«Berserk»-Samuel: - Flørtet med dop

- Det påvirket meg på en veldig negativ måte. Hvis jeg skulle få gjort noe med livet mitt måtte jeg kutte det ut.

BROKETE BAKGRUNN: Samuel Massie er bare 22 år, men har allerede vært på flere ekspedisjoner til Antarktis sammen med Jarle Andhøy, skrevet bok og holdt over 300 foredrag. For tiden er han aktuell som «Skal vi danse»-deltager, men livet har ikke alltid bydd på glitter og glamour for bergenseren: - Jeg har en bakgrunn som er litt brokete, forteller han. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
BROKETE BAKGRUNN: Samuel Massie er bare 22 år, men har allerede vært på flere ekspedisjoner til Antarktis sammen med Jarle Andhøy, skrevet bok og holdt over 300 foredrag. For tiden er han aktuell som «Skal vi danse»-deltager, men livet har ikke alltid bydd på glitter og glamour for bergenseren: - Jeg har en bakgrunn som er litt brokete, forteller han. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Den Samuel Massie som har svingt seg på parketten de siste lørdagskveldene en en ganske annen enn den Samuel som satt på gutterommet hjemme i Bergen og gråt av frustrasjon over ikke å få noe til.

Etter å ha kjempet seg gjennom ungdomsskolen hadde han begynt på videregående skole, med enere på karakterkortet. Men Massie holdt kun ut i tre måneder, før han droppet ut.

- Jeg har en bakgrunn som er litt brokete. Jeg var en veldig motivasjonsløs ungdom, sier Massie til Dagbladet om den tøffe tiden.

- Jeg hadde kompiser som hadde samme innstilling som meg, og ville drive dank. Vi flørtet med dop, og jeg havnet på ville veier. Vi var jo litt lekne med diverse rusmidler, sier 22-åringen.

Lest denne? Samuel Massie satt fengslet i tolv dager mistenkt for menneskesmugling

- Gjemmer seg litt bort Ifølge Massie var det hovedsaklig cannabis han eksperimenterte med.

- Det var det som tok mesteparten av tiden. Jeg hadde venner som bare satt inne og røykte for å glemme sitt eget liv. Det påvirket meg på en veldig negativ måte. Det er en paralyserende tilværelse, der man glemmer seg selv og gjemmer seg litt bort, sier «Skal vi danse»-deltageren.

- Man får definitivt ikke ting gjort.

SVINGER SEG: Samuel Massie og dansepartner Marianne Sandaker har svingt seg i alt fra tango til quickstep i løpet av høstens «Skal vi danse». Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
SVINGER SEG: Samuel Massie og dansepartner Marianne Sandaker har svingt seg i alt fra tango til quickstep i løpet av høstens «Skal vi danse». Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer

Uten antrekk to dager før egen vielse: Giftet seg i knallrød dress

Bål ble vendepunktet For Massie kom vendepunktet da moren hans på vegne av ham sendte inn en søknad til Folkehøgskolen 69 grader Nord i Malangen i Troms. 16 år gammel fikk Massie plass på folkehøgskolen, på en linje med fokus på seiling og frikjøring.

Men Massie likte ikke friluftslivet, og trivdes ikke i Malangen. Det var ikke før en skoleutflukt at bergenseren for alvor tok tak i livet sitt.

- Vi gikk en lang tur i snøen, og alle elevene skulle slå leir, lage bål og sove alene hver for seg en natt i skogen. Jeg hadde slått leir, rumpa mi var frosset fast til isen og jeg prøvde å få fyr på bålet, men visste ikke hvordan jeg skulle gjøre det. En fyr hadde prøvd å lære meg det noen uker tidligere, men da hadde jeg bare ledd av at jeg kunne se «rævsprekken» hans da han satte seg på huk, forteller Massie.

- Bålet ble symbolet på hele livet mitt. Jeg innså at hele livet hadde jeg aldri gitt hundre prosent for noen ting. Før hadde jeg lagt meg ned, og håpet at problemet forsvant. Den kvelden møtte jeg meg selv i døren, sier 22-åringen alvorlig.

Etter gråt og frustrasjon klarte Massie endelig å få fyr på bålet.

- Da var det som om bålet inni meg virkelig tok fyr. Jeg gadd ikke mer - jeg ville ikke være den her unnasluntreren lenger, sier bergenseren.

- En øyeåpner Etter denne kvelden ble Massie en som ga alt på skolen, og som kjempet om å komme først opp på fjelltoppene. Det fanget oppmerksomheten til polfarer og seiler Jarle Andhøy, som var lærer ved skolen.

Da folkehøgskole-året var over inviterte Andhøy Massie til å være med på ekspedisjon til Sydpolen i seilskuten «Berserk». Siden har bergenseren vært på nok en ekspedisjon til Antarktis, skrevet bok og holdt over 300 foredrag.

Samuels mamma om polferdene: - Jeg er vettskremt

- For meg var folkehøgskole en øyeåpner. Jeg tror alle har godt av å komme seg ut av komfortsonen av og til, og bryte med de faste rammene.

Massie forteller at han endret livet sitt med én gang han kom tilbake til Bergen.

- Jeg tok avstand fra narkotika. Det var ting som virkelig ikke bygde opp rundt den personen jeg ville være. Det var en av de første tingene jeg kuttet ut for å få gjort noe med livet mitt.

Seks år senere har 22-åringen fortsatt kontakt med flere av ungdomsvennene.

- Jeg vet om mange som har endret livet sitt etter at jeg gjorde det. Men jeg har også venner som ikke har gjort det. Jeg prøver å påvirke dem i en god retning, sier Massie.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer