PETA og kongeparet:

Bønnfaller kongen: - Vær så snill

Ber innstendig om at delikatessen forbys.

BER KONGEPARET FØLGE ETTER: PETA ønsker at kong Harald og dronning Sonja går i kong Charles` fotspor.FOTO: Lise Aserud/AFP/POOL/NTB
BER KONGEPARET FØLGE ETTER: PETA ønsker at kong Harald og dronning Sonja går i kong Charles` fotspor.FOTO: Lise Aserud/AFP/POOL/NTB Vis mer
Publisert

Forrige måned ble det kjent at britenes kong Charles (73) har bestemt seg for å forby den franske delikatessen foie gras fra alle kongelige residenser i Storbritannia. Det kom fram i et brev sendt fra kongen selv til dyrerettighetsforkjempere.

Den ferske monarken har lenge vært en motstander av retten, og da han var prins innførte han forbud mot foie gras i sitt hjem. Nå er forbudet altså utvidet.

Nå ønsker dyrevernsorganisasjonen PETA at samme forbud på Slottet her hjemme, og har sendt en bønn til kong Harald (85) og dronning Sonja (85).

«Ville bli feiret i Norge»

«Nå som Storbritannias kong Charles har bannlyst foie gras fra Buckingham Palace, vil du være så snill å følge hans eksempel, ved å innføre et foie gras-fri prinsipp i dine boliger?», lyder det i et åpent brev fra grunnleggeren av PETA, Ingrid Newkirk.

Videre skriver Newkirk at de gjerne sender et vegetarisk alternativ, faux gras, for en prøvesmak.

EGGCUSE ME?: Kong Charles måtte eskorteres bort etter å ha blitt forsøkt angrepet med egg - for andre gang på en måned. Video: Sky News / AP / Twitter Vis mer

Les svaret fra slottet lenger ned i saken.

Foie gras er leveren fra en gås eller and, og har lenge vært en omdiskutert matrett. For å lage retten tvangsfores nemlig gjessene med store mengder mat til leveren har blitt opptil ti ganger så stor.

«I flere land, deriblant Norge, er tvangsforing av dyr ansett som dyremishandling og derfor ulovlig», opplyser PETA i brevet til kongeparet.

Ifølge organisasjonen har folk, luksusrestauranter, og hele regioner sagt nei til foie gras - faktisk har flere franske byer, inkludert Lyon, nylig vedtatt et forbud mot å servere det på offisielle tilstelninger, middager og mottakelser.

«Vi oppfordrer Deres Majestet til å følge etter, ved å forby foie gras i dine kongelige residenser. En slik medfølende handling ville bli feiret i Norge og ut over landets grenser», skriver Newkirk avslutningsvis.

- Ikke blitt servert på mange år

Slottets kommunikasjonssjef, Guri Varpe, bekrefter overfor Dagbaldet at brevet fra PETA er mottatt.

Det er tilsynelatende ikke nødvendig med et forbud, ifølge Varpe.

Aktivister fra gruppa Just stop oil har kastet pai på en voksfigur av kong Charles ved Madame Tussauds i London. Vis mer

«Det har ikke vært servert foie gras på Slottet på svært mange år. Det har derfor ikke vært relevant å ta opp denne problemstillingen på prinsipielt nivå», skriver kommunikasjonssjefen i en e-post.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer