Dronning Elizabeth II:

- Blir en overgangs­monark

Nå som prins Charles er kong Charles, er han allerede over 70 år gammel. Det vil prege hans regjeringstid, mener Storbritannia-ekspert.

PRINS BLIR KONGE: Når Dronning Elizabeth II går bort, blir prins Charles (73) monark. Han vil regjere annerledes enn sin mor, mener eksperten. Foto: Reuters / NTB
PRINS BLIR KONGE: Når Dronning Elizabeth II går bort, blir prins Charles (73) monark. Han vil regjere annerledes enn sin mor, mener eksperten. Foto: Reuters / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

SISTE: Klokka 19.30 bekreftet Buckingham Palace at dronning Elizabeth er død, 96 år gammel.

Når prinsen av Wales blir kongen av Storbritannia og 14 andre Samvelde-nasjoner, vet både Charles og resten av kongefamilien at han vil være nødt til å regjere på en annen måte enn dronning Elizabeth II.

Det mener Storbritannia-ekspert Erik Mustad, førstelektor ved Universitetet i Agder (UiA).

- Charles er allerede såpass høyt opp i åra at han vil bli en overgangsmonark. Han vil dele en rekke oppgaver med prins William, sier Mustad til Dagbladet.

LANDET: BBC melder at et fly som fraktet sju medlemmer av kongefamilien har landet i Aberdeen. Flyplassen ligger en times kjøretur fra Balmarol Castle, skriver nyhetskanalen. Video: AP Vis mer

Godt forberedt

Charles vil raskt få en rekke utfordringer som monark, forteller Mustad.

- Oppslutningen hans i England er ikke så gal, men Charles er langt fra like populær som mora i Skottland. Det blir en utfordring for ham, sier Storbritannia-eksperten.

Intervjuet ble gjort før det ble kjent at dronning Elizabeth er død.

Å bevare britenes tradisjonelt høye oppslutning om kongefamilien, vil bli en av hans viktigste oppgaver. Den kanskje viktigste oppgaven vil likevel være å holde familien samlet, forteller Mustad videre.

- Men Charles er godt forberedt på dette. Han har tross alt ventet i over 70 år. Sånn sett kan man også si at også det britiske folk er forberedt på at det en dag blir hans tur, sier Storbritannia-eksperten.

Uansett hvor godt forberedt prins Charles måtte være, vil det bli umulig for ham å overgå arven etter sin mor, dronning Elizabeth II.

Kongehusekspert og biograf Tor Bomann-Larsen tror britene står overfor et tidsskifte og en følelsesmessig flodbølge når dronning Elizabeth dør.

- Dette er godt forberedt, men når dette likevel skjer er det et lite jordskjelv i den britiske befolkningen. Det vil være et tidsskifte og en følelsesmessig flodbølge som utløses, sier Bomann-Larsen til NTB.

- ALLTID VÆRT DER: Kulturkommentator i NRK og forfatter av boka «Årene med Elizabeth», Inger Merete Hobbelstad, om dronning Elizabeth og hennes betydning for britene. Reporter/video: Maja Walberg Klev Vis mer

- Viktig symbol

«Formidabelt» er ordet Mustad bruker når han skal beskrive dronningens ettermæle.

- Hun har sittet med makta i over 70 år, og er med det den lengstsittende monarken i verden. Hun har vært et forbilde for andre europeiske monarkier og for mange briter, sier UiA-førstelektoren.

For Storbritannia som union har hun ganske enkelt vært avgjørende de siste 20 åra, mener han.

- Hun har holdt de fire landene sammen, og vært et viktig symbol for alle. Hun har vært den mest samlende faktoren i den britiske unionen de 20 åra, hvor det har vært mye som har splittet landene fra hverandre. Det er uhyre mange mennesker som har stor respekt for den jobben hun har gjort.

Elizabeth ble dronning da faren døde i 1952. Hun var da 25 år og ble dronning for restene av det britiske imperiet.

- Storbritannia er jo i Europa det eneste stabile monarkiet av et visst format. Da dronning Elizabeth overtok var Storbritannia fremdeles en stormakt og et imperium. De andre monarkiene var bare småstater. Det britiske kongehuset har vært et monarkisk grunnfjell, som også har etablert det demokratiske monarkiet, sier Bomann-Larsen til NTB.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer