Coronaviruset

Bråk etter prins Charles' coronatesting

Mener han har sneket i køen.

SINTE: Flere twitterbrukere er frustrerte etter at den britiske tronarvingen ble testet for Covid-19 til tross for milde symptomer. Foto: AP/Kirsty Wigglesworth
SINTE: Flere twitterbrukere er frustrerte etter at den britiske tronarvingen ble testet for Covid-19 til tross for milde symptomer. Foto: AP/Kirsty Wigglesworth Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Helsearbeidere og skotske parlamentsmedlemmer er blant dem som er frustrerte og sinte etter at prins Charles (71) og Camilla Parker Bowles (72) ble testet for COVID-19.

Tirsdag testet den britiske tronarvingen positivt for å ha coronaviruset, og dro til Balmoral i Skottland sammen med Hertuginnen av Cornwall for å isolere seg der. Ifølge BBC skal han bare ha hatt milde symptomer og Hertuginnen har selv testet negativt på viruset.

Begge ble testet av den statlige helsetjenesten (NHS) i Aberdeenshire på mandag, og fikk resultatene på tirsdag.

FREDAG 27. MARS: USA passerer Kina og Tronheim kommune med drastiske grep. Foto: NTB Svcanpix Vis mer

Prinsen skal sist ha møtt dronning Elizabeth (93) 12. mars, men ifølge CNN, har legene hans anslått at han tidligst kan ha vært smittsom dagen etterpå. Altså 13. mars.

Dronningen selv skal, ifølge en pressemelding fra Buckingham Palace, være frisk og følger alle råd og retningslinjer for å sikre at hun holder seg slik.

Gode grunner for testing

Det skotske parlamentsmedlemmet Joan McAlpine skriver selv på Twitter at hun håper prins Charles blir frisk.

- Men som mange andre lurer jeg også på hvorfor han ble testet, når mange av NHS-arbeiderne ikke får bli testet.

Overlege Catherine Calderwood sier til BBC at det var gode grunner for å teste tronarvingen.

- Jeg har snakket med teamet i Grampian. Slik jeg forstår det var det veldig gode grunner til at han og kona ble testet. Men jeg kan ikke si noe utover det på grunn av taushetsplikten.

Ifølge pressemeldingen til Clarence House skal den framtidige kongen av Storbritannia ha oppfylt kriteriene til NHS Aberdeenshire for å bli testet for viruset.

For milde symptomer

Nå er det flere som reagerer over hvor raskt prinsen og hertuginnen fikk teste seg, med tanke på at prinsen bare hadde milde symptomer.

På nettsida til NHS i Skottland står det at man på generell basis bare skal bli testet for viruset om man har en seriøs sykdom som krever at man må legges inn på sykehuset.

Men i pressemeldingen fra Clarence House står det at prins Charles skal ha milde symptomer.

Flere mener nå det er kritikkverdig at prinsen og Hertuginnen fikk teste seg, når de som jobber i NHS ikke får teste seg.

En twitterbruker skriver at kona hans jobber i NHS og at datteren deres muligens er smittet, men at de ikke får testet seg fordi NHS ikke ser på det som alvorlig nok.

Underskriftskampanje

Totalt har over 1,2 millioner personer signert på en underskriftskampanje som krever at de som jobber for NHS skal bli prioritert til å testes, ifølge Sky News.

Lege Rebecca McCauley som startet kampanjen skriver i underskriftskampanjen at det er normalt å hoste litt i mars måned. Men siden de ikke får teste seg må de enten bli hjemme fra jobb og isolere seg i ei uke, eller gå på jobb og potensielt spre coronaviruset til pasientene sine.

- Dette problemet gjelder ALLE som jobber for NHS, inkludert renholdsarbeiderne (som virkelig er de ukjente heltene her).

For ei uke siden sa en britisk overlege at de vil begynne å prioritere NHS-arbeidere, og at han forsto mangelen på verneutstyr blant arbeiderne, men sa ikke noe om testing av dem som jobber i helsetjenesten.

HJEMMETESTING: Det kan snart bli mulig med hjemmetesting for britene. Foto: AFP/Bruce Bennett
HJEMMETESTING: Det kan snart bli mulig med hjemmetesting for britene. Foto: AFP/Bruce Bennett Vis mer

Samme dag sa også statsminister Boris Johnson at de britiske myndighetene har planer om å kjøpe inn flere hundre tusen antistofftester for å kunne sjekke om folk har viruset.

Disse kan, ifølge The Guardian, være mulig å få tak i for flere millioner i den generelle befolkningen og helsetjenesten om bare få dager.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer