Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Donisha Prendergast:

Bob Marleys barnebarn saksøker amerikansk politi

Donisha Prendergast og en gruppe venner hevder de ble utsatt for raseprofilering på besøk i California.

SAKSØKER: Dette opptaket fra et kroppskamera til en politibetjent fra Rialto-politiet, gir et lite innblikk i møtet mellom dem og tre kvinner, en av dem Bob Marleys barnebarn. De tre kvinnene har nå saksøkt Rialto-politiet for raseprofilering. Politiet sier på sin side at denne videoen viser at de ble behandlet med respekt. Video: KCAL, KCBS, Rial... Vis mer

(Dagbladet): Donisha Prendergast (34), et av den avdøde reggae-legenden Bob Marleys barnebarn, er én i en gruppe venner som raser mot politiet i det sørlige California.

Årsaken skal være at de mener de ble utsatt for raseprofilering av politiet.

Hendelsen, hvor de ble mistenkt for å rane et hus, skal ha funnet sted da vennene sjekket ut av leiligheten de hadde leid gjennom Airbnb, i byen Rialto, California.

«Hvorfor skjedde dette? Fordi en nabo så tre svarte mennesker pakke bagasjen inn i bilen og antok at vi hadde stjålet fra huset», skriver en av de berørte i et lengre innlegg på Facebook.

Nå har vennene besluttet å saksøke politiet.

- Ble sporet av politihelikopter

Ifølge CBS Los Angeles var det i slutten av april at hendelsen med politiet fant sted.

Den jamaikanske skuespilleren, modellen, og poeten Prendergrast skal ha besøkt California for å overvære en musikkfestival i byen San Bernardino, sammen med tre venner.

Vennegjengen skal ha leid en leilighet i den nærliggende byen Rialto, og det er da de sjekket ut av denne leiligheten, at de skal ha blitt omringet av politiet.

En av de berørte, Kells Fyffe-Marshall, som for øvrig er filmskaper, publiserte en video fra hendelsen i et innlegg på Facebook. I innlegget forklarer han episoden fra deres side, og hvordan det hele opplevdes. I innlegget skriver de blant annet:

«Under vårt opphold i California har vi bodd i en Airbnb-leilighet. Den 30. (April journ.anm.) var vår andre morgen, og omkring klokka 11 sjekket vi ut. Alle fire pakket bagene, låste huset og dro. Som dere kan se er tre av oss svarte. Omtrent 10 sekunder seinere ble vi omringet av sju politibiler. Politibetjentene kom ut av bilene og krevde at vi holdt hendene i været. De informerte oss også om at det var et helikopter som sporet oss. De stengte av nabolaget og fikk oss til å stå ute i gata», skriver han i innlegget.

Han hevder videre at de først lo av misforståelsen, og at de på dette tidspunktet tok bilder og filmet. Så skal hendelsen angivelig ha eskalert.

Ble arrestert

I innlegget skriver han at det først var da overbetjenten ankom stedet, at episoden gikk fra vondt til verre.

Politioverbetjenten skal angivelig ha hevdet at politiet ikke ante hva Airbnb var, og skal derfor ha insistert på at historien var falsk.

Verken bookingreservasjoner eller en telefonsamtale til huseieren skal ha vært nok til å overbevise politiet, og vennene skal videre ha blitt arrestert i påvente av at huseieren skulle ankomme stedet. Dette ettersom politiet hevdet de etterforsket en forbrytelse.

«Vi har gått gjennom ulike følelser og man vil egentlig le, men det er bare ikke morsomt. Traumet er ekte. Jeg har vært sint, frustrert og lei meg. Seinere ble jeg også anholdt på flyplassen. Dette er galskap», avsluttes innlegget med.

Ifølge CBS Los Angeles forklarer politiet at deres respons kom som følge av at en nabo skal ha sett en gruppe mennesker ta kofferter fra et hus og plassert dem i en bil. Da kvinnen ikke kjente igjen verken bilen eller menneskene skal hun ha reagert, og benekter at varselen hadde noe å gjøre med personenes rase.

Ifølge huseieren var naboen ikke klar over at huset var leid ut gjennom Airbnb.

Politiet hevder på sin side at videoen viser at de mistenkte ble behandlet anstendig.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media