Cardi B:

Beklager etter kritikkstorm

- Kanskje jeg burde gjort litt research?

UNNSKYLDER SEG: Rapperen Cardi B ser seg nødt til å beklage for kulturell appropriasjon. Foto: Christophe Archambault / AFP / NTB
UNNSKYLDER SEG: Rapperen Cardi B ser seg nødt til å beklage for kulturell appropriasjon. Foto: Christophe Archambault / AFP / NTB Vis mer
Publisert

Rapperen Cardi B (28) er ikke fremmed for å stå i hardt vær. Det har nemlig stormet kraftig rundt rapperen de siste åra, i takt med at karrieren hennes har skutt i været.

28-åringen er godt kjent for å slå tilbake når hun føler seg unødvendig kritisert, men har også for vane å legge seg flat og innrømme sine feil - når hun selv mener det er på sin plass.

Tidligere denne uka dukket rapperen nemlig opp på forsiden av novemberutgaven av magasinet Footwear News, for å promotere egen kolleksjon med Reebok.

Det gikk ikke helt smertefritt for seg, og rapperen har nå blitt anklaget for kulturell appropriasjon.

DRØYT: Et mye omtalt bilde av Cardi B fra Billboard Music Awards ble avkreftet av stjernen selv - som sjokkerer ved å respondere med det flere amerikanske medier har beskrevet som en «innføring i anatomi». Vis mer

Sterk kritikk

I magasinet ble hun fotografert som den hinduistiske gudinna Durga, noe hun raskt fikk passet påskrevet for. Ifølge SNL er Durga en av hinduismens store gudinner, og hun framstilles som en vakker og sterk kvinne.

«Folk sier Cardi B hyller vår gudinne Durga, så som en hindu vil jeg si: 1. å ha på sko i et tempel er forbudt. 2. Durga bør ikke brukes for estetikken. 3. Durga er ALDRI avbildet lettkledd. 4. Dette er ikke en hyllest, det er respektløst», skriver en svært lite fornøyd bruker på Twitter, ifølge Us Weekly.

«Tydeligvis så er dette Cardi B som 'hyller' den hinduistiske gudinna Durga ... Dette er rett og slett rasistisk», skriver en annen, ifølge People.

«Cardi B hyller ikke gudinna Durga ved å holde en sko i hånda, dette er ren respektløshet og på ingen måte kulrutell forståelse. Hun kan ikke komme unna med dette uten å adressere det og beklage for å mobbe kulturen vår», skriver en tredje.

«WAP»-rapperen gikk dermed ut med en offentlig beklagelse på Instagram denne uka. Det gjorde hun i form av en video, der hun blant annet lover å utvise mer forsiktighet neste gang.

- Jeg beklager, folkens. Jeg mente ikke å fornærme eller å ikke respektere noens kultur. Jeg kan ikke forandre fortida, men jeg vil være mer forsiktig i framtida.

TRIST: Ikke alle er fornøyde med hvem Mario velger til kamp i «71 grader nord», og laget hans blir dermed beskyldt for rasisme. Reporter: Kine Falch. Video: Steffen Pettersen / Rød Løper Vis mer

- Jeg er lei meg

Videre i klippet forklarer 28-åringen at hjernene bak kampanjen ønsket at hun skulle skildre en gudinne som representerte styrke, femininitet og frigjøring. Rapperen innrømmer imidlertid at hun forstår hvorfor det kom ut feil.

- Jeg prøvde ikke å være respektløs. Kanskje jeg burde gjort mer research. Jeg er lei meg, jeg kan ikke endre fortida, men jeg kommer til å gjøre det bedre i framtida.

Det er imidlertid ikke bare 28-åringen som har gått ut og beklaget seg etter klagestormen. Også Footwear News, som publiserte bildene, har gitt ut en offentlig uttalelse.

- Et av bildene var ment til å hylle gudinna Durga, og intensjonen var å vise en sterk kvinne. Vi innser imidlertid at vi ikke tok enkelte kulturelle og religiøse perspektiv i betraktning, og at dette kan bli oppfattet høyst støtende, skriver de, og legger til at de har lært av dette, samt at de publiserte nye bilder til å fronte kampanjen.

INTERNETT KOKER: I musikkvideon til den nye sangen til Cardi B,«Wap», spares det virkelig ikke på kruttet. Vis mer

Underskriftskampanje

Dette er ikke første gang den frittalende 28-åringen har befunnet seg midt i en klagestorm grunnet kulturell appropriasjon.

Denne høsten ga rapperen nemlig ut sangen «WAP», sammen med rapperen Megan Tree Stallion. Den gang var imidlertid ikke kritikken rettet mot Cardi B, men mot realitystjerna Kylie Jenner (23) - som også dukket opp i musikkvideoen.

Bakgrunnen for kritikken var at mange mente at Jenner ikke hadde noe å gjøre i en musikkvideo som har som formål å fremme svart kultur, blant annet fordi hun tidligere er anklaget for kulturell appropriasjon mot nettopp svarte.

I forbindelse med kritikken ble det også startet en underskriftskampanje for å få 23-åringen fjernet fra videoen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer