BLE TRUET: Mark Levengood og Jonas Gardell ble truet med kniv på Ikea. Nå forteller førstnevnte om den skremmende opplevelsen. Foto: NTB Scanpix
BLE TRUET: Mark Levengood og Jonas Gardell ble truet med kniv på Ikea. Nå forteller førstnevnte om den skremmende opplevelsen. Foto: NTB ScanpixVis mer

Jonas Gardell og Mark Levengood:

Ble truet med kniv på Ikea: - Politiet sa: «Dere er ganske provoserende»

Jonas Gardell og Mark Levengood om den skremmende opplevelsen.

Den svenske stjerneforfatteren og komikeren Jonas Gardell (54), og ektemannen Mark Levengood (53), fikk en svært uhyggelig opplevelse på Ikea for noen år tilbake, der de ble truet med kniv. Det forteller Levengood selv i radioprogrammet «Sommer i P1».

Ekteparet hadde tatt turen til det svenske varehuset da det som i utgangspunktet skulle være en hyggelig handletur, i stedet ble et mareritt.

Opplevelsen har 53-åringen friskt i minnet.

- Provoserende

- Vi var på Ikea da en gal, kort og stygg sjøkaptein med rødt skjegg presset oss opp mot en vegg, med en stor kniv fra Ikeas sortiment. Kapteinen forklarte at han ikke likte homofile, forklarer Levengood, ifølge Expressen.

Videre hevder Levengood, som har dattera Olga og sønnen Amos sammen med Gardell, at de fikk en svært sjokkerende og uventet reaksjon da politiet endelig dukket opp.

- Konstabelen vendte seg til oss og sa at: «Ja, dere må jo forstå at dere er ganske provoserende». I etterkant foreslo han at vi ikke skulle anmelde hendelsen. Vi gikk jo selvfølgelig med på det, for slik så verden ut den gang. Men sånn er det heldigvis ikke nå, sier han.

Jonas Gardell på sin side har også uttalt seg om Ikea-turen tidligere. Den gang i 2012.

- Da Mark og jeg var på Ikea kom en mann som var opprørt bort til oss. Han begynte å jage oss med kniv. Politiet kom dit, og da var det vi som ble utskjelt. Vi måtte jo for all del forstå hvor provoserende det var for den stakkars mannen, sa han i et intervju hos «P4 Premiär», ifølge den svenske avisa.

Ble foreldre

Levengood og Gardell har vært gift siden 2011, men kunne allerede i 2002 glede seg over å bli foreldre, da dattera Olga kom til verden.

Barnets mamma er en lesbisk venninne av paret, hvor barnet bor vekselvis hos Gardell og Levengood, og hos barnets mor og hennes partner.

- Vi håper vi skal være kjærlige og ansvarsfulle foreldre til dette lille mirakelet, skrev Gardell dagen etter at barnet kom til verden.

Men gleden over den nye babyen ble imidlertid raskt skygget over da Kristdemokraternas leder, Alf Svensson - som er mot homofiles rett til å adoptere - gikk til verbalt angrep.

Gardell reagerte raskt, og skrev, samme dag som svenskene gikk til valgurnene, en debattartikkel i Aftonbladet som et svar mot Svenssons uttalelser.

- Når Alf Svensson står på Riksdagens talerstol og ber om at homofile absolutt ikke må få prøve seg som adoptivforeldre, sender han et svært tydelig signal til alle Sveriges barn: Ikke alle mennesker er like mye verdt. Vi skal ikke være like for loven. Det er riktig å diskriminere noen folkegrupper. Slik legitimerer Svensson hat og mobbing, raste den nybakte pappaen.

Ensom

Mye later til at ikke alt har vært like lett for verken Levengood eller Gardell. Sistnevnte har nemlig åpenhjertig fortalt om det å være ensom. Det gjorde han i den svenske podkasten «Oppet hjarte».

For selv om man kanskje ikke skulle tro at en komiker kan være innadvendt, mener 55-åringen at nettopp det personlighetstrekket har gjort at han nesten ikke har noen venner.

- Når jeg er på vei hjem og ser folk sitte på uteserveringer blir jeg lei meg, for jeg har ingen å sitte på uteserveringer med, forklarte han.

Gardell mente han aldri har vært flink til å henge med flere folk av gangen, og trodde at grunnen til at han ikke hadde noe særlig med venner, var fordi han aldri har tilhørt noe fotballag eller foreninger.

- For det er der man treffer venner, sa han og la til:

- Men det er bare en unnskyldning, for jeg er ikke så flink på det der vennegreiene heller.

Noen ganger liker komikeren å sosialisere seg, men for det meste foretrekker han å være alene. Til og med på stand-up-kvelder, etter at han har fått publikum til å le hele kvelden, takker han alltid nei til å bli med å ta en øl med resten av produksjonen.

På vei hjem kan han fort angre på avgjørelsen, men når han kommer innenfor dørstokken angrer han ikke et sekund.

- Når jeg kommer ut på landet, ser ned på min ensomme veranda og får meg et glass vin, blir jeg veldig lettet over at jeg er ensom med min sommernatt, sa han.

Trives alene

Grunnen til at Gardell ofte trekker seg unna, er fordi han mener det tar for mye energi.

Han fortalte at han blir sliten, og at det krever mye konsentrasjon og fokus.

Imidlertid er det én person Gardell kan betro seg til, nemlig ektemannen Mark Levengood.

- Mark har jo venner. Han har flere bestevenner, men det har ikke jeg. Jeg har én venn og det er mannen min Mark, sa han og la til:

- Jeg er bedre på mennesker om de er et publikum. Privat er jeg en som ikke gjør så mye ut av meg, jeg må vite at noen forventer noe av meg.