Britisk OL-medaljevinner står fram som homofil

Tom Daley (19) la ut følelsesladd video på YouTube.

(Dagbladet): Stupesensasjonen Tom Daley ble tidenes yngste, britiske OL-deltaker da han som 14-åring var med til Beijing i 2008. Under de olympiske lekene på hjemmebane i London fire år seinere tok han bronse fra ti-meteren.

Utenfor bassenget har imidlertid Daley hatt et tøft liv. Han fikk huden full av stupepartneren som 14-åring, og han mistet faren sin for to år siden. I tillegg ble han mobbet på skolen da han plutselig ble verdenskjendis etter å ha tatt EM-gull i 2008.

Men Daley er en mentalt sterk, ung mann.

Første seriøse forhold For i tider hvor det advares mot homo-markeringer under Sotsji-OL, er det ikke bare-bare å stå fram som homofil idrettsutøver.

Det var nettopp det den britiske 19-åringen gjorde i en video han la ut på YouTube i dag, som blant annet omtales av The Guardian og Daily Mail. I videoen setter han seg fore å stoppe alle ryktene som går om ham.

- Jeg har datet jenter, men aldri hatt noe seriøst forhold å snakke om. Nå føler jeg meg klar til å snakke om kjærlighetsforholdet mitt. Denne våren ble livet mitt drastisk forandret da jeg møtte noen som fikk meg til å være glad, føle meg trygg og alt kjennes bare fantastisk. Denne vedkommende er en gutt, sier Daley i videoen.

Selv om det tidligere har vært svært vanskelig å være åpent homofil i en til tider svært maskulin sportsverden, er Daley på langt nær unik. Én av verdens beste boksere, Orlando Cruz, kom ut av skapet i fjor. Det samme gjorde wrestling-stjerna Darren Young tidligere i år.

Også heterofile utøvere har vist støtte til homofile, blant andre 800-meterløperen Nicky Symmonds, som under sommerens friidretts-VM dediserte sølvmedaljen til homofile venner i protest mot Russlands homo-lov.

Feilsitert Grunnen til at Daley velger å komme med avsløringen i en egen video, er at han ikke vil bli feilsitert.

- I en ideell verden ville jeg ikke trengt å lage denne videoen, for det burde ikke ha noe å si (hva slags legning man har). Men nylig ble jeg feilsitert i et intervju, og det gjorde meg virkelig sint og frustrert. For meg er ærlighet veldig viktig, og selv om jeg noen ganger kan ha vært vag i svarene mine, har jeg alltid vært ærlig, sier han i videoen.

STUPER: Tom Daley har gull i både VM og EM, samt en bronsemedalje fra OL på merittlista si. Foto: REUTERS/Toby Melville/NTB Scanpix
STUPER: Tom Daley har gull i både VM og EM, samt en bronsemedalje fra OL på merittlista si. Foto: REUTERS/Toby Melville/NTB Scanpix Vis mer