Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Ble sparket fordi hun var for gammel: - Det var hardt

«Blue Velvet»-stjerna mener at kvinner i en viss alder sliter med å få jobb i Hollywood. 

DEN GANG DA: En ung og lovende Isabella Rossellini spilte i 1986 i «Blue Velvet», som i dag er å regne som en kultfilm. I dag mener Rossellini at det er vanskelig for eldre kvinner i Hollywood å finne arbeid. Foto: NTB scanpix
DEN GANG DA: En ung og lovende Isabella Rossellini spilte i 1986 i «Blue Velvet», som i dag er å regne som en kultfilm. I dag mener Rossellini at det er vanskelig for eldre kvinner i Hollywood å finne arbeid. Foto: NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Skuespiller Isabella Rossellini (64) preget på 80- og 90-tallet filmbransjen med sine mange roller. Hun huskes kanskje best for sin innsats i «Blue Velvet» og «Crime of the Century», hvor sistnevnte ga henne en Golden Globe-nominasjon.

Rossellini er dessuten kjent som modell og for å være datter av den svenske skuespilleren Ingrid Bergman. Som om ikke det var nok, har 64-åringen vært sammen med David Lynch og gift med Martin Scorsese.

Men de siste åra har ikke vært enkle for skuespilleren. I et nytt intervju med The Guardian forklarer hun at det ikke er bare-bare å få seg jobb om dagen.

- Ikke barnevakt

- Mamma fortalte meg at det ikke var noen jobber for kvinner mellom 45 og 60 år, fordi man er mellom alt. Du er ikke ung nok til å spille den unge jenta, men du er heller ikke gammel nok til å spille matriarken, heks eller bestemor, forteller hun i intervjuet.

Filmstjerna mener derfor at det finnes en periode på 15 år hvor det nærmest er umulig som kvinne å få seg jobb.

Som 43-åring, i 1996, ble Rossellini sparket som skjønnhetsmerket Lancômes talsperson. Hun hevder hun ble fortalt at produsenten solgte en drøm, og at kvinner drømte om å være unge.

Derfor var ikke skuespilleren god nok mer. Da hun spurte om hva hun skulle ta seg til nå, hevder hun at hun fikk følgende svar fra Lancôme-toppen:

- Jeg er ikke barnevakta di, skal han ha sagt.

Hun påpeker at de kommende åra var harde, og at det som alenemor var vanskelig å forsørge barna.

- Det var utvilsomt hardt og vanskelig, sier hun i intervjuet.

Hun ble imidlertid ansatt igjen av produsenten for åtte måneder siden, 20 år etter at hun fikk fyken. Rossellini tror Lancôme er et annet merke i dag enn før.

Det er ikke bare skuespillere som har problemer med alderen. Artisten Anastacia løy om alderen i flere år. Komiker Rebel Wilson har også løyet om alderen.

Skildret i bok

Rossellini er datter av svenske Ingrid Bergman, som er en av de største Hollywood-stjernene fra Skandinavia noensinne.

Bergman huskes kanskje best for sin rolle i 1942-klassikeren «Casablanca», der hun spilte Ilsa Lund. Bergman har vunnet flere Oscar-statuetter.

I august i fjor kom det ut en større bok om den svenske skuespilleren.

Dagbladets anmelder ga den terningkast fire og skrev blant annet at boka «er et interessant byggverk med tre ben, Bergmans dagboknotater, de private filmene og intervjuer med venner og de fire barna hennes, som suppleres av avisfaksimiler og klipp fra filmer og talkshows. Personen som trer fram, portretteres med en varme som ikke er for beundrende».

Bergman døde i 1982 i London. Hun fikk fire barn, og er bestemor til blant andre modellen Elettra Rossellini Wiedemann.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!