Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Aretha Franklin:

Bråk om millionarven: - Ender alltid med kamp

Souldronninga Aretha Franklin valgte å ikke skrive testament.

VANSKER: Aretha Franklin døde uten å ha etterlatt seg noe testament. Det kan raskt bety en krangel om arv, mener advokaten hennes. Foto: NTB scanpix
VANSKER: Aretha Franklin døde uten å ha etterlatt seg noe testament. Det kan raskt bety en krangel om arv, mener advokaten hennes. Foto: NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den 16. august ble det kjent at dronninga av soul, Aretha Franklin, hadde gått bort. Hun ble 76 år gammel, og døde som følge av en lengre periode som kreftsyk. Allerede noen dager i forveien hadde familien kunngjort at Franklin var på dødsleiet, og at det kom til å ta kort tid før hun ville avgå med døden.

Kondolanser har rent inn fra hele verden, og mange har de siste ukene dykket inn igjen i artistens massive og kritikerroste katalog. Låter som «Respect» og «You Make Me Feel Like a Natural Woman», har vært med på å gi sangeren tilnavnet som verdens «souldronning», og i 1987 ble hun som første kvinne innlemmet i rockens æresgalleri.

Slikt blir det også penger av. Selv om Forbes hevder at artisten aldri dro inn millioner på lik linje med andre divaer som Barbra Streisand og Céline Dion, var formuen fortsatt betydelig større enn hva andre 76-åringer i Detroit hadde på bok.

Problemet, som nå har sørget for at familien går rettens vei, er at hun ikke etterlot seg noe testament.

SOULSTJERNE: Soulstjernen Aretha Franklin er død, 76 år gammel. Hun døde i sitt hjem i Detroit, etter en kort tids sykeleie. Video: CNN / NTB Scanpix. Redigering: Ørjan Ryland. Vis mer

Pengekrangel

Detroit Free Press skriver at den avdøde artistens fire sønner, Ted Jr. (54), Clarence (63), Kecalf (48) og Edward (61), nå har gått rettens vei for å sikre seg arven etter mora. Alle har oppført seg selv som interesserte i å ta over Franklins formue.

Det var først kjendisnettstedet TMZ som hevdet at artisten døde uten å fordele verdiene sine, men rettsdokumentene som sønnene nå har levert fra seg, bekrefter dette. Den avdøde sangerens niese, Sabrina Owens, har spurt retten om hun kan være representanten for formuen i retten. Saken skal ledes av dommer Jennifer Callaghan når den kommer opp.

Advokat Don Wilson representerte souldronninga i hele 28 år, og hevder at han ved flere anledninger ba henne om å skrive ned sine siste ønsker. Det rakk hun aldri.

- Jeg plaget henne i flere år om å skrive et testament. Det hadde gjort ting enklere og holdt det unna tinglysningsprosessen, i tillegg til at det hele ville blitt holdt privat, forteller han til Detroit Free Press om arvesaken - som nå er blitt svært offentlig.

Advokaten, som tidligere har forsvart artisten i saker som omhandler opphavsrett og publisering av materiale, forteller at det er vanskelig å sette en konkret dollarverdi på hennes enorme katalog. Likevel er han ikke i tvil om at dette blir en intens kamp.

Wilson har tidligere representert musiker Ike Turner i en liknende sak, og familien krangler fortsatt om hans formue - selv elleve år etter at han gikk bort. I delstaten Michigan skal egentlig alle verdiene til et ugift menneske fordeles likt mellom barna, men eksterne familiemedlemmer kan fortsatt blande seg inn i kampen.

- Jeg håper at arven etter henne ikke får en fiendtlig behandling. Men, hver gang man ikke skriver et testament, blir det alltid en krangel, skriver han.

SJELDEN OPPTREDEN: Sangerinnen bak låter som blant annet «You make me feel», Aretha Franklin, fremførte en sjelden konsert under Kennedy æresprisutdeling. I den kjendistunge salen satt blant annet George Lucas og president Barack Obama. Vis mer Vis mer

Franklin skal begraves den 31. august, altså førstkommende fredag. Hun skal også vises fram til offentligheten på Charles H. Wright Museum of African American History fra tirsdag til onsdag. Begravelsen blir en privat affære, har familien opplyst.

Debuterte som 14-åring

Den avdøde sangeren var datter av pastoren CL Franklin, som var en kjent predikant i det afroamerikanske miljøet i USA. Mora var på sin side en talentfull sanger og pianospiller.

Som følge av sin oppvekst tilhørte Franklin først gospelsjangeren, en sjanger hun platedebuterte med allerede som 14-åring. På 60-tallet skiftet hun sjanger og ble blant de første navnene innen soul.

Sangeren ble diagnostisert med kreft i 2010, men tross sykdommen har artisten også i seinere tid fortsatt med opptredener.

STOR KARRIERE: Aretha Franklin har hatt en enorm musikk-karriere, hvor hun blant annet har solgt mer en 75 millioner album. Her opptrer hun i New York i april 2017. Foto: INVISION/ NTB Scanpix
STOR KARRIERE: Aretha Franklin har hatt en enorm musikk-karriere, hvor hun blant annet har solgt mer en 75 millioner album. Her opptrer hun i New York i april 2017. Foto: INVISION/ NTB Scanpix Vis mer

Ifølge NME hadde hun sin siste opptreden så seint som i november 2017. Den gang opptrådte hun under en innsamling i regi av Elton Johns AIDS Foundation i New York.

I 2015 holdt hun en opptreden under æresprisutdelingen Kennedy Center Honors, som ble unisont hyllet. Også denne gang var daværende president Obama til stede.

Guardian-skribent Simon Hattenstone skrev følgende om opptredenen:

«Vil du vite hvorfor Aretha er den udiskutable dronninga av soul? Se på dette. (...) Dette er ikke årets opptreden, dette er årtusenets opptreden. Lenge leve dronninga.»

Slik minnes de Franklin

Som nevnt over strømmet det på med kondolanser og minneord da nyheten ble kjent. En rekke kjendiser og artistkolleger omtalte Franklin i varme ordelag.

- Hyllest til dronninga. Den beste vokalisten jeg noensinne har kjent, skrev John Legend på Twitter.

- Mine tanker og bønner går til Aretha Franklin og hennes nærmeste akkurat nå. Den beste sangeren gjennom tidende, skrev Patti LaBelle.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!