Eurovision 2022:

Bekrefter Eurovision-svindel

Seks land tatt i juks.

JUKS: Seks land jukset med stemmene under forrige ukes Eurovision. Foto: Marco Bertorello / AFP / NTB
JUKS: Seks land jukset med stemmene under forrige ukes Eurovision. Foto: Marco Bertorello / AFP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den europeiske kringkastingsunion (EBU) skrev forrige lørdag, under finalen av Eurovision, at en analyse, utført av en samarbeidspartner, avdekket uregelmessigheter i jurystemmeresultatene fra seks land etter generalprøven til den andre semifinalen.

Nå bekrefter EBU at det var svindel det handlet om, fra de seks landene Aserbajdsjan, Georgia, Montenegro, Polen, Romania og San Marino.

Det melder danske BT.

- Integritet når det gjelder stemmeprosessen - både blant de nasjonale juryene og blant seerne som har stemt via telefon og tekstmeldinger - er avgjørende for showets suksess. Det er EBUs plikt, ikke minst overfor allmennkringkasterne i de 40 deltakerlandene, å sørge for at vi kan levere et gyldig resultat på slutten av alle liveshow. Ethvert brudd på reglene blir gjennomgående tatt svært alvorlig, heter det i en pressemelding.

RUSSLAND REAGERER: Flere Russiske medier hevder Polens poengannonsør gjorde en nazihilsen under Eurovision. Dette blir blankt avvist av en ekspert på russisk propaganda. Video: Eurovision. Vis mer

De skriver også at de seks landene forsøkte å skaffe seg en bedre plassering under årets konkurranse. Det forsøkte de å gjøre ved at fagjuryen i de gjeldende landene alle stemte på hverandre.

Fire av landene hadde de fem andre i deres topp fem.

Juksingen ble oppdaget ved at fem av de seks landene ikke var blant de åtte beste hos de andre 15 landene som kunne stemme i semifinalen. Fire av de seks svindlerlandene var til og med blant de seks dårligste plasserte blant konkurrentene, skriver BT.

Det er ingenting som tyder på at finaleresultatet ville vært annerledes hvis EBU ikke hadde grepet inn.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer