Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Kronprinsesse Victoria av Sverige:

Ble rammet av spiseforstyrrelser: - Ville hele tida mer enn hva jeg klarte

Kronprinsesse Victoria om den tunge tida i nytt intervju. 

VAR SYK: Kronprinsesse Victoria av Sverige hadde spiseforstyrrelser på slutten av 1990-tallet. Nå forteller hun om hvordan hun etter hvert ble kvitt diagnosen. Foto: NTB scanpix
VAR SYK: Kronprinsesse Victoria av Sverige hadde spiseforstyrrelser på slutten av 1990-tallet. Nå forteller hun om hvordan hun etter hvert ble kvitt diagnosen. Foto: NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Svenske kronprinsesse Victoria (39) ble på slutten av 1990-tallet diagnostisert med anoreksi. Spiseforstyrrelsen skapte oppslag i hele verden, og flere eksperter hadde sitt å si om kronprinsessens sykdom.

Flere bilder av den tynne arveprinsessen sirkulerte i mediene og på nettet, og flere spekulerte om den unge kronprinsessen noen gang kom til å bli frisk igjen.

39-åringen har sjeldent uttalt seg om sykdomsforløpet, men i et nytt intervju i anledning den kommende 40-årsdagen hennes, forteller hun åpent om tilværelsen. Ifølge Svensk Damtidning dro hun til USA for å få hjelp til å takle spiseforstyrrelsene.

Fikk hjelp

Det er i forbindelse med en ny dokumentar, som vises på svenske TV 4 i kveld, at det svenske magasinet omtaler saken. De har fått tilgang på deler av intervjuet, der 39-åringen åpent forteller om den tunge tida.

UNG: Det var i 1997 at kronprinsessens sykdom ble slått opp i aviser verden over. Her er hun, samme år, på en gallamiddag i Stockholm. Foto: NTB scanpix
UNG: Det var i 1997 at kronprinsessens sykdom ble slått opp i aviser verden over. Her er hun, samme år, på en gallamiddag i Stockholm. Foto: NTB scanpix Vis mer

Etter å ha fylt 18 år begynte hun å kjenne på presset. Hun måtte utføre flere offisielle oppdrag, stå ved foreldrenes side og en dag belage seg på å bli dronning. Hun stilte skyhøye krav til seg selv, som resulterte i et hun ble syk.

Hun måtte reise til USA for å få hjelp.

- I USA fikk jeg profesjonell hjelp, som har vært kjempeviktig for meg. Bare det å lære hvordan man setter ord på følelsene sine og dermed man sette grenser, å ikke pushe meg selv for hardt, noe jeg hadde lett for, sier hun i dokumentaren og fortsetter:

- Jeg ville hele tida så mye mer enn hva jeg klarte å prestere eller å være, sier 39-åringen, som fyller 40 år den 14. juli.

Reisen fungerte godt for arveprinsessen, selv om hun fortsatt stiller høye krav til seg selv. Hun beskriver imidlertid det som et av sine store personlighetstrekk.

- Baksiden er jo at man aldri blir helt fornøyd. Helt negativt er det derimot ikke, for det handler jo også om å utvikle seg og å gjøre det ytterste man kan. Og det er det som driver meg for å kunne hjelpe Sverige, sier hun.

FRISK: Spiseforstyrrelser er noe som ofte vedvarer hele livet, selv om man blir friskmeldt. Her er kronprinsessen på Nobelbanketten i 2014, sammen med Eric Betzig.  Foto: Claudio Bresciani / NTB scanpix
FRISK: Spiseforstyrrelser er noe som ofte vedvarer hele livet, selv om man blir friskmeldt. Her er kronprinsessen på Nobelbanketten i 2014, sammen med Eric Betzig.  Foto: Claudio Bresciani / NTB scanpix Vis mer

Kronprinsessen er ikke syk mer, men nettmagasinet skriver at spiseforstyrrelser i mange tilfeller varer livet ut - i større eller mindre grad. Norsk Helseinformatikk skriver på sine nettsider at omtrent halvparten av dem som behandles blir friske. 30 prosent blir bedre, mens 20 prosent opplever et kronisk forløp. Mange opplever imidlertid tilbakefall.

- Akkurat som sin mamma

Kronprinsesse Victoria er gift med Daniel Westling. De giftet seg den 19. juni i 2010, og har de to barn sammen. Prinsesse Estelle kom til verden i februar i 2012, og lille prins Oscar Carl Olof ble født den 2. mars i fjor.

FIN FAMILIE: Victoria, Daniel og lille Estelle smiler ofte til fotografene. Foto: NTB scanpix
FIN FAMILIE: Victoria, Daniel og lille Estelle smiler ofte til fotografene. Foto: NTB scanpix Vis mer

Den svenske dronningen Silvia tidligere uttalt at Estelle minner fælt om mammaen sin.

- Estelle er livlig, pigg, interessert, glad og nysgjerrig. Hun er akkurat som sin mamma når hun var liten, har hun tidligere fortalt til Svenskdam.

Hun roser også barnebarnet som storesøster for lillebror prins Oscar (11 mnd).

- Hun forstår veldig mye. Hun er beskyttende og veldig søt mot ham. Det føles trygt når de to er sammen, forteller dronninga om Estelle.

PYNTER TIL JUL: Prinsesse Estelle har kommet med en aldri så liten julehilsen til det svenske folk, sammen med mamma kronprinsesse Victoria og pappa kronprins Daniel. Video: Kungahuset.se Vis mer

Også kongen og bestefar Carl Gustaf (70) har godord å si om barnebarnet. Hun er rett og slett uimotståelig, mener svenskekongen, både i virkeligheten og på bilder.

- Hun er jo bedårende, morsom og oppvakt, og foreldrene legger ut bilder av henne. Men de gjør det alltid på en måte som verner henne, de bruker alltid samme fotograf. Hun klarer det bra. Alle barn klarer det kanskje ikke, men hun gjør det, har han sagt til Svensk Damtidning.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!