Greta Thunberg:

Ble myndig: - Endelig fri

Greta Thunberg feiret 18-årsdagen med sleivspark til konspiratorikere og klimafornektere.

BLE 18: Greta Thunberg, her fra mars i fjor, kunne søndag feire at hun har blitt myndig. Foto: REUTERS/Johanna Geron/NTB
BLE 18: Greta Thunberg, her fra mars i fjor, kunne søndag feire at hun har blitt myndig. Foto: REUTERS/Johanna Geron/NTB Vis mer
Publisert

Svenske Greta Thunberg (18) har vært et kjent navn verden over siden hun begynte å streike for klimaet som 15-åring.

Hun har i etterkant skapt en rekke overskrifter for sitt miljøengasjement, og har fått blant andre avtroppende president Donald Trump (74) på nakken.

Thunberg har gjennom de siste to åra som verdenskjent miljøforkjemper vært utsatt for mye hets, og mange har nok latt seg provosere av pekefingeren til den unge jenta.

Det har ikke stoppet henne, selv om hun i august i fjor bestemte seg for å vende tilbake til skolebenken.

HELT UENIG: Jon Georg Dale, talsperson for energi og miljø, stiller seg ikke bak Greta Thunbergs klimaforslag. Video: Jørgen Gilbrant / Reporter: Steinar Solås Suvatne Vis mer

«Kan ikke kontrollere meg»

Søndag ble videregåendeeleven også myndig - Thunberg kunne klokke inn 18 år på kloden, som hun kjemper så hardt for å ivareta. Det markerte hun på humoristisk vis på Twitter.

«I kveld finner dere meg på den lokale puben hvor jeg avslører alle de mørke hemmelighetene bak miljø- og skolestreikkonspirasjonen, og mine onde mestere som ikke lenger kan kontrollere meg. Jeg er endelig fri», skriver hun sarkastisk.

I innlegget har hun også lagt ut en selfie hvor hun holder tommelen opp iført en genser som lyder «Flat Mars Society», som viser til konspirasjonen om at jorda er flat.

Teksten viser til at flere kommentarfeltkrigere hevder at Thunberg er kontrollert av voksne personer med miljøpropaganda, og at hun bare er et verktøy.

Selv om Twitter-innlegget åpenbart er ironisk, er det ikke alle som har klart å lese mellom linjene.

«For å være ærlig håper jeg du vil avsløre hele sannheten, uten å sveipe noe under teppet. Og ikke la noen kontrollere deg lenger», skriver en.

«Kanskje det er en test for å bekrefte hvor godt den øvrige befolkningen er hjernevaska? Basert på den generelle responsen, er det hva jeg tenker», skriver en annen, som viser til at den generelle responsen er bursdagsgratulasjoner.

FALSK: Canadas Statsminister, Justin Trudeau, trodde han snakket med Greta Thunberg. Video: Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. Vis mer

De fleste forstår imidlertid sarkasmen, og hyller 18-åringen for at hun fleiper med konspirasjonsteoretikerne.

Fleipet med Trump

Det er derimot ikke første gang Thunberg har brukt sarkasme og humor som et virkemiddel til stor applaus.

Da president Trump gikk ut på Twitter og ba Thunberg om å jobbe med sinnemestring, slappe av og se en film med en venn, endret hun beskrivelsen sin på Twitter til følgende:

«En tenåring som jobber med sinnemestring. Akkurat nå slapper jeg av og ser en god gammeldags film på kino med en venn».

Seinest i november i fjor brukte hun også samme sitat mot Trump da han krevde at stemmetellingen under valget ble stoppet.

«Så latterlig. Donald må jobbe med sinnemestring, og deretter se en god gammeldags film på kino med en venn. Slapp av, Donald. Slapp av», lød budskapet til den tapende presidentkandidaten.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer