Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Arbeidsforhold hos Zalando:

Beskriver arbeids­plassen
som et «fengsel»

Samarbeidspartnere reagerer på avdekkingen av dårlige arbeidsforhold hos klesgiganten.

- ET FENGSEL: Den svenske avisa Aftonbladet avslører dårlige arbeidsforhold ved lageret i Sverige. Ansatte beskriver arbeidsplassen som et fengsel. Foto: NTB Scanpix
- ET FENGSEL: Den svenske avisa Aftonbladet avslører dårlige arbeidsforhold ved lageret i Sverige. Ansatte beskriver arbeidsplassen som et fengsel. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Den svenske skjønnhetsbloggeren og kunstneren Kakan Hermansson (38) setter samarbeidet med klesgiganten Zalando på hold, etter avsløring om dårlige arbeidsforhold.

Den siste tida har den svenske avisa Aftonbladet i flere artikler satt søkelyset på arbeidsforholdene ved Zalandos lager i Brunna, nordvest for hovedstaden i Sverige, Stockholm.

Hermansson har et samarbeid med klesgiganten. Det er nå satt på hold.

- De opplysningene som er kommet fram i artiklene er forferdelige og helt uakseptable, skriver Hermansson på mail til Aftonbladet og Dagbladet.

PAUSE: Den svenske skjønnhetsbloggeren og kunstneren Kakan Hermansson (38) setter samarbeidet med klesgiganten Zalando på hold. Foto:
PAUSE: Den svenske skjønnhetsbloggeren og kunstneren Kakan Hermansson (38) setter samarbeidet med klesgiganten Zalando på hold. Foto: Vis mer

Hermansson har kontaktet Zalando og sier til Dagbladet at hun opplever at klesgiganten tar avsløringene svært alvorlig.

- Jeg har valgt å sette mitt samarbeid på pause til de har kommet til bunns i dette og tatt hånd om situasjonen, legger 38-åringen til.

Kaller lageret et fengsel

Trusler fra ledere, snikfilming og hardt tidspress er blant annet noe av det Aftonbladet har avslørt rundt arbeidsforholdene på lageret, der det jobber mellom 400 og 500 personer.

- Vi kaller lageret for fengselet. Det er virkelig som et fengsel. Vi blir behandlet som fanger. Lederne følger med på hvert skritt vi tar, forteller en av de ansatte til avisa.

Flere norske profiler samarbeider med Zalando, deriblant Stian Lothe (25), sønnen til TV-profilen Leif Einar Lothe (50).

Han forteller til Dagbladet at han etterspurte Zalando om informasjon nylig - etter å ha lest saken om returavdelingen i nabolandet Sverige.

- Ifølge dem så setter de i gang strakstiltak for å forbedre arbeidsforholdene til de ansatte. Jeg har foreløpig ingen planer om videre samarbeid i 2020, forteller Lothe.

Han er tydelig på at han ikke ønsker å samarbeide med Zalando dersom arbeidsforholdene deres er dårlige.

- Det vil være helt uaktuelt å fortsette et samarbeid dersom de ikke umiddelbart kan vise til anstendige arbeidsforhold for de ansatte på gulvet, fastslår han.

Podkasten til Janka Polliani (51) og Marte Bratberg (30) er sponset av klesgiganten. Førstnevnte ønsker ikke å kommentere saken fordi hun ikke var kjent med den da Dagbladet tok kontakt. Hun medgir at samarbeidet hun foreløpig har hatt med Zalando har vært problemfritt.

- Bryter med retningslinjer

Jenny Skavlans kolleksjon for Pierre Robert er Orklas første samarbeid med den europeiske netthandelsgiganten. Hun skriver til Dagbladet at disse opplysningene er nye for henne, og henviser til managementet sitt for kommentar.

- Dette må vi finne ut av, og sjekke nærmere hva dette dreier seg om. Dette er helt nye opplysninger for oss, sier Skavlans manager, Harald Dal, i en kommentar til Dagbladet.

VIL HA ALLE FAKTA: Bettina Johansen, kommunikasjonssjef i Pierre Robert Group, sier de umiddelbart vil ta kontakt med Zalando. Foto: Privat
VIL HA ALLE FAKTA: Bettina Johansen, kommunikasjonssjef i Pierre Robert Group, sier de umiddelbart vil ta kontakt med Zalando. Foto: Privat Vis mer

- Om det som avdekkes her stemmer, så bryter de ikke bare med våre etiske retningslinjer, men også sine egne - som ligger til grunn i vår kontrakt, og som de skal overholde. Vi vil ha alle fakta på bordet. Om det stemmer, vil det være grunnlag for å revurdere vår avtale med dem, forteller kommunikasjonssjef i Pierre Robert Group, Bettina Johansen.

Hun utdyper:

- Vi er i en testfase med Zalando gjennom lageret deres i Tyskland, og har per i dag ikke benyttet oss av det svenske lageret. Likevel vil vi umiddelbart ta kontakt med Zalando for å få klarhet i denne saken.

BLACK FRIDAY: Influencer Ingrid Bergtun mener alle tilbudene som hører med til Black Friday er ødeleggende. Programleder: Ingebjørg Iversen / Dagbladet TV Vis mer

- Ikke unikt

Anja Bakken Riise, leder i Framtiden i våre hender, sier til Dagbladet at tilfeller som dette er uholdbart, men dessverre ikke unikt for klesbransjen.

- Denne typen arbeidsforhold kjenner vi dessverre til altfor mange av i produksjonslandene for klærne våre. Det som er nytt her, er at det også foregår i Sverige, sier Bakken Riise.

Hun er tydelig på at dette må få konsekvenser for Zalando.

MÅ FÅ KONSEKVENSER: Anja Bakken Riise i Framtiden i våre hender mener selskaper må forpliktes å vise hva de gjør for å sikre arbeidernes rettigheter. Foto: NTB Scanpix
MÅ FÅ KONSEKVENSER: Anja Bakken Riise i Framtiden i våre hender mener selskaper må forpliktes å vise hva de gjør for å sikre arbeidernes rettigheter. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Det kan ikke være frivillig for selskaper å sikre at arbeidernes rettigheter og sikkerhet blir ivaretatt på arbeidsplassen, verken i Sverige eller i produksjonsland som Bangladesh, understreker hun.

- Selskapene må forpliktes til å vise hva de gjør for å sikre arbeidernes rettigheter, og forbrukerne må ha rett på informasjon om forholdene for arbeiderne i leverandørkjeden. Når det avdekkes brudd må det få konsekvenser. Dersom forslaget til ny lov som ble lagt fram av Etikkinformasjonsutvalget i forrige uke blir innført, kan det bidra til dette.

DÅRLIGE ARBEIDSFORHOLD: Ansatte ved Zalandos lager i Sverige beskriver arbeidsplassen som et fengsel. Bildet er fra lageret i Frankfurt, Tyskland. Foto: NTB Scanpix
DÅRLIGE ARBEIDSFORHOLD: Ansatte ved Zalandos lager i Sverige beskriver arbeidsplassen som et fengsel. Bildet er fra lageret i Frankfurt, Tyskland. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Fordømmer trakassering

I en offisiell uttalelse fra Zalando om lagerbråket, kommer det fram at de har satt i gang en umiddelbar handlingsplan for lageret i Brunna.

Det er selskapet Ingram Micro som driver lageret, og sammen med Zalando har de nå tatt flere grep for å finne ut hva det er som har skjedd og hvordan de kan løse problemene.

- Vi og vår partner Ingram Micro fordømmer på det sterkeste trakassering, og vil fullt ut støtte en etterforskning av påstander om mishandling i Brunna-lageret av en ekstern revisor, sier Jan Bartels i Zalando i den offisielle uttalelsen.

- Etter tett dialog med Ingram Micro vil det også bli introdusert en handlingsplan for å styrke rettferdige arbeidsvilkår i samsvar med Zalandos sosiale standarder, heter det videre i uttalelsen fra Zalando.

Under etterforskningen vil Ingram Micro´s nettadministrasjon tre tilbake fra den daglige driften.

Zalando vil ikke svare på hvilke norske influencere de samarbeider med.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media