Ivanka Trump, Jared Kushner og Donald Trump:

Blir beskyldt for å være «medskyldig» i farens presidentadministrasjon. Selv vet hun ikke hva ordet betyr

Ivanka Trumps uttalelse vekker oppsikt. 

BLINKSET: Etter mye oppstyr i USA rundt Ivanka Trumps rolle i Det hvite hus, ble hun stilt til veggs av en journalist som lurte på om hun kunne sees på som «medskyldig» i administrasjonen. Problemet var bare at Trump ikke visste hva ordet betydde. Foto: REX/Shutterstock, NTB scanpix
BLINKSET: Etter mye oppstyr i USA rundt Ivanka Trumps rolle i Det hvite hus, ble hun stilt til veggs av en journalist som lurte på om hun kunne sees på som «medskyldig» i administrasjonen. Problemet var bare at Trump ikke visste hva ordet betydde. Foto: REX/Shutterstock, NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): I slutten av mars ble det kjent at Trump-datter Ivanka, som tidligere har trukket seg ut av alle selveide bedrifter, får en posisjon i Det hvite hus.

Den amerikanske presidenten har flere ganger fått kritikk for ansettelsene sine. Han har blant annet Ivankas ektemann, Jared Kushner, på lønningslista som seniorrådgiver. Hans egen datter får derimot ikke lønn, men skal behandles på lik linje med alle de andre statsansatte - som farens egen assistent.

Trump-dattera og Kushner blir stadig beskyldt for å ha en sterk påvirkning og delaktighet i presidentens administrasjon, som tross alt er verdens mektigste. Da Ivanka Trump skulle svare på disse anklagene i et nytt intervju, kom det fram at hun ikke vet hva ordet «medskyldig» (complicit på engelsk, journ anm) betyr engang.

- Vet ikke hva det betyr

Da Ivanka Trump ble ansatt av faren valgte hun å svare slik:

- Jeg har fått med meg bekymringene noen har om at jeg gir råd til presidenten personlig, mens jeg frivillig forholder meg til alle de etiske reglene. Jeg vil i stedet ha en rolle som en ubetalt ansatt i Det hvite hus, og vil være under de samme reglene som alle andre statsansatte, forklarte hun den gang.

Familien har likevel ikke unngått kritikk fra flere hold, og spørsmålet om nepotisme-loven kommer stadig opp i diskusjoner.

Flere store mediehus, deriblant Business Insider, Fortune, CNN og CBS, har omtalt saken. Det var en journalist fra sistnevnte mediehus som stilte Trump-dattera spørsmål om hun selv føler at hun har en påvirkende rolle i administrasjonen.

NY JOBB: Flere eksperter har stilt spørsmål ved Ivanka Trumps rolle i Det hvite hus. Video: CNN Vis mer

- Frasen «medskyldig»... at Jared og Ivanka er skyldige i det som skjer i Det hvite hus. Hva føler du om det? Det har vært både artikler og parodier om det, spør journalist Gayle King.

Det er svaret på spørsmålet som har fått flere til å undre. Trump begynner, i stedet for å svare direkte på spørsmålet, med å definere ordet.

- Hvis det å være medskyldig er å ville fokusere på det gode og å skape en positiv forandring, så er jeg medskyldig. Jeg vet ikke om kritikerne som sier dette om meg hadde tatt andre valg enn meg, om de selv var i denne unike og uforutsigbare situasjonen, sier hun og fortsetter:

- Jeg vet ikke hva det betyr å være medskyldig, men jeg håper at tiden vil vise at jeg har gjort en god jobb og mye viktigere; at pappas administrasjon blir den suksessen jeg vet den blir, forklarer Trump.

«Alternativ definisjon»

Det er setningen der Trump-arvingen hevder å ikke vite ordets betydning som får enkelte til å reagere. Da spørsmålet kom gikk ikke alt etter planen. Hun forsøkte å ro seg vekk, og kom med det flere omtaler som en «alternativ definisjon». Punchlinen er et stikk mot en tidligere uttalelse fra administrasjonens Kellyanne Conway, som presterte å kalle løgn for «alternative fakta».

Svaret hennes skaper overskifter fordi det kommer i kjølvannet av en hissig debatt om nettopp hennes rolle.

«Saturday Night Live» har gjort sport av å tulle med Trump-familien, og i mars viste de en sketch der en som skulle forestille Ivanka lanserte en parfyme som het «Complicit». Flere har skrevet kronikker med lignende tematikk.

FÅR IKKE STYRE BUSINESSEN: Ivanka Trump har vært en del av selskapet i flere år, og Trump ville egentlig la Ivanka og hans sønn styre selskapet mens han var president. Dette blir det nå ikke noe av, forteller Trumps rådgiver Sheri Dillon under pressekonferansen onsdag. Video: Reuters Vis mer

Det hvite hus begrunnet ansettelsen av Ivanka Trump slik:

- Ivankas stilling er ubetalt, og styrker våre forpliktelser til etikk og gjennomsiktighet. Det gir henne også større muligheter til å lede initiativer som kan føre til virkelige fordeler for det amerikanske folk, som ikke ville vært mulig for henne tidligere, skrev Det hvite hus.

Politisk påvirkning

Ivanka og Kushner har tre barn sammen. Arabella Rose Kushner ble født i 2011, Joseph Frederick Kushner kom til verden i 2013 og deres siste sønn, Theodore James Kushner, ble født i fjor.

Tidligere i januar ble det kjent at Kushner skal fungere som sin svigerfars seniorrådgiver i Det hvite hus. Valget av seniorrådgiver er tilsynelatende stikk i strid med en amerikansk forskrift fra 1967 om folkevalgtes rett til ansettelse av personer innad i familien.

Ivanka, som igjen er den som møter Kushner oftest, har utvilsomt en stor påvirkningskraft her.

Hun har selv engasjert seg i flere kampsaker, blant annet lønnsforskjeller mellom kjønn, likestilling og betalt permisjon for nybakte mødre. Hun er kjent for å være notorisk mediesky, men har vært klar på at det republikanske partiet er det som passer for hennes familie, ifølge ATTN

Ifølge Det hvite hus, er det ikke i strid med nepotism-loven at Kushner og Trump-dattera er ansatt der. Loven går på å ansette familie og venner, fordi det kan stilles spørsmål ved blant annet troverdighet og påvirkningskraft.

- Presidenten nyter stor frihet når han ansetter sin personlige stab, het det fra justisdepartementet, ifølge CNN.

De tolker det slik at Det hvite hus-kontoret verken er et departement eller etat.

Ivanka skal imidlertid ha fått sikkerhetsklarering, og nyter stor tillit hos faren. Flere amerikanske medier har tidligere skrevet at Trump vil bruke datteren for å fremme liberale verdier om blant annet likestilling.

KLER OPP: Ivanka Trump bruker farens valgkamp til å promotere eget klesmerke så ofte hun kan. Nå er det startet opp en boikott-kampanje mot Ivankas kleskolleksjon. #grabyouwallet fokuserer på rolleblandingen, og vil at folk aktivt tar avstand til Donald Trumps kvinnefiendtlige kommentarer ved å la være å kjøpe Ivanka Trumps klær. Video: CNN Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer