NY BIOGRAFI: Ingar Sletten Kolloen har skrevet biografi om Ingrid Espelid Hovig, som kommer ut i dag. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
NY BIOGRAFI: Ingar Sletten Kolloen har skrevet biografi om Ingrid Espelid Hovig, som kommer ut i dag. Foto: Jacques Hvistendahl / DagbladetVis mer

Brast i gråt på pressekonferanse

Ingrid Espelid Hovigs bror ble drept av Gestapo.

(Dagbladet): I dag lanseres det en ny biografi om den kjente og kjære TV-kokken Ingrid Espelig Hovig.

Det er forfatter Ingar Sletten Kolloen som har skrevet boka, som tar for seg Hovigs liv både som TV-kokk og privat.

I boka kommer det blant annet fram at hun fant sin store kjærlighet først som 49-åring, men Jan Inge Hovig døde bare ni dager etter deres bryllup i 1977.

- Ei matkjerring var ingenting å skrive om På pressekonferansen i dag fortalte Ingar Sletten Kolloen at han måtte overtale TV-kokken til å bli med på prosjektet.

- Nå har jeg skrevet 350 sider om deg. Min datter heter Ingrid - det er ikke tilfeldig. Da jeg var guttunge var mor mye syk - så syk at hun ikke kunne lage mat. Faren min var bortreist, så det var jeg som måtte lage mat. Det gikk ikke så bra. Men da vi fikk fjernsyn i 1965 så jeg Ingrid kokke på TV. Fra da av ble kjøttkakene like gode som mors, sa han, og la til:

- I nesten 50 år tenkte jeg at den dama må jeg treffe en gang. Jeg traff deg første gang på et julebord i år 2000, og da sa jeg til deg at en dag skulle skrive biografi om deg. Det var det dummeste du hadde hørt. Ei matkjerring var ingenting å skrive om, mente du.
Espelid Hovig måtte overtales både av Kolloen og forlagssjef Geir Mork til å bli med på prosjektet, som de nå har jobba med i to år.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Jeg måtte inn bak alle skallene hos Ingrid. Det er sterke historier, sa han.

Så opp til storebroren På dagens pressekonferanse kom det også fram at Hovigs bror, Halldor Espelid, ble drept av Gestapo.

- Halldor var den første mannen i Ingrids liv. Han danset med henne, han gjorde henne glad, han gjorde henne modig. Han turte å gjøre ting hun beundret veldig, sa Sletten Kolloen.

HÅNDSKREVET: En lokal politimann har skrevet de norske guttenes etternavn med hånd på bildene som ble tatt av Halldor Espelid og Nils Jørgen Fuglesang - bare timer før de ble hentet av Gestapo og brutalt myrdet med skudd i ryggen. Foto: NATIONAL ARCHIVE
HÅNDSKREVET: En lokal politimann har skrevet de norske guttenes etternavn med hånd på bildene som ble tatt av Halldor Espelid og Nils Jørgen Fuglesang - bare timer før de ble hentet av Gestapo og brutalt myrdet med skudd i ryggen. Foto: NATIONAL ARCHIVE Vis mer

- Ja, det er riktig. Han var fire år eldre. Med alderen tør en jo mer. Jeg var ei lita strilejente som så opp til en voksen bror, sa hun, og la til:

- Siste gang jeg så ham var på Bergen katedralskole, der vi gikk begge to. I et frikvarter i 1940 så jeg Halddor og en kamerat løpe i full fart ut av bygningen, over plassen bak skolen og ut porten. Det var det siste jeg så av ham.

Ingar Sletten Kolloen fortalte så at broren rømte til utlandet.

• Les mer om Halldor Espelid her!

- Det var i september 1940. Han rømte til England og Canada, fikk flyverutdannelse. Familien fikk et par livstegn fra ham via mellommenn. I slutten av 1942 fikk de beskjed om at han var skutt ned og satt i fangeleir. Da ble Ingrid glad, for det betydde at Halldor var ikke drept, sier Kolloen.

- Jeg gledet meg sånn til han kom hjem. Jeg ville lage mat til ham, la Ingrid til.

Broren drept Først høsten 1945, mens hun var huspike på Sandviken, fikk hun den triste beskjeden på telefon:

- Vi fikk melding om at Halldor var skutt. Under flukt. Det var det ingenting å gjøre med, heller ikke noe håp om at han skulle komme tilbake, sa Ingrid Espelig Hovig og brøt ut i gråt på pressekonferansen.
Det norske krigsgravkontoret registrerte ikke hvor Halldor ble gravlagt.

SØSKENFLOKKEN ESPELID: Ble én mindre da Halldor ble skutt og drept av Gestapo. Foto: Gyldendal
SØSKENFLOKKEN ESPELID: Ble én mindre da Halldor ble skutt og drept av Gestapo. Foto: Gyldendal Vis mer

Først 44 år etter at Ingrids bror døde fikk hun en telefon fra en privatperson som hadde vært på en krigsgrav i Polen. Der lå Halldor, med navnet oppgitt på gravsteinen.

- Regjeringens oppnevnte krigsgravkontor, med mange ansatte, hadde ikke klart å finne det. Det er helt uforståelig, sier Ingar Sletten Kolloen.

Først i 1988 kunne Ingrid ta farvel med broren sin, med en bukett i de norske fargene.

Triste historier Da hun ble spurt om hva hun tenkte om å rippe opp i triste, gamle historier, svarte Espelid Hovig:

- De vonde tingene er en del av livet. I en biografi er det ikke bare solskinn forfatteren skriver om. En må ha med alt - så langt en kan greie det.
Ifølge forfatter Kolloen er biografien om Ingrid Espelid Hovig en «en bauta over husstell-lærerinnene og husmødrenes innsats i den moderne tid».

- Ingen har modernisert hverdags-Norge som dem. Og Ingrid er general for denne hæren. Du burde hatt på deg general-uniform i dag, sa Kolloen.

- Å, tenk om du hadde ordnet det til meg, sa Ingrid fleipete og salen brøt ut i latter.


STOREBROR: Ingrid Espelig Hovig så opp til broren Halldor, som var fire år eldre enn henne. Foto: Gyldendal
STOREBROR: Ingrid Espelig Hovig så opp til broren Halldor, som var fire år eldre enn henne. Foto: Gyldendal Vis mer

FAMILIEBILDE: Av søsknene Espelid. Foto: Gyldendal
FAMILIEBILDE: Av søsknene Espelid. Foto: Gyldendal Vis mer
NY BOK: Biografien «Ingrid», skrevet av Ingar Sletten Kolloen, kommer ut i dag. Foto: Pål Nordseth/Dagbladet
NY BOK: Biografien «Ingrid», skrevet av Ingar Sletten Kolloen, kommer ut i dag. Foto: Pål Nordseth/Dagbladet Vis mer