Presseeksperter:

Ber kronprinsessen begrunne presse-refsen: - Blir beskyldt for noe uten å vite hva de har gjort

I et brev refser kronprinsessen «deler av norsk presse» for hvordan de har behandlet sønnen Marius, men sier ikke hvilke medier det gjelder.

<strong>BER MEDIENE LA SØNNEN VÆRE I FRED:</strong> I et åpent brev publisert på Kongehuset.no skriver Mette-Marit at hun ønsker at norsk presse skal la Marius være i fred. Foto: NTB Scanpix
BER MEDIENE LA SØNNEN VÆRE I FRED: I et åpent brev publisert på Kongehuset.no skriver Mette-Marit at hun ønsker at norsk presse skal la Marius være i fred. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I et brev lagt ut på kongehusets nettsider, refser kronprinsesse Mette-Marit pressens behandling av hennes sønn, Marius Borg Høiby.

Kronprinsessen skriver at de siste åra «har vært preget av en utvikling jeg som mor selvfølgelig gjerne skulle vært foruten. Marius har blitt utsatt for et press fra deler av norsk presse, jeg mener ikke er dem verdig».

Hvilke medier hun sikter til, eller hva som utgjør denne utviklingen, skriver hun ikke.

Ber om redegjørelse

Det beklager Nils E. Øy, konstituert generalsekretær i Norsk presseforbund og en av Norges fremste eksperter på presseetikk.

- Det må være helt greit at en mor sender ut et brev med en sånn melding. Både at man klager over pressen og oppfordrer dem til å ikke plage ham, er greit nok. Det jeg på min side beklager, er at det ikke er spesifisert hva dette dreier seg om, sier Øy, som i en årrekke var leder av Norsk redaktørforening.

Øy ber derfor kronprinsessen om å komme på banen og si hvilke medier hun mener når hun skriver «deler av norsk presse». Videre ber Øy om en beskrivelse av hva disse mediene skal ha gjort for å utgjøre den negative utviklingen hun beskriver.

- Da kan pressen og offentligheten imøtegå det og vurdere det. Situasjonen slik den er nå er at norske medier blir beskyldt for noe uten at det blir spesifisert hva, sier den erfarne pressemannen.

Assisterende generalsekretær i Norsk redaktørforening, Reidun Kjelling Nybø, deler Øys ønske om en konkretisering av kritikken som blir framsatt i brevet.

- Konkret kritikk er alltid mye lettere å forholde seg til, sier Nybø, som i et innlegg på redaktørforeningens nettsider tar til orde for dialog med kronprinsessen og kongehuset om kritikken.

Nybø åpner følgelig for å arrangere et møte mellom norske redaktører og kronprinsessen.

Møte med kronprinsparet

Nils E. Øy var selv tilstede på et møte i regi av Oslo redaktørforening for noen år tilbake hvor også kronprinsparet deltok.

<strong>ETIKKEKSPERT:</strong> Nils E. Øy er konstituert generalsekretær i Norsk presseforbund. Han mener norsk presse i all hovedsak har behandlet kongefamilien på en god måte. Foto: Berit Roald / Scanpix
ETIKKEKSPERT: Nils E. Øy er konstituert generalsekretær i Norsk presseforbund. Han mener norsk presse i all hovedsak har behandlet kongefamilien på en god måte. Foto: Berit Roald / Scanpix Vis mer

- I den forbindelse tok Mette-Marit ordet og kom med en henstilling til pressen om å være skånsomme i dekningen av kronprinsbarna. Den henstillingen mener jeg norsk presse har etterfulgt. Det er få land i verden som har behandlet kongefamiliens barn så pent som Norge har gjort og gjør, sier Øy.

Det er en vurdering Carl-Erik Grimstad, ekspert på presseetikk og førsteamanuensis ved Høyskolen Kristiania, deler. Han mener det er et sunnhetstegn ved norsk presse - og den norske kongefamilien - at pressen har tatt hensyn til kongefamiliens sporadiske oppfordringer om å opptre skånsomt.

- Men man kommer ikke bort fra at han hele tiden har blitt omtalt som et fullverdig medlem av kongefamilien - og det er landets mest offentlige familie, sier Grimstad.

Fjernet biografi om Marius

Helt til i kveld har nemlig Borg Høiby, som fyller 20 år i morgen, hatt en egen biografi-side på slottets nettsider - et holdepunkt for pressen når de har argumentert hvorfor man bør kunne omtale Borg Høiby.

<strong>ETIKKEKSPERT:</strong> Carl-Erik Grimstad peker på at Marius Borg Høiby selv har oppsøkt offentligheten når han skal forklare hvorfor pressen omtaler ham. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
ETIKKEKSPERT: Carl-Erik Grimstad peker på at Marius Borg Høiby selv har oppsøkt offentligheten når han skal forklare hvorfor pressen omtaler ham. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer

Den biografien ble fjernet i kveld, en markering av kronprinsesse-sønnens ønske om å holde en lav profil i norske medier, fortalte Marianne Hagen, slottets kommunikasjonssjef til Dagbladet tidligere i kveld.

- Både Marius og hans familie må regne med at pressen er relativt årvåken hva angår hans livsstil i det offentlige rom, selv om pressen ikke har noe med hans private liv. Det må også sies at Marius Borg Høiby også selv har oppsøkt offentligheten, utenfor rammen av kongefamilien, blant annet som statist i en TV-serie, sier Grimstad.

Han sikter til en statistrolle Borg Høiby hadde i den populære ungdomsserien «Skam».

Derfor blir ikke mediene navngitt

Slottets kommunikasjonssjef, Marianne Hagen, forteller til Dagbladet at det ikke er noen spesielle hendelser eller oppslag om Marius Borg Høiby som utgjør den medie-utviklingen kronprinsesse Mette-Marit omtaler med negative fortegn.

- Det er omfanget av dekningen av Borg Høiby som øker. Deler av kjendis-pressen skriver side opp og side ned om ham, uavhengig av nyhetsinnholdet. Det er en tendens som han helt eksplisitt ikke ønsker, og hvor kronprinsessen nå ber pressen om at det ønske etterfølges, sier Hagen til Dagbladet.

<strong>OMFANGET:</strong> Det er omfanget i dekningen av Marius Borg Høiby som utgjør utviklingen kronprinsesse Mette-Marit beskriver med negative fortegn, forklarer slottets kommunikasjonssjef Marianne Hagen.
Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
OMFANGET: Det er omfanget i dekningen av Marius Borg Høiby som utgjør utviklingen kronprinsesse Mette-Marit beskriver med negative fortegn, forklarer slottets kommunikasjonssjef Marianne Hagen. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer

Hun ønsker ikke å navngi mediene som inngår i det kronprinsessen omtaler som «deler av norsk presse», og gjentar overfor Dagbladet at brevet fra Mette-Marit var blant annet ment å være en markering av sønnens rolle og ønsker.

- Det er en klargjøring av hva Borg Høiby selv ønsker, nemlig en lav medieprofil, og hoffets og Borg Høibys tanker om hans rolle i kongefamilien i framtida. Han skal ikke ha egne oppdrag på vegne av kongehuset.

Kommunikasjonssjefen presiserer at kronprinsesse Mette-Marit er fornøyd med store deler av norsk presse.

- Nils E. Øy har også helt sikkert sett at kronprinsessen først og fremst takker norsk presse for å ha behandlet Borg Høibys ungdomstid med klokskap, sier Hagen.

Om den konkrete rollen Borg Høiby hadde i «Skam», svarer Hagen følgende:

- Han ble med i en scene i serien fordi dette er hans venner fra hans miljø og fra russebussen hans.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer