Melodi Grand Prix-finale 2023:

Bråk i salen under finalen

- Et par ørefiker ble delt ut.

MUSIKKFEST: 4. februar kjempet ni finalister om å skulle representere Norge i Eurovision Song Contest i Liverpool. Reporter: Agusta Magnusdottir. Video: NRK/NTB. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

TRONDHEIM (Dagbladet): Glitteret har falt og vindmaskinen er på! Melodi Grand Prix-finalen 2023 er offisielt i gang.

For andre gang ble finalen arrangert i Trondheim Spektrum, hvor 8500 festglade nordmenn var samlet for å heie fram en vinner som får reise til Liverpool i mai.

Årets programledere var Stian «Staysman» Thorbjørnsen og Arian Engebø. Førstnevnte har selv deltatt i musikkonkurransen to ganger tidligere.

STIKK: Atle Pettersen gikk videre til finalen i Melodi Grand Prix - og benyttet anledningen til å komme med et stikk til NRKs anmelder. Video: NRK Vis mer

I bartebyen var stemningen elektrisk, og det var tydelig på publikum at de etter noen år med pandemi var sultne på en ordentlig MGP-fest!

Mellom noen få oppsto det imidlertid bråk.

Dagbladets reporter på stedet var vitne til publikummere som skrek og gråt, og flere skal ha prøvd å roe ned situasjonen.

Daglig leder ved Trondheim Spektrum, Terje Stewart Marriott, har ansvaret for sikkerheten under MGP-finalen. Han bekreftet overfor Dagbladet at det oppsto amper stemning mellom to publikummere under arrangementet.

- Det var to personer som klinket sammen i en uenighet, men de ble splittet ganske raskt av sikkerhetspersonell. Det ble aldri noe masseslagsmål, men et par ørefiker som ble delt ut, så var det slutt sa Marriott.

- Når så mange mennesker er samlet på ett sted, hender det dessverre at noen ødelegger for andre, legger han til. Ellers er det ikke meldt om andre hendelser av spesiell karakter i forbindelse med arrangementet. Marriot melder om en feststemt forsamling, og opplever at alt hittil har gått etter planen.

Først ut var JONE, hvis egentlige navn er Jonas Nes Steinset (26), fra Lier. Han framførte låta «Ekko Inni Meg», som var en stor favoritt blant publikum.

FINALE: Årets MGP-fest er i gang! JONE var først ut. Foto: Andreas Fadum/Se og Hør
FINALE: Årets MGP-fest er i gang! JONE var først ut. Foto: Andreas Fadum/Se og Hør Vis mer

I fjor høst jobbet Steinset i en elektronikkbutikk, og nå sto han på den største scenen hittil i karrieren.

26-åringens bidrag var den eneste låta i årets finale som er på norsk. Før finalen kunne han avsløre til Dagbladet at hvis Eurovision-drømmen gikk i oppfyllelse, så ville han representere Norge med en norsk sang.

Eline Thorp (29) var nummer to i årets finale. Etter åtte år med sceneskrekk, gjorde hun nå comeback foran 8500 mennesker i Trondheim Spektrum.

COMEBACK: Eline Thorp slet med sceneskrekk i åtte år. Foto: Andreas Fadum/Se og Hør
COMEBACK: Eline Thorp slet med sceneskrekk i åtte år. Foto: Andreas Fadum/Se og Hør Vis mer

Til Dagbladet fortalte hun at den åtte år lange pausen skyldes at hun ikke synes musikk var noe gøy lenger. Det har imidlertid snudd nå.

- Melodi Grand Prix er så gøy! Det er så fantastisk fine folk, og så ekstremt stas å være med.

Sceneskrekken har hun nå lagt bak seg.

- Jeg har funnet en ro i at jeg vet at dette er noe jeg kan. Det som har hindret meg er frykt, og det styrer alt for mye. Jeg prøver å ikke tenke så mye på hvordan det skal gå, men bare leve i øyeblikket.

Ingenting skriker MGP mer enn høye hæler, glitter og mannlige dansere i baris! Kai Thomas Larsen (36), med dragartistnavnet Skrellex, leverte et forrykende show med låta «Love Again».

FEST: Skrellex leverte et ordentlig Eurovision-øyeblikk! Foto: Andreas Fadum/Se og Hør
FEST: Skrellex leverte et ordentlig Eurovision-øyeblikk! Foto: Andreas Fadum/Se og Hør Vis mer

Skrellex ble et kjent navn for det norske folk da han i fjor vår deltok i «Drag me out» på TVNorge. Nå drømte han om Liverpool.

For Ulrikke Brandstorp (27) var dette andre gang på scenen i Trondheim Spektrum. For tre år siden, på samme scene som i kveld, ble hun Norges bidrag til Eurovision.

Drømmen gikk imidlertid i tusen knas på grunn av pandemien.

Brandstorp var en storfavoritt både blant publikum og på oddsen, men på sosiale medier var det flere som kritiserte artisten for at hun ville vinne på det de kaller for «sympatistemmer».

REVANSJ: Ulrikke Brandstorp var sulten på en billett til Eurovision. Foto: Andreas Fadum/Se og Hør
REVANSJ: Ulrikke Brandstorp var sulten på en billett til Eurovision. Foto: Andreas Fadum/Se og Hør Vis mer

Det brydde ikke Brandstorp seg om.

- Jeg håper jo at hvis folk stemmer på meg så er det fordi de liker låta og fordi de tror at jeg kan gjøre en god jobb i Eurovision. Det er jo kanskje derfor så mange stemte forrige gang. Det er opp til de der hjemme om de stemmer av sympati eller fordi de elsker låta. Det vet ikke jeg noe om.

Til Dagbladet fortalte artisten at hun var svært emosjonell før kveldens finale.

- Da jeg kom hit så ble jeg veldig emosjonell. Selv om 2020 ble som det ble, så er det også et veldig fint minne. Så jeg drømmer jo om å kunne kjenne på de følelsene en gang til. Jeg har så lyst til å representere Norge i Eurovision, jeg er så sulten på det! Jeg prøver å holde meg rolig, men på innsiden så eksploderer det.

Guttegruppa Umami Tsunami, som representeres av Kyle Alessandro (16), Kristian Haux (20) og Magnus Winjum (17), leverte både sang og dans.

FINALISTER: Umami Tsunami ville til Liverpool. Foto: Andreas Fadum/Se og Hør
FINALISTER: Umami Tsunami ville til Liverpool. Foto: Andreas Fadum/Se og Hør Vis mer

Ifølge NRK er gruppa «et felleskap med låtskrivere, artister, produsenter og folk som jobber med design og visuelle uttrykk». Frontfigurene var årets yngste finalister. De var likevel fulle av selvtillit på scenen.

Atle Pettersens (33) finalebidrag var en sang dedisert til datteren hans Demi. Sangen var derfor svært emosjonell for Pettersen, som tok til tårene etter at han var ferdig.

Da Dagbladet snakket med han bare minutter før finalen, ble han blank i øynene da han snakket om hva dette betyr for ham.

EMOSJONELL: Atle Pettersen tok til tårene. Foto: Andreas Fadum/Se og Hør
EMOSJONELL: Atle Pettersen tok til tårene. Foto: Andreas Fadum/Se og Hør Vis mer

- Det at jeg står her i dag og tør å ta denne sjansen er så utrolig stort for meg. Om jeg vinner eller ikke, så er det uansett nok for meg at jeg står her i finalen.

Jazzgruppa Swing'it fikk flere i Trondheim Spektrum til å danse til låta «Prohibition».

JAZZING: Swing'it tok av seg hatten for seg selv! Foto: Andreas Fadum/Se og Hør
JAZZING: Swing'it tok av seg hatten for seg selv! Foto: Andreas Fadum/Se og Hør Vis mer

Gruppa startet som gatemusikanter i 2014, og nå hadde de lyst til å ta med en bit norsk jazz til Eurovision i Liverpool.

Elsie Bay (26), hvis egentlig navn er Elsa Søllesvik, har til tross for sin unge alder vært flere år i bransjen. I år konkurrerte hun ikke bare som artist, men også som låtskriver på Eline Thorps «Not Meant to Be».

Det anså hun som «to lottokuponger».

DOBBELT OPP: Elsie Bay var med i årets finale som både artist og låtskriver. Foto: Andreas Fadum/Se og Hør
DOBBELT OPP: Elsie Bay var med i årets finale som både artist og låtskriver. Foto: Andreas Fadum/Se og Hør Vis mer

- Jeg er utrolig glad for å ha med to låter i konkurransen. Nå har jeg jeg jo større sannsynlighet for å komme meg til Liverpool, sa hun til Dagbladet i forkant av finalen.

I bakgrunnen kunne man skimte et kjent fjes. Søllesvik hadde nemlig «Skal vi danse»-Helene Spilling (26) med som bakgrunnsdanser.

- Jeg synes det er veldig hyggelig å være med på MGP, her kan jeg slappe litt mer av og kose meg. Det er litt annerledes nerver enn i en «Skal vi danse»-finale, fortalte Spilling til Dagbladet.

Sist ut var Alessandra (20), med den svært populære låta «Queen of kings». Den halvt italienske 20-åringen lå høyt på oddslista, og sangen hadde allerede fem millioner avspillinger på Spotify.

POPULÆR: Storfavoritten Alessandra vant til slutt. Foto: Andreas Fadum/Se og Hør
POPULÆR: Storfavoritten Alessandra vant til slutt. Foto: Andreas Fadum/Se og Hør Vis mer

Hun er med andre ord en stor publikumsfavoritt.

Etter at poengene fra den internasjonale juryen var talt opp lå Alessandra øverst på poenglista, og til slutt stakk hun av med seieren og billett til Eurovision i Liverpool.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer