HANDLER MAT 25 GANGER I UKA: Bjørn Refling fra Moss legger igjen enorme summer, og ikke minst tid, i matbutikken. I sesongpremieren av «Luksusfellen» forteller Refling at han ikke aner hvor pengene er blitt av. Video: TV3 Vis mer

«Luksusfellen»-deltaker tatt på senga av egne handlevaner:

Bjørn (41) handler mat 25 ganger i uka: - Det er ny rekord

Svir av 12 000 kroner i måneden.

(Dagbladet): Nok et knippe nordmenn skal finne veien ut av økonomiske vanskeligheter når TV3 sparker i gang sin femtende sesong av «Luksusfellen» denne uka.

I høstens første episode, som vises i morgen kveld, reiser økonomiekspertene hjem til 41 år gamle Bjørn Refling i Moss.

Småbarnsfaren, som jobber i brannvesenet, sliter med å få økonomien til å gå rundt, og skjønner selv ikke hvor pengene blir av.

To overfylte handlevogner

Etter å ha gått gjennom måneder med kontoutskrifter, oppdager forbrukerøkonom Magne Gundersen at Refling legger igjen unormalt mye penger, og ikke minst tid, i matbutikken.

- Jeg har vært med siden den første «Luksusfellen»-sesongen i 2008, og har aldri vært borti noen som har handlet mer enn ham. Det er ny rekord, forteller Gundersen til Dagbladet.

Det var Nettavisen som først omtalte saken.

Opptil 25 ganger i uka er «Luksusfellen»-deltakeren innom en dagligvarehandel for store eller mindre kjøp. I Reflings tilfelle tilsvarer det to overfylte handlevogner - omlag 3000 kroner i uka.

- Ikke alene

Ifølge tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) bruker en gjennomsnittshusholdning i Norge cirka 4285 kroner på mat - i måneden.

- Bjørn Refling har ikke handlet så mye hver gang, men var innom butikken veldig ofte. Det har vært et stort pengesluk, som han selv ikke har vært klar over. Han er garantert ikke alene, sier Gundersen, og fortsetter:

- Jo oftere du går i butikken, jo mer bruker du totalt. Så enkelt er det. Dårlig planlegging gjør at du mister oversikten over hva du faktisk trenger, som igjen ender i mange impulskjøp. Det blir en lunsj her, litt snacks der ... Da forsvinner pengene fortere enn man aner.

- Helt sjukt

Når Gundersen konfronterer Refling med overforbruket, får 41-åringen bakoversveis.

- Det første jeg tenkte var: «Dette er helt sjukt». Jeg var overhodet ikke klar over hvor mange tusenlapper som forsvant i matbutikken, og trodde nesten ikke på det, sier Refling til Dagbladet.

41-åringen forteller at han i utgangspunktet ikke vurderte egne matinnkjøp som en særlig stor utgiftspost. Det var før «Luksusfellen» kom på døra.

- Jeg trodde jeg handlet smart med tanke på tilbudsvarer og småkjøp, sier han.

Ny hverdag

Skal vi tro Magne Gundersen, er rådet for å kutte matutgifter enkelt:

- Planlegging! Skriv en handleliste og følg den. Sett opp et budsjett. Da går du sjeldnere i butikken, og bruker mindre penger.

Etter «Luksusfellen»-besøket har Refling lagt totalt om handlerutinene.

- Nå forholder jeg meg til budsjett, og gjør store, færre innkjøp, sier Refling.

- Hvor ofte går du på matbutikken nå?

- Jeg prøver å holde det til én gang i uka.