Felicity Huffman:

Ber om prøvetid og samfunnstjeneste

Hollywood-stjerna risikerer opptil seks måneder i fengsel.

BREV: Felicity Huffman har levert et lengre brev til retten, i håp om å få slippe fengselsstraff i den mye omtalte universitetsskandalen. Foto: NTB Scanpix
BREV: Felicity Huffman har levert et lengre brev til retten, i håp om å få slippe fengselsstraff i den mye omtalte universitetsskandalen. Foto: NTB ScanpixVis mer

Den amerikanske skuespilleren Felicity Huffman (56), kjent fra blant annet «Frustrerte Fruer», har levert et tre sider langt brev til retten i håp om å bli straffet med prøvetid og samfunnstjeneste framfor fengsel i universitetsskandalen.

Det skriver flere amerikanske medier, deriblant Fox News og USA Today.

56-åringen erklærte seg i april skyldig i å ha jukset med datteras resultater på skolen for å sikre henne en plass ved et av USAs beste universiteter. Dommen er ventet 13. september, og Huffman risikerer opptil seks måneder i fengsel.

Åpenhjertig brev

I brevet skriver «Frustrerte Fruer»-stjerna blant annet at hun kjenner en «dyp skam» over å ha jukset med eldstedattera Sophia Grace Macy (19) sine resultater.

«Jeg vet at dette ikke er noen forklaring på hva jeg har gjort. Ja, det er et større bilde, men til syvende og sist spiller det ingen rolle, for jeg kunne ha sagt nei til å jukse med resultatene. Jeg tar fullstendig ansvar for handlingene mine, og vil respektere den straffen som domstolen finner passene», skriver hun blant annet.

JUKSET: Felicity Huffman jukset med dattera Sophia Grace (t.v) sine skoleresultater for å sikre henne en plass på universitetet. I et lengre brev ber hun om å få slippe fengselsstraff. Her i 2014. Foto: NTB Scanpix
JUKSET: Felicity Huffman jukset med dattera Sophia Grace (t.v) sine skoleresultater for å sikre henne en plass på universitetet. I et lengre brev ber hun om å få slippe fengselsstraff. Her i 2014. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Videre skriver hun at hun ønsket å gi dattera, som skal være diagnostisert med lærevansker, mulighet til å bli skuespiller.

«I desperasjon etter å være en god mor, overbeviste jeg meg selv om at det eneste jeg gjorde var å gi dattera mi en ærlig sjanse. Jeg ser ironien i dette nå, for det jeg har gjort er det motsatte av rettferdig. Jeg har brutt loven, bedratt utdanningssystemet, forrådt min datter og sviktet familien», skriver hun videre.

- Jeg er lei for det

I brevet forklarer Huffman hvordan dattera Sophia Grace Macy reagerte da hun fikk høre hva mora hadde gjort.

«Da dattera mi så på meg og spurte meg, med tårer rennende nedover ansiktet, «Hvorfor trodde du ikke på meg? Hvorfor trodde du ikke jeg kunne klare det på egenhånd», hadde jeg ikke noe svar til henne. Det eneste jeg kunne si var at jeg var lei for det», heter det i Huffmans brev.

Huffmans ektemann, skuespiller William H. Macy (69), er ikke siktet i saken. Det er imidlertid skuespillerkollegaen Lori Loughlin (55), kjent fra «Full House», som ikke erkjenner straffskyld. Totalt er 51 foreldre siktet for å ha bestukket opptakskontorer og prøveadministratorer.

56-åringens advokat, Andrew Lelling, ønsker ifølge Fox News én måned fengselsstraff, etterfulgt av ett år med prøvetid, samt en bot for sin klient. Han mener denne straffen er passende med tanke på at Felicity Huffman har akseptert ansvaret for sine handlinger.

HEVDER SIN USKYLD: Skuespiller Lori Loughlin og ektemannen Mossimo Giannulli. Foto: NTB Scanpix
HEVDER SIN USKYLD: Skuespiller Lori Loughlin og ektemannen Mossimo Giannulli. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Får støtte av kollegaen

I forkant av rettssaken har flere levert inn brev på Huffmans vegne. Blant disse er ektemannen, som i sitt brev beskriver vanskene familien deres nå går gjennom.

Der skriver han blant annet at kona har slitt med å få jobb siden skandalen ble avslørt, og at eldstedattera - som går på universitetet - har tatt seg et friår. Parets yngste datter, Georgia Grace Macy (17), går på videregående, der hun er i terapi.

«Felicitys eneste interesse nå er å finne ut hvordan hun kan gjøre opp for seg og hjelpe døtrene gå videre», skriver Macy.

Også Eva Longoria (44), som spilte mot Felicity Huffman i «Frustrerte Fruer», har levert et brev til retten. Hun skriver at skuespillerkollegaen er en «forsiktig karakter» med et «varmt hjerte», som alltid setter alle andre foran seg selv.

BREV: Felicity Huffman får støtte av både ektemannen og kollegaen Eva Longoria i form av brev på hennes vegne til retten. Foto: NTB Scanpix
BREV: Felicity Huffman får støtte av både ektemannen og kollegaen Eva Longoria i form av brev på hennes vegne til retten. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Hevder de er uskyldige

Mens Huffmans juks anses som av den mindre sorten, er Lori Loughlin og ektemannen Mossimo Giannulli (56) siktet for et langt grovere lovbrudd. De skal ha betalt 500 000 dollar, i underkant av 4,5 millioner norske kroner, for å få sine to døtre inn på prestisjeskolen University of Southern California (USC).

Både Loughlin og Giannulli hevder de er uskyldige. Lovbruddene ekteparet er siktet for, konspirasjon for å begå svindel og hvitvasking av penger, har en strafferamme på opptil 40 år i fengsel.