og én tampong på utstillingen «Muff Busters: Vagina Myths and How To Fight Them» på Vagina-museet i London. Slik blir utstillingen. Reporter: Emilie Rydning. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Sosial konstruksjon

Brochmann var ikke den eneste som reagerte på rapperens uttalelser. I sosiale medier kokte det nærmest over av reaksjoner. De fleste i kommentarfeltet gikk hardt ut mot rapperen, og svært mange mente at det han driver med er galt.

REAGERTE: Den norske legen og forfatteren Nina Brochmann reagerte sterkt på rapperens uttalelser, og avkrefter at man kan se om en jente har hatt samleie ved å sjekke jomfruhinna. Foto: NTB Scanpix
REAGERTE: Den norske legen og forfatteren Nina Brochmann reagerte sterkt på rapperens uttalelser, og avkrefter at man kan se om en jente har hatt samleie ved å sjekke jomfruhinna. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Blant dem som har kommentert saken er Chrissy Teigen (33), som gikk ut på Twitter etter at uttalelsene ble kjent.

«Trodde definitivt ikke at vi skulle snakke om jomfruhinner i dag. Eller T.I.», skrev hun på Twitter, og fortsatte:

«Okei. På tide å sette «jomfruhinne» på lydløs».

Teigen var langt fra alene om å kommentere den oppsiktsvekkende saken. Også Planned Parenthood, en organisasjon som tilbyr gratis seksuell helsehjelp i USA og globalt, reagerte.

«Jeg vet ikke hvem som trenger å høre dette, men det å være jomfru er en sammensatt sosial konstruksjon, og har absolutt ingenting med jomfruhinna å gjøre», skrev de på Twitter.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media