Et ferskt forslag fra Venstre om å forby foreldre å publisere innhold av barn for kommersielle formål har skapt stor debatt.
Influenser Julianne Nygård (32), også kjent som Pilotfrue, er blant de som ikke er fornøyde med forsalget.

Snur etter kritikken
- Jeg tenker at dette er typisk norsk og hodeløst forslag med tanke på alle gründerne her i landet som driver med klær, utstyr og leker til barn, sa Nygård til Dagbladet mandag.
På den andre siden av debatten er influenser Kristin Gjelsvik (36). Hun er klar i sin sak og ønsker ikke å tjene penger på barnet sitt.
- Bestemte meg tidlig
Mandag ga influenseren sin støtte til Venstre i et langt innlegg på Instagram.
«Jeg bestemte meg tidlig for å aldri kommersialisere på sønnen min da han kom til verden, rett og slett for å slippe å forholde meg til vanskelige problemstillinger», skriver hun blant annet og legger til:
«Jeg skjønte at det ville bli krevende da 300 000 kroner ble slengt på bordet av en potensiell samarbeidspartner, akkompagnert av bilstol og vogn».
Gjelsvik ønsker en ny lov, og viser til Frankrike som i 2020 vedtok en lov som skal forhindre at barn tvinges av foreldrene til å eksponere seg på sosiale medier.
Hvis forslaget til Venstre får flertall på Stortinget, er det opp til regjeringen å utarbeide en presis lovtekst.
Dagbladet har forsøkt å komme i kontakt med Gjelsvik, foreløpig uten hell.

- Da begynte jeg å gråte
- Blind på eget innhold
Gjelsvik deler bilder av hennes barn i sosiale medier, men har valgt å skjule ansiktet til sønnen ved hjelp av emojier eller at ansiktet ikke kommer med på bildene.
Dette er noe influenser Halvor Harsem (34) reagerer på, han er kanskje best kjent under navnet «Kong Halvor».
Forslaget til Venstre bunner i deres oppfatning av barns rett til privatliv. Harsem mener at selv med en emoji over ansiktet så vil barnets private øyeblikk bli en del av offentligheten.

34-åringen valgte derfor å kommentere Gjelsviks Instagram-innlegg og skrev følgende:
«Jeg synes for øvrig ikke at man løser dette ved å putte en emoji foran ansiktet på barnet. Mange gjør dette, inkludert du og Dennis. Tanken er kanskje god, men det hjelper lite når man dokumenterer og deler hele historien og livet til barnet og familien, snikfilmer hadeklemmer, lek og nattasanger.»
Gjelsvik svarte Harsem og forteller at hun «nok har sett seg litt blind på eget innhold» og takker for konstruktiv kritikk.
«Du har helt rett, og jeg backer denne kommentaren 100 prosent. Selv har jeg definitivt et forbedringspotensial, for det er som du sier ikke bare kommersialiseringen som er et problem. Jeg har nok sett meg litt blind på eget innhold, og tenkt at jeg trengte det sparket i ræva», responderte hun.

«Gjør meg ukomfortabel»
Hun fortsatte:
«Takk for kritisk kommentar! Det er lenge siden jeg har dykket inn i problematikken, og ved å skrive kronikken ble jeg selv enda mer bevisst på mine egne delinger».
Harsem får en vond følelse når han ser at barns nære øyeblikk med foreldrene blir brukt som en ny oppdatering til følgerne.
- Helt på spissen har unger tatt over den plassen som Chihuahuaene hadde før. Barnet er en rekvisitt i fortellingen til foreldrene, sier han til Dagbladet og fortsetter:
- Å kommersialisere på barn høres brutalt og fælt ut, men det handler om at barn skal kunne skape sin egen identitet, og selv om det er en emoji foran ansiktet deles svært private øyeblikk.

Få siste nytt!
Last ned APPEN her!