Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Marianne Jemtegård:

Ble mamma for første gang

- Mange har vært bekymret.

FIKK BARN: Moteekspert Marianne Jemtegård har fått en datter sammen med kjæresten Zinho Alves. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix
FIKK BARN: Moteekspert Marianne Jemtegård har fått en datter sammen med kjæresten Zinho Alves. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«God morgen Norge»-stylist og moteekspert Marianne Jemtegård (39) er blitt mamma for første gang - til ei lita jente.

Det bekrefter hun på Instagram lørdag.

- Hei, verden! Mamma og pappa er uendelig takknemlig for å kunne dra hjem med den vakreste jenta i verden i dag. Nå begynner livet, skriver den nybakte mora til bildet av den nyfødte jenta.

Etter at Jemtegård la ut på Insta-story at hun lå på fødeavdelingen tidligere denne uka, har følgerne ventet i spenning på en oppdatering.

- Mange har vært bekymret. Folk begynte til og med å ringe mamma for å høre om alt gikk bra. Men det var bare godt med noen dager å komme seg på. Operasjonen gikk bra, og veldig fort. Det var en fin opplevelse. Fantastiske folk på Rikshospitalet som tok godt vare på oss, forteller hun til Dagbladet.

Skal ta det med ro

Jemtegård sier hun og kjæresten Zinho Alves nå skal ta det helt med ro de neste dagene, og nyte dagene med sin nye datter.

- Det var en ubeskrivelig opplevelse. Det å ligge der å bli holdt i hånda, og plutselig høre barneskrik, forteller hun.

Foreløpig har paret ikke kommet fram til noe navn.

- Vi har fremdeles ikke noe navn. Vi vil bruke dagene på å bli kjent med henne før vi bestemmer oss, forteller hun.

- Fødepoliti

Tirsdag kveld, siste kveld før hun ble mor, brukte 39-åringen til å være gjest hos «God sommer Norge», og hun var tydelig spent på hva onsdagen skulle bringe.

Dette er første gang Marianne er blitt mor, og i intervjuet fortalte hun at hun har fått mange råd på veien.

- Jeg har fått utrolig mye henvendelser i etterkant, fra kvinner som forteller sine historier om hvordan det har vært.

Avgjørelsen om keisersnitt, noe 39-åringen har vært åpen om tidligere, har derimot blitt tatt imot med blandede følelser hos enkelte.

- Fødepolitiet er ikke legene som vurderer hvorvidt man skal få keisersnitt eller ikke, men gjerne alle oss andre som har vært gjennom fødselen selv og vet veldig godt hvordan dette her skal gjøres.

- Det er fascinerende å se hvordan vi engasjerer oss så veldig i andres livsvalg når det gjelder helse, spesielt når det kommer til fødselen. Jeg synes vi kvinner må være litt snillere med hverandre, det er mange måter å bli mamma på, og det er hardt og tøft og en bragd uansett hva man velger. Jeg syns vi skal støtte hverandre og være litt mindre dømmende, fortsatte hun.

39-åringen kunngjorde selv graviditeten i februar. Det gjorde hun i en «God morgen Norge»-sending, og delte i tillegg et innlegg på Instagram. Der røpet hun både hvor langt hun var på vei - og babyens kjønn.

Vurderte prøverør

På «God morgen Norge» fortalte hun samtidig åpenhjertig om hvordan hun og kjæresten, den franske kjendistreneren Zinho Alves, egentlig hadde bestemt seg for å benytte seg av prøverør, etter at de først begynte å snakke om å få barn i fjor sommer.

- Etter et par måneder gikk jeg og fikk sjekket meg hos legen, og da fikk jeg vite at jeg ikke hadde så mye eggproduksjon lenger, og ble anbefalt å sette i gang med prøverørsprosessen, sa hun til Se og Hør den gang.

Men samme dag som 39-åringen hadde fått time hos legen, fant hun ut at hun hadde lyktes med å bli gravid på naturlig vis.

Overfor Se og Hør beskrev moteeksperten graviditeten som helt surrealistisk.

- Jeg klarer ikke helt å se det for meg, men jeg tror det blir mer virkelig når jeg ser henne på ultralyd, og begynner å kjenne at hun sparker. Det føles veldig rart, og jeg tenker «skjer dette virkelig meg?» Jeg var jo forberedt på at jeg ikke kunne få barn, så da jeg ble gravid kom det som et kjempesjokk og ble til en veldig stor glede.

Keisersnitthets

I Aftenpostens A-magasinet forklarte Jemtegård i sommer at hun på grunn av helsemessige årsaker ønsker å ta keisersnitt, framfor å føde på naturlig måte.

Moteeksperten er født med hofteleddsdysplasi, som ifølge Norsk Helseinformatikk er en utviklingsfeil i hofteskåla.

Hun har siden hun var tenåring blitt advart av legene om at hun burde ta keisersnitt om hun noen gang skulle bli mor. Dette for å unngå at hofta går ut av ledd.

NYBAKT MAMMA: Marianne Jemtegård forberedte seg på at hun ikke kunne bli mamma. Nå har hun fått en datter. Her med vennen Per Sundned i 2013. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
NYBAKT MAMMA: Marianne Jemtegård forberedte seg på at hun ikke kunne bli mamma. Nå har hun fått en datter. Her med vennen Per Sundned i 2013. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer

Overfor Aftenposten uttalte Jemtegård at det var lettere sagt enn gjort å få innvilget planlagt keisersnitt i forkant av fødselen, på tross av sin hofteleddsdysplasi.

Til Dagbladet fortalte den vordende moren at både fastlegen og helsestasjonen hadde gitt beskjed om at hun kunne regne med å få ta keisersnitt. Sjokket ble derfor stort da hun på sykehuset fikk beskjed om at hun burde føde på naturlig måte.

- Jeg ble redd fordi jeg var så innstilt på at jeg kunne ta keisersnitt. Jeg vil ikke tilbake til det smertehelvetet med hofteleddsdysplasi, sa hun.

- Gruer meg til å være redd

Tidligere har hun også røpet noen detaljer om hvordan hun selv tror hun blir som mamma.

- Som mamma tror jeg at jeg kommer til å være veldig detaljfokusert på absolutt alt. Akkurat nå hamstrer jeg inn og leser alt som finnes av informasjon. Men samtidig blir jeg en mamma som lever et litt utradisjonelt liv, og jeg ønsker å ta henne med i det livet, sa hun til Se og Hør i februar.

- Jeg gruer meg veldig til å være redd for noen hele livet. Du kommer alltid til å være bekymret, om ikke konstant panikkgrepet, også har du alltid noen som du er redd for. Det blir et kjempestort ansvar og en helt ny måte å se verden på.

Gjennom svangerskapet har moteeksperten delt flere bilder av sin voksende babymage med sine over 30 000 Instagram-følgere.

Fransk lykke

Marianne Jemtegård fant kjærligheten med den franske kjendistreneren og designeren, Zihno Alves, i fjor vinter.

Han har jobbet som personlig trener for den italienske motedesigneren Valentino Garavani, som han reiste rundt med i tre år. I tillegg har han, som designer, flere norske kjendiser på kundelista sin, ifølge Marianne Jemtegård.

- Jeg har en tendens til å ende opp med alt annet enn nordmenn. Jeg reiser mye, og derfor er det lettere for meg å møte noen som ikke bor i Norge, sa hun til Se og Hør i februar i fjor.