Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Britiske Vogue:

Britiske Vogue kritiseres for forsidevalg:- Som å kaste bensin på bålet

Det er de blonde og lyshudede skuespillerne Nicole Kidman og Margot Robbie som pryder forsidebildet når britiske Vogue løfter rase-tematikk.

FÅR KRITIKK: Det er denne forsiden på Vogues kommende nummer som får leserne til å reagere. Til høyre er redaktøren for britiske Vogue, Edward Enninful, avbildet sammen med modellikonet Kate Moss. Foto: Faksimile fra Vogue/ NTB Scanpix.
FÅR KRITIKK: Det er denne forsiden på Vogues kommende nummer som får leserne til å reagere. Til høyre er redaktøren for britiske Vogue, Edward Enninful, avbildet sammen med modellikonet Kate Moss. Foto: Faksimile fra Vogue/ NTB Scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Etter at den britiske utgaven av motemagasinet Vogue presenterte forsiden på sin kommende februar-utgave, har ikke kritikken latt vente på seg.

Avbildet på coveret finner man de australske skuespillerne Nicole Kidman (50) og Margot Robbie (27), mens én av utsalgstitlene på forsiden lyder: «Why we need to talk about race».

GAMLE DAGER: Nicole Kidman er gjest hos Graham Norton, som har funnet noen bilder superstjerna ikke har sett på en stund. «Graham Norton Show» går på BBC Brit fredager kl. 23.00. Video: Graham Norton Show / BBC Vis mer

De lyshudede og blonde skuespillerne er riktignok ment å representere Hollywoods nye æra etter #metoo-kampanjen, og ikke rase-tematikken i magasinet.

Men, ingen fargede er heller nevnt i listen over skuespillere på bladets forside. På sosiale medier hevder derfor mange at valget av modeller, kombinert med utsalgstitlene på forsiden, gjør at nettopp rase framstår som «elefanten i rommet» på det kjente motemagasinet. Det var Independent som først omtalte saken.

– Ble kritisert for lite etnisk mangfold

Moteekspert og redaktør i Vixen, Ida Elise Eide Einarsdottir, er ikke overrasket over reaksjonene som har kommet som følge av Vogue-forsiden. Hun mener de sterke reaksjonene har en klar sammenheng med forventningene til den nye redaktøren.

– Selv om enhver redaktør ville kunne få kritikk for valget, er det nok skuffelsen over den nye redaktøren som vekker mest harme, sier Einarsdottir.

Ifølge Einarsdottir hadde den forutgående redaktøren for bladet gjennom 25 år, Alexandra Shulman, blitt kritisert for å ikke bedre det etniske mangfoldet i magasinet.

GIR ALT: Kate Upton ga av seg selv under en fotoshoot for Vogue. I denne promovideoen fra damebladet er hun med på vannleken når hun kaster BH-en. Vis mer Vis mer Vis mer

Etter at den ghanesiske motestylisten Edward Enninful overtok redaktørstolen for britiske Vogue på tampen av 2017, er det derfor mange som nå øynet et nytt håp om etnisk mangfold i motemagasinet.

At den nye redaktøren er mørkhudet og åpent homofil har vært med på å skru forventningene til en etterlengtet endring i bransjen i taket, mener Einarsdottir. Hun synes derfor det er forståelig at folk blir skuffet.

– Endelig så folk en endring, nå trodde folk de skulle få mer mangfold i hudfarge, kroppsfasong, seksuell legning og religiøs tilhørighet, og derfor ble nok mange skuffet, sier hun og legger til:

– Folk blir nok redde for at denne endringen bare viste seg å være en trend, snarere enn et paradigmeskifte. Denne forsiden er rett og slett å kaste bensin på bålet for folk i sosiale medier, sier hun.

Farget modell

I Enninfuls første utgave av magasinet i desember 2017 var det nemlig britiske Adowa Aboah, som har britisk mor og ghanesisk far, som frontet forsiden på magasinet.

Einarsdottirs resonnement kommer tydelig fram i flere twitterbrukeres kommentarer. Én skriver:

«Mote vil aldri, aldri, aldri, aldri endre seg! Det er sånn dette systemet er bygget: på hvit overlegenhet! Alle tegn til endring er kun tomprat for å stilne offentligheten – «Se på oss- vi er en del av bevegelsen», skriver en twitterbruker.

Einarsdottir understreker at håpet på ingen måte er ute for en endring i Vogue. Hun mener imidlertid at valget av forside, med de påfølgende reaksjonene, er krise for magasinet. Einarsdottir synes det er merkelig at forsiden har kommet gjennom hos redaktøren.

At magasinets forside er et merkelig valg, er et syn ansvarlig redaktør i KK, Ingeborg Heldal, deler.

– Er dette noe redaktøren burde vente seg kritikk for?

– Det kommer sikkert som en stor overraskelse at noen reagerer på det, men de MÅ jo ha tenkt på det.

Likevel mener hun at reaksjonene på forsiden – i like stor grad som forsiden i seg selv – viser at rase er et tema som bør snakkes om.

– Det er klart det er litt pussig å ha «Vi må snakke om rase» på et helhvitt, helblondt cover, selv om det i rettferdighetens navn bare er en av utsalgstitlene. Men det understreker kanskje nødvendigheten av å snakke om det, sier Heldal til Dagbladet.

En bransje i endring

Heldal understreker at etnisk mangfold er noe alle redaktører bør ha et mer bevisst forhold til, inkludert henne selv. Allikevel mener hun at Enninful ikke bør stilles til ansvar i noen større grad enn det andre redaktører gjør, bare basert på sin hudfarge.

– Jeg synes egentlig ikke Edward bør stilles mer til ansvar enn andre redaktører, bare fordi han er mørkhudet. Han baserer garantert sine redaksjonelle valg ut fra samme kriterier som andre redaktører. Hvem er aktuelle, hvem passer i profilen og så videre. Og vi må ikke glemme at han kun har vært redaktør i tre utgaver, og at den første covermodellen var Adwoa Aboah.

Einarsdottir understreker at til tross for et uheldig forsidevalg på februarutgaven, er også motebransjen i endring.

– Bransjen er i endring, det er det ingen tvil om. Det ser vi som er i bransjen godt, sier Einarsdottir til Dagbladet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!