Robin Williams' datter om netthetsen:

- Ble for ille for min mentale helse

Da faren døde, fikk Zelda Williams upassende meldinger og bilder i sosiale medier. Nå beskytter hun seg selv ved å holde seg unna.

BLE HETSET: Zelda Williams er den eneste dattera til avdøde Robin Williams. Han begikk selvmord i 2014, og i tida etter fikk kjendisdattera upassende meldinger og bilder i sosiale medier. Det snakker hun nå åpent om, samtidig som hun har tydelige meninger om medienes dekning av selvmord. Foto: Reuters / NTB scanpix
BLE HETSET: Zelda Williams er den eneste dattera til avdøde Robin Williams. Han begikk selvmord i 2014, og i tida etter fikk kjendisdattera upassende meldinger og bilder i sosiale medier. Det snakker hun nå åpent om, samtidig som hun har tydelige meninger om medienes dekning av selvmord. Foto: Reuters / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

AUSTIN (Dagbladet): I august er det fem år siden Robin Williams døde. Dattera, skuespiller Zelda Williams (29), deltok lørdag på konferansen SXSW i Texas. Hun stilte i panelet som diskuterte selvmordsomtale i mediene.

I 2014 kom det fram at det ble postet svært upassende kommentarer og bilder på Zelda Williams Twitter-side og Instagram-konto etter farens død.

Under diskusjonen i Texas sa hun at det særlig er et problem med sosiale medier når årsdagen for dødsfallet nærmer seg.

PRODUKTIV: Den avdøde skuespilleren Robin Williams var svært produktiv. Flere av hans siste filmer får premiere etter hans død. Video: Reuters / NTB Scanpix Vis mer Vis mer Vis mer

- Tabbe

- Det er mange som tar kontakt og vil ha en reaksjon fra meg. Det ble for ille for min mentale helse, sier Williams, som forteller at hun har mottatt både bilder og meldinger.

Etter paneldebatten snakket hun med Dagbladet og Nettavisen. Williams utdyper:

ÆRLIG: Zelda Williams snakket med norsk presse etter paneldebatten om medienes dekning av selvmord. Foto: Frode Hansen / Dagbladet
ÆRLIG: Zelda Williams snakket med norsk presse etter paneldebatten om medienes dekning av selvmord. Foto: Frode Hansen / Dagbladet Vis mer

- Jeg skjønte at det var en tabbe å oppsøke sosiale medier. Brukerne blir for følelsesmessig knyttet til interaksjonen, og det var ikke bra helsemessig for meg. Jeg trengte å ha Twitter bare profesjonelt. Det er mye bra med Twitter også, men jeg trengte det ikke i livet mitt mer, sier Williams, og fortsetter:

- Derfor snakker jeg åpent om viktigheten av å ta en pause fra sosiale medier for å gjøre noe med avhengigheten. Hvis sosiale medier dikterer lykken og følelseslivet, så bør man ta en pause. Hvis sosiale medier virkelig påvirker livet ditt, så bare slutt å bruke det, sier hun.

Privatliv

Utgangspunktet for diskusjonen på konferansen i Texas var medias rolle og ansvar i dekningen av selvmord og mental helse i omtale av tragedier med kjente personer. Hva er publikums rett til å vite og hvor starter familiens rett til privatliv?

- Jeg kan ikke skjønne hvorfor detaljer tilknyttet dødsårsaken til min far skal gjentas og gjentas. Alle detaljene rammer familiemedlemmene, sier Williams.

- Jeg blir også kontaktet av journalister når andre tar livet sitt. Det føles veldig rart. Jeg skulle ønske at temaet ikke i så stor grad blir koblet mot sladder- og underholdningssjangeren, men at det dekkes på en mer seriøs måte, sier hun.

TAKKET FAREN: Robin Williams fikk i 1998 Oscar for beste mannlige birolle i filmen «Good Will Hunting». En svært rørt Williams mottok prisen. - Dette er nok den ene gangen jeg er målløs, sier Williams. Video: Reuters / NTB Scanpix Vis mer Vis mer Vis mer

Råd til media

Williams mener mediene bør tenke over hvordan de rapporterer en tragedie, ikke minst med hensyn hvordan dette påvirker de nærmeste.

- Når man for eksempel omtaler den nye Aladdin-filmen, så nevner man faren min og måten han døde på. Det er helt unødvendig, og avslører at man er ute etter klikk, mener Williams.

NÆRT BÅND: Zelda Williams var ofte med pappa på rød løper. Her poserer hun sammen med ham og mora i 1998. Foto: NTB scanpix
NÆRT BÅND: Zelda Williams var ofte med pappa på rød løper. Her poserer hun sammen med ham og mora i 1998. Foto: NTB scanpix Vis mer

- Når kjendiser dør av selvmord, hva er dine beste råd til media?

- Det beste er å gjøre det med et utgangspunkt om at dette er ting som ikke hjelper og som leserne ikke behøver å vite. Det er beskrivelser som ender med å såre familien og de som leser om det. Jeg har aldri forstått hvorfor det publiseres detaljer. Ord som skrives kan føre til flere selvmord, det viser studier, sier hun til Dagbladet og Nettavisen.

Debatt i Norge

I Norge pågår det en debatt om medienes dekning av selvmord. Assisterende generalsekretær Reidun Kjelling Nybø i Norsk Redaktørforening, som har jobbet med temaet i flere tiår, fulgte debatten i Texas.

- Jeg er imponert over at Zelda Williams stiller opp og diskuterer et tema som åpenbart er svært tøft å snakke om for henne og familien. Jeg har full forståelse for at hun velger å skjerme seg mot alle meldingene på sosiale medier, og synes det er ille å høre henne fortelle om bilder og meldinger hun fikk allerede kort tid etter farens død, sier Kjelling Nybø, som i 2007 skrev bok om pressens omtale av selvmord.

Hun jobber nå med en veileder for Norsk Redaktørforening på området, og skrev i november en kronikk om tematikken for Medier24.

Kjelling Nybø skulle ønske at flere journalister - ikke minst amerikanske - hadde vært til stede og hørt rådene fra Williams.

- Det er lærerikt - også for norske journalister, selv om vi tradisjonelt har vært langt mere varsomme i Norge enn i USA. Zelda Williams klarte å formidle noen viktige råd om hvordan journalister bør opptre overfor familier som rammes av selvmord. Samtidig viser hun en klar forståelse for medienes rolle. Hun er en av de pårørende jeg har truffet som best har klart å formidle konkrete råd til journalister og redaktører om hvordan man bør - og ikke bør - opptre, sier Kjelling Nybø.

Detaljerte pressemeldinger

Hun er ikke overrasket over at Williams har reagert på amerikanske mediers omtale av detaljer.

- Jeg fulgte mediedekningen tett i tiden etter hans død. Pressemeldingene fra det lokale politiet var ekstremt detaljerte når det gjelder selvmordsmetode og omstendigheter rundt dødsfallet, sier hun.

Kjelling Nybø sier at norske medier tradisjonelt har vært mer varsomme med selvmordsmetode enn amerikanske medier.

- Flere av eksemplene som ble nevnt i går ville sannsynligvis aldri ha skjedd i norske medier. Heldigvis. Men vi må aldri glemme den menneskelige siden av sakene vi jobber med, sier Kjelling Nybø.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer