Skup-konferansen:

- Bra hun tok igjen

Det sier presseetikk-nestor Gunnar Bodahl-Johansen om prinsessens oppførsel i Skup-sammenheng.

HARDT UT: Prinsesse Märtha Louise tok oppgjør med pressen. Foto: Lise Åserud / NTB
HARDT UT: Prinsesse Märtha Louise tok oppgjør med pressen. Foto: Lise Åserud / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Fredag i forrige uke var prinsesse Märtha Louise (51) gjest under journalistkonferansen Skup i Tønsberg. Med et symboltungt hvitt flagg i hånda entret hun scenen, som for å erklære våpenhvile med de 600 journalistene i salen. Så kom hun med kraftig kritikk av norsk presse.

Det var Mads A. Andersen, TV-sjef i Aller Media, eierselskapet til Dagbladet, som gjorde intervjuet med prinsessen. I kjølvannet av intervjuet har det oppstått en ordkrig mellom Märtha Louise og Andersen.

PRINSESSETITTEL: Prinsesse Märtha Louise avslutter sine offisielle oppgaver for kongehuset. Dette sier kongehusekspert Caroline Vagle om kontroversene rundt prinsessen. Vis mer

Sistnevnte mener på sin side at han ikke kom til med de spørsmålene han hadde og at han «ble en statist for hennes raljering». Prinsessen mener at hun ble møtt med «latterliggjøring og hersketeknikker».

- Bra hun tok igjen

Presseetikk-nestor Gunnar Bodahl-Johansen mener at prinsessen har all rett til å gå såpass hardt ut mot mediene som hun gjorde. Til Dagbladet forteller han at pressen må finne seg i slike «angrep».

- Det er ikke noe ekstraordinært ved det, det ekstraordinære her er at det er Märtha Louise som gjør det. Men jeg mener at hun har rett til å stille opp, og må gjerne gå til angrep. Da må hun også finne seg i at det kan bli en debatt om hennes opptreden, og at det kan komme kritikk mot henne igjen. Det er helt ordinær prosedyre i en debatt, for å bruke det uttrykket.

Bodahl-Johansen bedyrer at dette er helt normal utveksling av synspunkter, slik han betrakter det på avstand.

Hyllest: Leah Isadora Behn tar med seerne hjem i «Powerwomen» og hyller moren Märtha Louise. Video: Viaplay/Rød Løper Vis mer

- Hvilken innvirkning har dette på prinsessens omdømme?

- Mange vil nok mene at hun har vært utsatt for mange angrep fra pressen og at det var bra hun tok igjen. Uten at jeg kan kvantifisere hvor mange, så tror jeg flere mener at pressen har godt av å få hennes reaksjoner. Det er klart mange er kritiske til pressens dekning av Märtha Louise og Durek Verrett (hennes forlovede, red.anm.).

Gimmick

Videre er han tydelig på at mediene ikke må bli overrasket over at det er sånn.

- Det er mange som ikke liker hvordan mediene håndterer kongehuset, kjendiser og offentlige personer. Det må pressen finne seg i, de må gjøre jobben sin uavhengig av den kritikken de får fra utsida. De må selvfølgelig lytte til den, om det er noe i den av etisk karakter må man ta hensyn til det, det er sånn pressen utvikler seg, sier Bodahl-Johansen.

SVARER: 8. november ble det kjent at prinsesse Märtha Louise ikke lenger skal representere kongehuset. Dette sier hun om avgjørelsen. Video: Instagram Vis mer

- Hva med symbolikken bak det hvite flagget?

- Pressen må ikke ta seg selv så høytidelig at det blir en stor sak. Det er en gimmick fra hennes side, mer enn et forsøk på å inngå en fredsavtale med pressen. Det vil aldri pressen kunne gjøre, selv om hun strekker ut ei hånd kan ikke pressen ta den. De kan ikke gi løfter om noe som helst, sier han og legger til:

- Man kan ikke love fred eller vifte med et hvitt flagg tilbake til mennesker i samfunnslivet som man må dekke kritisk. Ikke negativt, men kritisk, det er pressens rolle. Hun kom dit for å si meningen sin, og det fikk hun lov til. Hun kan si hva hun vil, det er ytringsfrihet i Norge.

- Det hjelper lite

Kommunikasjonsrådgiver Hans-Petter Nygård-Hansen er langt på vei enig. Han tror heller ikke dette vil skade Märtha Louises omdømme for det norske folk.

- Omdømmet hennes vil bli belastet, men mest hos mediene. Jevnt over tror jeg hun kommer styrket ut av dette.

- FORVENTET: Tirsdag formiddag blir det kjent at prinsesse Märtha Louise ikke lenger skal representere kongehuset. Reporter: Bjørge Dahle Johansen Vis mer

- Hvorfor det?

- Jeg tror mange som leser om folk som blir dårlig behandlet i mediene vil synes synd på henne. Jeg mistenker også at den gjengse leser ikke er opptatt av SKUP-konferansen, og antakeligvis ikke leser mer enn overskriften, sier han til Dagbladet.

Han legger til at tiden hvor «all PR er god PR» er forbi, men at prinsessa sannsynligvis er tjent med denne typen oppmerksomhet.

- Dette styrker hennes aktualitet. Det hjelper lite at mediebransjen er rystet over oppførselen hennes. I SKUP-sammenheng er det en ganske frekk, respektløs og skandaløs oppførsel, men hun blir håndtert på en helt annen måte enn for eksempel Sophie Elise (Isachsen, red.anm.) som fikk all skyld i media etter å ha publisert et bilde med ei venninne som holdt en pose med ukjent innhold.

Et avhengighetsforhold

Han trekker også linjer til prins Harry og hertuginne Meghan i den britiske kongefamilien. Nygård-Hansen mener at prinsesse Märtha Louise, på lik linje med Harry og Meghan, trolig har et avhengighetsforhold med pressen.

TAUS: Prinsesse Märtha Louise nektet å svare på spørsmål om forloveden Durek Verrett onsdag. Vis mer

- Vi har sett det så mange ganger. At Harry opprettet et eget selskap, lager serie på Netflix om at de vil være i fred, for så å publisere bok. Det understreker dette avhengighetsforholdet. Når personligheter som Märtha Louise mister medienes oppmerksomhet fordi det ikke har skjedd noe sensasjonelt eller skandaløst, da kan du banne på at det skjer noe sensasjonelt eller skandaløst, sier han og legger til:

- De som elsker henne vil da elske henne enda mer, og vi ser konturene av stadig flere som er mistroiske til mediene i dette polariserte debattklimaet.

Dagbladet har tatt kontakt med prinsesse Märtha Louises manager, Carina Scheele Carlsen, som opplyser at de ikke har noen kommentar til saken.

Mads A. Andersen er direktør for web-TV i Dagbladets eierselskap Aller Media, og har redaktøransvaret for Dagbladet TV.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer