Kate Gulbrandsen:

- Blir veldig sterk i motgang

Noen år tilbake opplevde Kate Gulbrandsen at et nært familiemedlem valgte å ta sitt eget livet. Nå skal hun synge om den tøffe historien på Melodi Grand Prix-scenen.

TILBAKE: Kate Gulbrandsen skal prøve å overbevise det norske folk i den første delfinalen av MGP. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør.
TILBAKE: Kate Gulbrandsen skal prøve å overbevise det norske folk i den første delfinalen av MGP. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I 1987 fikk artist Kate Gulbrandsen (57) Europa til å sperre opp øynene. Med sin knallblå jakke og høye pannelugg sang hun seg til en 9. plass i Eurovision Song Contest, med låta «Mitt Liv».

Lørdag gjør 57-åringen et comeback til MGP, med låta «Tårer i Paradis».

Denne gangen er det en svært åpen og ærlig Gulbrandsen som står på scenen. Låta handler om eksmannen, som for noen år tilbake tok sitt eget liv.

MELODI GRAND PRIX: Rasmus Thall sitt MGP-bidrag inspirert av brorens ulykke. Reporter: Jonathan Gaathaug Nielsen. Video: Nora Skavhaug/Privat. Vis mer

- Han valgte å gå bort, han begikk selvmord. Det er et tøft tema for mange, forteller Gulbrandsen da Dagbladet møter henne under øvingene til den første delfinalen i MGP.

Låta har hun fått hjelp av artist og låtskriver Kjetil Mørland (42) med å lage.

Mørland står blant annet bak Ulrikke Brandstorp «Attention», og han representert Norge selv i Eurovision Song Contest med låta «A Monster Like Me» i 2015.

- Vi begynte med å finne ut hva jeg skulle synge om. Så da fortalte jeg min historie, og han synes den var så sterk at det ble den.

Gulbrandsen og eksmannen fikk datteren Sandra sammen. Bare noen måneder etter at paret gikk fra hverandre, døde han.

- Det er jo en historie jeg selv har opplevd, det er min egen historie. Det er godt å kunne synge om noe som er sant, forteller hun.

DEN GANG DA: Kate Gulbrandsen da hun deltok i MGP i 1987. Foto: Odd Steinar Gulbrandsen / NTB
DEN GANG DA: Kate Gulbrandsen da hun deltok i MGP i 1987. Foto: Odd Steinar Gulbrandsen / NTB Vis mer

- Hvordan blir det å skulle stå på scenen og synge om den delen av livet ditt?

- Jeg har levd med den historien i mange år, og teksten også. Jeg hadde ikke turt og stått her om jeg ikke hadde ment det.

- Selvmord er veldig tabubelagt, og kanskje enda mer den gangen det skjedde. Vi har vært veldig åpne om det hele veien, og jeg føler det er godt å ha en sterk historie å synge om, fortsetter Gulbrandsen.

COMEBACK: Disse deltar i delfinale 1 i MGP 2023. Video: NRK Vis mer

Hun forteller at det blir fint å fortelle historien foran det norske folk, og vise at det også er håp i slike situasjoner.

- Du blir veldig sterk i motgang. Du tåler jo ganske mye. Det føler hvert fall jeg.

- Hvordan går det med dere i dag?

- Det går veldig bra med oss nå, det gjør det. Datteren min og jeg har bearbeidet det. Det er jo en del år siden, men det er godt man kan være åpne om ting, og prate om det, og ikke minst synge om det.

Nå gleder hun seg til å innta MGP-scenen - 36 år etter suksessen med «Mitt Liv».

- Jeg føler meg så rolig, det er det som er så rart. Det gjør jeg alltid når jeg skal synge, fordi jeg bare gleder meg til å stå på scenen. Det er jo det som er gøy!

Det er ikke mye nerver å spore hos Gulbrandsen i forkant av delfinalen lørdag.

- Jeg pleier ikke å ha så mye nerver, men det er klart man tenker mye på å huske tekst og hva jeg skal gjøre på scenen. Jeg er spent, og har sommerfugler, men føler meg ikke nervøs.

MGP: Alejandro Fuentes er aktuell i Melodi Grand Prix 2023. Video: Nora Skavhaug. Reporter: Jonathan Gathaug. Vis mer

Nå drømmer hun om en plass i finalen 4. februar, i Trondheim Spektrum.

- «Er det sjanse kanskje?», har jeg begynt å tenke de siste dagene. Det hadde jo vært en drøm å komme til finalen. Men vi har mange sterke og fine artister dette året her. Mange unge. Jeg er jo en av de eldste, men alder har ingenting å si når det kommer til musikk, avslutter hun.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer