DIREKTE: Kong Harald og dronning Sonja har vært gift i 50 år, og feirer i dag gullbryllupet i Oslo domkirke. Video: NTB Scanpix Vis mer

Kong Harald og dronning Sonja:

Ble hyllet på gullbryllupsdagen

Kongeparet begynte feiringen i domkirken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I dag er det nøyaktig 50 år siden kong Harald og dronning Sonja giftet seg i Oslo domkirke. Har man vært gift såpass lenge, feirer man det som heter gullbryllup, og feiringen går selvfølgelig ikke upåaktet hen.

Dagens feiring startet klokka 15 med en festgudstjeneste i domkirken, der kongeparet for et halvt århundre siden ble smidd i hymens lenker. Også andre representanter fra kongefamilien - deriblant kronprinsparet, prinsesse Märtha Louise og prinsesse Astrid - var til stede.

Det samme var prinsesse Ingrid Alexandra (14), prins Sverre Magnus (12), Maud Angelica (15), Leah Isadora (13) og Emma Tallulah Behn (9). Kronprinsesse Mette-Marits eldte sønn, Marius Borg Høiby (21), var derimot ikke å se da kongefamilien ankom domkirken.

<strong>VINKET:</strong> Kronprinsesse Mette-Marit smilte og vinket da kongefamilien ankom gudstjenesten i Oslo Domkirke litt før klokken 15. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
VINKET: Kronprinsesse Mette-Marit smilte og vinket da kongefamilien ankom gudstjenesten i Oslo Domkirke litt før klokken 15. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix Vis mer
<strong>PÅ PLASS:</strong> Prinsesse Astrid og prinsesse Märtha Louise utenfor domkirken, sammen med Märthas tre døtre. Eksmannen Ari Behn var ikke å se. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
PÅ PLASS: Prinsesse Astrid og prinsesse Märtha Louise utenfor domkirken, sammen med Märthas tre døtre. Eksmannen Ari Behn var ikke å se. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix Vis mer

Kongeparet ble kjørt i en åpen Lincoln Continental fra 1966 fra Slottet langs Karl Johans gate og til Oslo domkirke før gudstjenesten. Bilen er den samme som de ble kjørt i på bryllupsdagen 29. august i 1968.

Foran deres bil ble de andre kongelige kjørt, slik at det var jubilantene selv som avsluttet kortesjen - og kunne gjøre en skikkelig entré inn i domkirken.

<strong>HISTORISK SUS:</strong> Kongeparet ankom Oslo domkirke i samme bil som de ble kjørt i på bryllupsdagen for nøyaktig 50 år siden. Foto: Andreas Fadum/ Se og Hør
HISTORISK SUS: Kongeparet ankom Oslo domkirke i samme bil som de ble kjørt i på bryllupsdagen for nøyaktig 50 år siden. Foto: Andreas Fadum/ Se og Hør Vis mer
<strong>DRONNING SONJA OG KONG HARALD:</strong> En stor folkemengde var på plass for å hylle kongeparet på vei inn i domkirken. Foto: Andreas Fadum/ Se og Hør
DRONNING SONJA OG KONG HARALD: En stor folkemengde var på plass for å hylle kongeparet på vei inn i domkirken. Foto: Andreas Fadum/ Se og Hør Vis mer

Prominente gjester

Flere tusen har tidligere meldt sin interesse for å delta, og det er ventet at svært mange skuelystne vil følge feiringen. I forkant av gullbryllupet inviterte kongehuset dem som ville delta på festgudstjenesten i domkirken, til å melde sin interesse.

Totalt 200 plasser skulle tildeles til de første som meldte seg, men allerede dagen etter hadde over 3.500 mennesker tatt kontakt med kongehuset for å få invitasjon til markeringen.

Statsminister Erna Solberg og flere andre statsråder er blant de øvrige gjestene. Se og Hørs kongehusekspert, Caroline Vagle, er også blant dem som var til stede i domkirken.

- Kirken fylles opp av familie, venner, slottsansatte og representanter fra det offisielle Norge. Store deler av regjeringen er til stede, kunne hun fortelle en halvtime før gudstjenesten startet.

  • Se direktesending øverst i saken!
<strong>I GODT HUMØR:</strong> En solbrun og opplagt kronprinsfamilie på plass i Oslo domkirke for å gjøre stas på kongeparet på gullbryllupsdagen. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
I GODT HUMØR: En solbrun og opplagt kronprinsfamilie på plass i Oslo domkirke for å gjøre stas på kongeparet på gullbryllupsdagen. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer

«Skam»-stjerne synger

Biskop i Oslo, Kari Veiteberg, og ledende domkirkeprest Elisabeth Thorsen, ledet gudstjenesten. De utvalgte tekstene og salmene har betydd mye for kongeparet, ifølge kongehusekspert Caroline Vagle.

Prinsesse Ingrid Alexandra og Maud Angelica Behn leste begge tekst under festgudstjenesten.

- Kongeparets to eldste barnebarn hyllet besteforeldrene ved å lese i kirken, og fikk stolte blikk fra både jubilantene og foreldrene, forteller kongehuseksperten.

<strong>LESTE HØYT:</strong> Prinsesse Ingrid Alexandra (t.v.) og Maud Angelica Behn bidro under gudstjenesten i Oslo Domkirke. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
LESTE HØYT: Prinsesse Ingrid Alexandra (t.v.) og Maud Angelica Behn bidro under gudstjenesten i Oslo Domkirke. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer
<strong>LESTE FOR FORELDRENE:</strong> Prinsesse Märtha Louise bidro også under gudstjenesten. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
LESTE FOR FORELDRENE: Prinsesse Märtha Louise bidro også under gudstjenesten. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer

Også prinsesse Märtha Louise (46), som nylig har skapt overskrifter med salget av feriestedet Bloksbjerg på Hankø, leste i kirken.

Artist Nils Bech (37), som ble kjent landet rundt etter at han framførte «O helga natt» i NRK-suksessen «Skam» før jul i 2016, framfører sangen «Thank you» for kongeparet. Ballettdanser Silas Henriksen (33), som er medlem av Nasjonalballetten, framfører en solodans til Bechs opptreden.

Den samiske artisten Ronja Larsen (22) fremførte sangen «Å kunne æ skrive», etter at forsamlingen sang salmen «Måne og sol».

- Nils Bech sang vakkert og rørende om kjærligheten, og det samme gjorde Ronja Larsen. Jeg så både dronningen og kronprinsessen måtte tørke tårer, og mange flere med dem, forteller Vagle.

Mot slutten av gudstjenesten gikk flere medlemmer av kongefamilien, deriblant dronning Sonja og prinsesse Ingrid Alexandra, frem og tente lys.

Stilte i «gulldrakt»

Etter å ha forlatt Oslo domkirke etter endt gudstjeneste, tok kongeparet igjen plass i det symbolske kjøretøyet de ankom domkirken i. Deretter gikk turen tilbake til Slottet i den sorte veteranbilen fra 1966.

Kvelden rundes av med en privat middag på Slottet for 60 inviterte gjester.

Før kongefamilien ankom Oslo domkirke like før klokken 15 onsdag ettermiddag, stilte de for øvrig opp til fotografering på Slottet.

Dronning Sonja var iført en skinnende, champagnefarget drakt - som neppe var helt tilfeldig valgt, ifølge kongehusekspert Caroline Vagle.

- Det overrasket meg ikke at dronningen stilte i gullskimrende drakt på gullbryllupsdagen. Hun har en stilsans som få, og er alltid perfekt kledd for anledningen. Og hva passer vel bedre enn gull i dag? sier Vagle.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer