VOND OPPLEVELSE: Carola Häggkvist forteller at hun har blitt trakasert ved flere anledninger i et nytt intervju. Hun går også i dybden på en episode som skjedde henne som 11-åring. Foto: Morten Holm / Scanpix
VOND OPPLEVELSE: Carola Häggkvist forteller at hun har blitt trakasert ved flere anledninger i et nytt intervju. Hun går også i dybden på en episode som skjedde henne som 11-åring. Foto: Morten Holm / ScanpixVis mer

Carola Häggkvist:

Ble utsatt for overgrep som 11-åring: - Det var et mareritt

Carola Häggkvist forteller åpent om en av sine verste opplevelser fra barndommen.

(Dagbladet): De siste ukene har en rekke kjendiskvinner fortalt om selvopplevde episoder med trakassering og seksuelle overgrep. Emnet har blitt spesielt belyst etter over 40 anklager mot filmmogulen Harvey Weinstein (65).

Under emneknaggen #metoo har et tusentalls kvinner satt søkelyset på emnet med egne opplevelser på sosiale medier.

I et intervju med det svenske radioprogrammet «Gry og Anders med venner», sier artisten Carola Häggkvist (51) at hun ikke er et unntak.

Det skriver den svenske avisa Aftonbladet.

- Jeg har dessverre opplevd det jeg også. Alt fra på scenen, utenfor scenen og privat, forteller den folkekjære artisten i intervjuet.

- Mareritt

Häggkvist forteller at hun blant annet har slått til en mann i Åre, som en konsekvens av at han tok tak i rumpa hennes.

Sangeren kommer også innpå en spesifikk episode fra barndommen. Hun skal bare ha vært elleve år da en eldre kvinne skal ha forgrepet seg på henne.

- Hun var 18 år og snakket engelsk. Jeg var med en venn på en sportsleir. Hun låste døra og sa at hun kom til å slå oss. Jeg trodde at hun skulle drepe oss. Hun tok av oss klærne og forgrep seg på oss, sier hun i programmet.

Carola forteller at hun holdt det hemmelig i flere år, og at det tok lang tid før hun fortalte det til noen.

PÅ SCENEN: Carola under «Allsang på Grensen» på Fredriksten Festning i Halden i 2013.
Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
PÅ SCENEN: Carola under «Allsang på Grensen» på Fredriksten Festning i Halden i 2013. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix Vis mer

- Det var faktisk et mareritt. Jeg var taus om det. Jeg tror ikke at jeg sa det før jeg ble eldre.

Prøver å tilgi

Expressen har vært i kontakt med «Fangåd av en stormvind»-sangeren, som utdyper hendelsen ovenfor avisa.

- Så snart vi kom inn døra, lukket hun den og låste. Da ble alt alvorlig. Det var veldig ubehagelig. Det var virkelig skrekken. Du gjorde som hun sa, og vi måtte snu oss og sitte på henne, sier Carola og legger til at hun fryktet at kvinnen bar på en pistol.

Artisten har nå tilgitt kvinnen. Det har vært viktig for henne i bearbeidelsen i ettertid.

- Å tilgi henne har vært en viktig nøkkel for meg. Jeg vil tilgi denne kvinnen. Jeg må tilgi henne, sånn at jeg kan bli fri, sier hun.

Flere står fram

Under hashtaggen #metoo har både kvinner og menn satt fokus på trakassering og seksuelle overgrep. Blant menneskene som har valgt å stå fram med sin historie, finner vi flere internasjonalt kjente skuespillere.

Tidligere «Ugly Betty»-stjerne America Ferrera er blant dem som velger å stå fram som et angivelig offer.

På sin egen Instagram-konto skriver skuespilleren at hun allerede som niåring ble utsatt for et overgrep.

«Den første gangen jeg ble utsatt for et seksuelt overgrep var jeg ni år gammel. Jeg fortalte det ikke til noen og levde med skammen og dårlig samvittighet, mens jeg tenkte at jeg som niåring av en eller annen grunn hadde skyld i handlingene til en voksen mann», skriver hun.

Skuespillerne Jamie Curtis Lee og Tracee Ellis Ross har også engasjert seg ved å bruke emneknaggen, og har fått tusenvis av likerklikk i respons.

Emneknaggen «#WomanWhoRoar» har også vært brukt tidligere denne måneden, da skuespiller Rose McGowan ble blokkert fra Twitter etter å ha hevdet at Harvey Weinstein voldtok henne.