Den britiske kongefamilien:

Ble holdt utenfor

Prins Harry og prins Andrew fikk ikke være med på bildet.

IKKE TIL STEDE: To av kong Charles' nærmeste familiemedlemmer glimrer med sitt fravær. Foto: Toby Melville, Pool via AP/NTB
IKKE TIL STEDE: To av kong Charles' nærmeste familiemedlemmer glimrer med sitt fravær. Foto: Toby Melville, Pool via AP/NTB Vis mer
Publisert

Lørdag forrige uke var det stor fest i England da kong Charles' (74) og dronning Camilla (75) offisielt ble kronet til konge og dronning av Storbritannia.

Seremonien ble sett på med haukeblikk av folk verden rundt, og flere detaljer vakte oppsikt både underveis og i etterkant av kroningen. Blant annet var det flere som lurte på hva kong Charles hvisket i øret til sønnen, prins William (40), etter at han lovet troskap til den nye kongen.

Se og Hørs kongehusekspert, Caroline Vagle, fortalte til Dagbladet at hun fant det øyeblikket spesielt rørende. Det fikk henne til å tenke på hvordan kongens yngste sønn, prins Harry (38), hadde det.

- Et varmt øyeblikk mellom far og sønn. Da kan vi bare tenke oss hva prins Harry på tredje rad følte, sa hun.

Verdens øyne var nok en gang rettet mot Storbritannia og store kongelige øyeblikk da kong Charles ble kronet 6. mai. Sky News har analysert hva som ble sagt under den store dagen. Video: AP. Reporter: Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet. Vis mer

Symbolsk

Prins Harry var ikke blant dem som fikk gå opp til kongen under kroningen for å avlegge dette løftet. Det fikk heller ikke kongens bror, prins Andrew (63), gjøre - de måtte avlegge det sammen med resten av de oppmøtte, fra setene sine.

KONGEFAMILIEN: Fra venstre: Hertugen av Kent, hertuginnen av Gloucester, hertugen av Gloucester, Sir Tim Laurence, prinsesse Anne, kong Charles, dronnning Camilla, prins William, prinsesse Kate, hetuginne Sophie, prinsesse Alexandra og prins Edward. Foto: Hugo Burnand / AFP / NTB
KONGEFAMILIEN: Fra venstre: Hertugen av Kent, hertuginnen av Gloucester, hertugen av Gloucester, Sir Tim Laurence, prinsesse Anne, kong Charles, dronnning Camilla, prins William, prinsesse Kate, hetuginne Sophie, prinsesse Alexandra og prins Edward. Foto: Hugo Burnand / AFP / NTB Vis mer

Ifølge danske B.T. er ikke dette det eneste de to prinsene ikke fikk ta del i. Ingen av dem er heller å se i de offisielle kroningsbildene som det britiske kongehuset har publisert. Ifølge kongehusekspert og historiker Lars Hovbakke Sørensen er det en spesiell grunn til det.

- Et slikt bilde sier noe om hvem man anser for å være sentrale personer - også i framtida. Det henger ikke nødvendigvis sammen med arverekka, da situasjonen har utviklet seg, som den har med prins Andrew og prins Harry å gjøre, sier han til den danske avisa.

- Ute av bildet

Videre forklarer han hvorfor plasseringen er så symboltung.

Mange har latt seg sjarmere av fem år gamle prins Louis under kroningen av kong Charles i helgen. Video: Rød Løper/NRK TV Vis mer

- Jo tettere du er på kongen, dess viktigere rolle har du. Sånn er det alltid når man tar disse bildene. Det er ingen tilfeldighet hvor de forskjellige er plassert.

Han peker spesielt på at kongens søster, prinsesse Anne (72), har fått stå rett ved siden av ham.

- Prinsesse Anne har på alle måter rykket høyere opp, fordi prins Andrew reelt er ute av bildet, fordi han ble fratatt sine titler og arbeidsoppgaver.

Prins Harry har ikke blitt fratatt noen titler, men har selv trukket seg tilbake og er ikke lenger et arbeidende medlem av kongehuset.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer