KAN BLI LØSLATT: O.J. Simpson soner for tida en opptil 33 år lang straff etter å ha blitt funnet skyldig i blant annet væpnet ran og kidnapping i 2008. Nå er det duket for en høring om prøveløslatelse. Om søknaden blir innvilget, kan Simpson være en fri mann innen utgangen av året. Foto: AP/ NTB scanpix
KAN BLI LØSLATT: O.J. Simpson soner for tida en opptil 33 år lang straff etter å ha blitt funnet skyldig i blant annet væpnet ran og kidnapping i 2008. Nå er det duket for en høring om prøveløslatelse. Om søknaden blir innvilget, kan Simpson være en fri mann innen utgangen av året. Foto: AP/ NTB scanpixVis mer

O.J. Simpson kan bli prøveløslatt etter ni år:

Ble frikjent for mord, men dømt for ran. Nå blir skjebnen hans avgjort

USAs kanskje mest berømte fange kan snart være en fri mann. I hvert fall på papiret.

(Dagbladet): Den tidligere fotballstjerna O.J. Simpson (70) ble i 2008 funnet skyldig i blant annet væpnet ran og overfall med et dødelig våpen, og dømt til en straff på opptil 33 års fengsel.

Nå, etter å ha sonet ni år i fengsel, skal det avgjøres om Simpson vil bli en fri mann til høsten.

Torsdag ettermiddag norsk tid skal han møte i retten i Nevada for å få vite om søknaden hans om prøveløslatelse blir innvilget. I så tilfelle kan han bli løslatt så tidlig som oktober i år, melder CNN.

Og ifølge nyhetsbyrået AP er det sannsynlig at han blir løslatt.

- Forutsatt at han har oppført seg i fengselet, så tror jeg ikke det vil være å gå over streken å prøveløslate ham, sier David Roger, den nå pensjonerte aktoren som fikk Simpson dømt i 2008.

O.J. SIMPSON: Historien om O.J, og en gjennomgang av hendelsesforløpet i en av USAs største kriminalsaker. Video: CNN Vis mer Vis mer

Feiret med champagne

Selv om den tidligere fotballstjerna og skuespilleren trolig slipper ut av fengselet innen utgangen av 2017, har han fått erfare at livet på utsiden av murene ikke nødvendigvis er spesielt enkelt.

På 1990-tallet var han involvert i en av verdens mest berømte rettssaker, som i nyere tid er blitt aktualisert i serier som «O.J.: Made in America» og «The People v. O.J. Simpson».

Den gang sto Simpson tiltalt for å ha drept sin ekskone, Nicole Brown Simpson, og hennes venn, Ronald Goldman. Utfallet av rettssaken, som kom 3. oktober 1995 og frifant Simpson for begge drapene, ble fulgt over hele verden - og skapte store overskrifter.

Etter frifinnelsen var det duket for fest i Simpsons herskapshus i Brentwood, California, snaue tre kilometer unna der dobbeltdrapet fant sted. Det ble båret inn flere titalls kasser med champagne til feiringen, ifølge Vanity Fair.

Etter den søte, champagneduftende kløe kom imidlertid den svært sure svie.

Måtte flytte - og betale millionerstatning

Simpson ble droppet av talentbyrået som hadde representert ham i 20 år, og av agenten sin, Jack Gilardi. Golfklubben han var medlem av ville heller ikke ha ham tilbake på golfgreenen.

I tillegg ble han nærmest drevet ut av det velstående nabolaget sitt, heter det i Vanity Fair-artikkelen. I Brentwood ble det satt opp skilt som ikke var til å misforstå: «Morder løs i Brentwood». «Hjemmet til Brentwood-slakteren».

Under to år etter frifinnelsen solgte Simpson eiendommen i Brentwood på auksjon, for om lag 2,6 millioner dollar, ifølge Esquire. Han uttalte at han var nødt til å flytte på grunn av den evige oppmerksomheten han levde under.

- Huset er historie. Jeg har akseptert at jeg allerede har mistet det. En del av meg kommer til å savne det, sa Simpson den gang, ifølge magasinet.

Et knapt år før han forlot Brentwood, ble det innledet et sivilt søksmål mot Simpson. Og i februar 1997 ble han pålagt å betale 25 millioner dollar i oppreisning til familiene til Goldman og ekskona. Selv om han ikke ble funnet skyldig i straffesaken, ble han altså erklært ansvarlig for ofrenes død i sivilsaken.

Et lyspunkt for Simpson var imidlertid det at han i desember 1996 fikk omsorgsretten for de to barna Justin og Sydney, som han og Nicole Brown Simpson fikk sammen.

FBI-razzia og Las Vegas-ran

Etter å ha forlatt det fine Brentwood-nabolaget, tok Simpson med seg barna og flyttet til en forstad utenfor Miami i Florida - på den andre siden av landet. På 2000-tallet ble imidlertid familielivet i forstaden forstyrret.

Sommeren 2000 ble huset hans ransaket av FBI, i forbindelse med etterforskningen av en mulig narkotikaring. Simpson ble verken arrestert eller tiltalt, ifølge CBS News.

I februar 2001 ble han arrestert, etter å ha havnet i klinsj med en annen bilfører i desember året før. Ifølge CBS News var Simpson anklaget for å ha lent seg inn i fornærmedes bil og røsket av ham brillene. Imidlertid ble ikke Simpson straffet for forholdet.

Drøyt fire år seinere, i juli 2005, ble Simpson dømt til å betale 25 000 dollar i bot av dommer Joan Lenard. Simpson hadde, ifølge NBC News, stjålet satellitt-tvsignaler fra DirecTV ved hjelp av spesialutstyr funnet hjemme hos ham. Yale Galanter, Simpsons advokat, hevdet stjernas uskyld i saken.

FRIKJENT: I oktober 2001 var O.J. Simpson i retten igjen. Den gang ble han frifunnet i saken der han sto tiltalt for å ha forulempet en annen bilfører i desember 2000. Her med advokaten sin, Yale Galanter (t.v.). Foto: AP/ NTB scanpix
FRIKJENT: I oktober 2001 var O.J. Simpson i retten igjen. Den gang ble han frifunnet i saken der han sto tiltalt for å ha forulempet en annen bilfører i desember 2000. Her med advokaten sin, Yale Galanter (t.v.). Foto: AP/ NTB scanpix Vis mer

I september 2007 ble Simpson arrestert for siste gang, for blant annet kidnapping, væpnet ran og overfall med et dødelig våpen. Han og flere medsammensvorne brøt seg inn på et hotellrom i Las Vegas og truet til seg samleobjekter og personlige eiendeler Simpson hevdet tilhørte ham, ifølge The Guardian.

Simpson ble funnet skyldig på samtlige av de 12 tiltalepunktene i den påfølgende rettssaken. Ironisk nok kom juryens avgjørelse 3. oktober 2008, akkurat 13 år etter at han ble frifunnet for drap.

De tre andre som var tiltalt i saken erklærte seg for øvrig skyldige, og vitnet mot O.J. Simpson i saken, ifølge USA Today. Allerede nå kan Simpson bli løslatt fra den opptil 33 år lange fengselsstraffen han fikk den gang.