Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Youtube:

Ble nektet innreise, tullet med sletting og mottar trusler. Dette er Youtube-stjernene

Noen mennesker er mer kontroversielle enn andre. Dette er noen av Youtube-stjernene som har markert seg mest. 

SUKSESS PÅ NETT: Jeffree Star (t.v), Felix Kjellberg og Gigi «Gorgeous» Lazzarato er tre av verdens største stjerner på Youtube. Foto: NTB scanpix
SUKSESS PÅ NETT: Jeffree Star (t.v), Felix Kjellberg og Gigi «Gorgeous» Lazzarato er tre av verdens største stjerner på Youtube. Foto: NTB scanpix Vis mer

(Dagbladet): Mediehverdagen har forandret seg drastisk de siste åra, og folk har funnet utallige nye måter å klore seg til berømmelse på. Youtube kan sies å være en av plattformene der folk har hatt størst suksess, og i dag finnes det flere titalls Youtube-millionærer.

Mange av dem har flere millioner «subscribers», eller abonnenter, folk som får oppdateringer hver gang en ny video legges ut på den såkalte Youtube-kanalen deres. På Forbes' liste over best betalte videobloggere på nettstedet i fjor, hadde over ti stjerner millioninntekt.

Det gjør dem styrtrike. Mange av stjernene har hatt flere og oppturer, samtidig som millioner av mennesker verden over har fulgt med på reisen med argusøyne. Dette er den nye kjendisgenerasjonen som ungdommen idoliserer.

Svensketoppen

Med over 54 millioner abonnenter i skrivende stund, kan svenske Felix «PewDiePie» Kjellberg (27) sies å være en av kanalens aller største stjerner.

Han toppet Forbes' liste over mesttjenende Youtube-profiler, og fikk inn drøye 100 millioner norske kroner på kanalen og andre virksomheter i 2015. Kjellberg lager videoer om alt fra personlige historier til videoer der han spiller tv-spill, noe som har gitt han en enorm fanskare.

IDOL: Svenske Felix Kjellberg har på kort tid klart å erobre Youtube-tronen, og er i dag en av de mest fulgte profilene der. Foto: Matt Sayles/Invision/AP,  NTB scanpix
IDOL: Svenske Felix Kjellberg har på kort tid klart å erobre Youtube-tronen, og er i dag en av de mest fulgte profilene der. Foto: Matt Sayles/Invision/AP,  NTB scanpix Vis mer

I vinter skapte han ramaskrik i tenåringshjem verden over, da han annonserte at han skulle slette kontoen sin på nettstedet da han nådde 50 millioner følgere.

Avgjørelsen skyldtes misnøye med at YouTube skal ha endret sine algoritmer. Den svenske superstjernen hevdet at de påståtte endringene har gjort at videoene han laster opp ikke havner i visningsfeltet til mottakerne. Dermed skal han angivelig ha mistet millioner av seertall.

- JEG BETALTE FOR DETTE: Den svenske youtubestjernen Felix Kjellberg fikk trøbbel hos Disney etter at han lastet opp denne videoen på sin populære Youtube-kanal. Video: PewDiePie/ Youtube/ DBTV Vis mer

Et par dager seinere kunne han imidlertid avsløre at dette var løgn, og at han bare hadde lurt fansen.

- Du vet når du kommer med en spøk og det tar helt av. Dette ble dekket av media over hele verden - bare det at jeg sa jeg skulle slette kanalen min, har han sagt ifølge The Independent.

Det er ikke første gang Kjellberg har lurt både medier og fansen, men i de fleste tilfeller er historiene hans sanne. I fjor hevdet han at han ble han bedt om å flytte ut av sin utleier, noe 26-åringen var lite fornøyd med.

TJENER MILLIONER: Drøye 100 millioner norske kroner kunne Kjellberg skilte med som inntekt i 2015. Foto: AFP, NTB scanpix 
TJENER MILLIONER: Drøye 100 millioner norske kroner kunne Kjellberg skilte med som inntekt i 2015. Foto: AFP, NTB scanpix  Vis mer

Vanligvis filmes videoene i et lydtett rom i leiligheten i Brighton i England, da støynivået kan bli intensivt. Da han skulle filme på kjøkkenet til en forandring, ble utleieren hans alt annet enn glad. Det endte med at stjerna fikk et brev hvor det sto at han måtte forlate leiligheten innen 29. juni.

- Hadde noen sagt at «dere er litt høylytte, kan dere dempe dere litt?», hadde jeg aldri filmet i det rommet mer. Også får vi én klage og blir vraket, sa han i videoen.

- Jeg kan kjøpe det huset her, jeg trenger ikke deg, forklarte han.

Anholdt på grunn av kjønnet

Ikke alle «Youtubere» kan ha over 50 millioner følgere, og man blir i miljøet ansett som stjerne så lenge man er over millionmerket. Antall abonnenter avgjør heller ikke hvor mye presse man får.

Kanadiske Gigi «Gorgeous» Lazzarato (24) har 2,5 millioner følgere på nettstedet, og hennes mest sette video har over 15 millioner visninger. Hun er for tida aktuell med sin egen dokumentarfilm, som følger hennes nøye dokumenterte reise fra mann til kvinne.

MODELL OG FORBILDE: Gigi Gorgeous, som hun kaller seg på Youtube, har millioner av visninger. Videoene hennes handler om sminke, kjønnsidentitet og det å elske seg selv for den man er. Foto: Broadimage/REX/Shutterstock, NTB scanpix
MODELL OG FORBILDE: Gigi Gorgeous, som hun kaller seg på Youtube, har millioner av visninger. Videoene hennes handler om sminke, kjønnsidentitet og det å elske seg selv for den man er. Foto: Broadimage/REX/Shutterstock, NTB scanpix Vis mer

24-åringen startet nemlig Youtube-kanalen mens hun fortsatt var mann og het Gregory. Der blogget stjerna, som allerede den gang hadde millioner av følgere, om livet som homofil gutt. I 2013 annonserte hun at hun skulle bytte kjønn offisielt. Hun fikk den gang, og får fortsatt, mye hets fra leserne.

At hun nå også har kommet ut som lesbisk, forvirrer seere og nettroll. Litt hat på nettet har hun tidligere uttalt at hun takler, men da hun i fjor høst ble nektet innreise til Dubai på grunn av kjønnet sitt, rant begeret over.

I et intervju med TMZ fortalte hun at hun ble stoppet i passkontrollen, der en immigrasjonsvakt skal ha sagt: «Jeg ble fortalt at du er transseksuell. Du kan ikke komme inn i landet».

Flyplasspersonalet skal ha ment at modellen hadde et pass som kategoriserte henne som en mann og ikke kvinne, og at passbilde var av en mann. Det nekter modellen for.

KJÆRESTER: Gigi Gorgeous gikk fra å være homofil mann til å bli en heterofil kvinne, før hun til slutt kom ut som lesbisk. Hun er i dag sammen med Getty-arving Natalia Williams. Foto: Stephen Lovekin/WWD/REX/Shutterstock, NTB scanpix
KJÆRESTER: Gigi Gorgeous gikk fra å være homofil mann til å bli en heterofil kvinne, før hun til slutt kom ut som lesbisk. Hun er i dag sammen med Getty-arving Natalia Williams. Foto: Stephen Lovekin/WWD/REX/Shutterstock, NTB scanpix Vis mer

«At du nektes innreisetillatelse et sted bare på grunn av den du er, er helt forferdelig og skummelt. Dette viser bare at det trengs en endring», skrev hun på sin Instagram-profil.

Etter fem timer på flyplassen, fikk hun dra hjem. Hendelsen ble omtalt over hele verden, og vakte reaksjoner fra flere.

Elsket og forhatt

Internett-stjerne Jeffree Star (31) kan sies å være en av de første som gjorde det stort på nettet, den gang da via Myspace. Han har siden gått videre med Youtube, og la ut sin første video for sju år siden. For nærmere tre år siden begynte han å legge ut innhold regelmessig, som har sørget for at han den dag i dag har over fire millioner abonnenter.

Star, som tidligere het Jeffrey Lynn Steininger, drev med musikk som handlet om skjønnhet og plastisk kirurgi. Den karrieren la han siden på hylla, og han jobber i dag som makeup-artist og utvikler av sminke for sitt eget merke.

PROVOSERER: Jeffree Star får flere hatmeldinger, og slår hardt ned på dem på Snapchat og på Youtube. Foto: NTB scanpix
PROVOSERER: Jeffree Star får flere hatmeldinger, og slår hardt ned på dem på Snapchat og på Youtube. Foto: NTB scanpix Vis mer

Han er kjent for sitt androgyne utseende, og blir ofte forvekslet for å være transseksuell. Utseendet og sin svært fremgående personlighet har sørget for flere hatmeldinger.

Twitter skrev han i 2013 at «jeg har aldri mottatt så mange dødstrusler og grusomme kommentarer fra menn enn på min nyeste Facebook-video».

Nesten hele kroppen hans er dekket av tatoveringer, som har sørget for at han ble god venn med tatoveringstjerna Kat Von D. I fjor sommer var de to imidlertid i en bitter og svært offentlig krangel på nettet.

Von D anklaget sin tidligere kamerat for både plagiat og rasisme.

- Etter flere år med unnskylding og rasjonalisering av Jeffrees oppførsel, deriblant promotering av narkotika, rasisme og mobbing, klarer jeg ikke holde kjeft mer, skrev hun og fortsatte:

- Jeg vil distansere meg fra han og merket hans fra nå av, skrev hun.

Von D la også ut en 14 minutter lang video på Youtube, der hun forteller om hvorfor hun nå har tatt valget. Star var rask med å svare Von D. I en rekke meldinger på Twitter gikk han hardt ut mot påstandene til den tidligere venninna, og skrev at han ikke har møtt tatovøren på flere år.

MAKTDUO: Star er nær venn med Youtube-profil Manny Gutierrez, og de lager ofte videoer sammen. Her er de på et event i fjor. Foto: Billy Farrell Owen Kolasin/REX/Shutterstock, NTB scanpix
MAKTDUO: Star er nær venn med Youtube-profil Manny Gutierrez, og de lager ofte videoer sammen. Her er de på et event i fjor. Foto: Billy Farrell Owen Kolasin/REX/Shutterstock, NTB scanpix Vis mer

- Noen jeg ikke har møtt på over ett år vil lage et innlegg om meg. Jeg gjesper akkurat nå, skrev han og fortsatte:

- Kat og jeg teksta for noen dager siden, etter et halvt år med stillhet. Hun støttet aldri meg eller merket mitt, og ble stille da jeg lanserte det, skrev Star.

SKREMT: Trailer for nettserien ‹‹Scare PewDiePie›› der YouTube-stjerna selv ender opp i skrekkscener og situasjoner fra noen av spillene han kommenterer via kanalen sin. Video: Maker Studios Vis mer

Ifølge Seventeen har han tidligere vært i andre konflikter på sosiale medier. Da en kunde hevdet at hun hadde funnet et hår i et sminkeprodukt fra Stars merke, tok det helt av på nettet med seks tusen retweets. Star oppsummerte konflikten selv slik:

«Disse kjerringene på Twitter er sykt desperate for fem sekunder med berømmelse. Takk gud for blokkeringsknappen».