Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Sofia Helin fra «Broen»:

«Broen»-stjerna om sin tøffe barndom: - Null tillit

Sofia Helin åpner opp om sin alkoholiserte far.

ÅPENHJERTIG: I et nytt intervju forteller «Broen»-skuespiller Sofia Helin om sin oppvekst med en alkoholisert far. FOTO: NRK
ÅPENHJERTIG: I et nytt intervju forteller «Broen»-skuespiller Sofia Helin om sin oppvekst med en alkoholisert far. FOTO: NRK Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den svenske skuespilleren Sofia Helin (46) ble for alvor kjent gjennom den dansk-svenske serien «Broen», som her til lands har blitt sendt på NRK.

I serien spilte hun politietterforsker Saga Norén, en karakter mange seere trykket til sitt bryst med sin forknytte og i overkant direkte karakter, og for sin manglende evne til å forstå ironi.

I løpet av serien ble seerne bedre kjent med Norén som blant annet har hatt en tøff oppvekst som barn.

Selv om historien ikke er lik, har rollekarakteren likevel mye til felles med Sofia Helins private historie. I en episode av den svenske podkasten «Katarina Hahr möter» åpner den svenske skuespilleren seg om oppveksten med en alkoholisert far.

Mangel på tillit

- Et barn som har en forelder som har det vanskelig, mister tillit. For meg er den største tilliten døden, at det er noe større, at det er noe etter dette. Det er knyttet til kjærlighet, tror jeg. Men ikke med foreldrekjærlighet, nødvendigvis. Da jeg var liten følte jeg på null tillit, forteller Helin i podkasten, gjengitt av den svenske avisa Expressen.

Helin vokste opp i et usikkert miljø i Sverige sammen med faren og broren. Bare ti dager gammel ble Helin og familien rammet av en tragisk ulykke da storebroren ble påkjørt og drept.

Fire år gammel ble foreldrene skilt, og mora ble gift med en ny mann, som ifølge KK var far til hennes beste venninne i barnehagen. Til magasinet har Helin uttalt at hun var svært preget av at hennes far var ensom og ikke hadde det godt.

TURBULENT BARNDOM: Som liten opplevde Sofia Helin å miste sin bror. Hun vokste også opp med en alkoholisert far som har preget barndommen hennes. Foto: Foto: Kristian Ridder-Nielsen/Dagbladet
TURBULENT BARNDOM: Som liten opplevde Sofia Helin å miste sin bror. Hun vokste også opp med en alkoholisert far som har preget barndommen hennes. Foto: Foto: Kristian Ridder-Nielsen/Dagbladet Vis mer

Helin forteller i den svenske podkasten at faren fant trøst i alkohol, og siden den gang har hennes alkoholiserte far og stadige sykehusbesøk preget barndommen til den svenske skuespilleren.

Helin har for øvrig ellers vært svært taus om hvilket forhold hun har til sin far i dag - og om han er i live eller ei.

- Alle som misbruker noe, er ulykkelige over det, tenker jeg. Vi kunne aldri prate om det, da det ikke var like mye kunnskap om temaet den gang som i dag. Å vandre rundt i et liv der man vet at det finnes et problem som ingen vil prate om, påvirker tilliten, sier hun.

Livet snudde

Mangel på tillit skulle imidlertid vise seg å snu. I den svenske podkasten forteller Helin om en sykkelulykke hun ble utsatt for i en alder av 24 år, som skulle vise seg å bli et vendepunkt i livet hennes.

Helin var på vei over Västerbroen i Stockholm da det smalt. Dynamoen hadde løsnet og satt seg fast i hjulet. Hun møtte asfalten med ansiktet først. Fallet skal ha vært så hardt at hun brakk kjeven og knakk flere tenner.

Opplevelsen hun fikk på sykehuset et øyeblikk seinere, minnes hun sterkt fortsatt.

- Jeg var ikke nær døden i det hele tatt. Men jeg var utenfor kroppen min, og merket hvordan jeg kom til meg selv igjen. Det var som at jeg, da jeg var utenfor kroppen min, så på meg selv og tenkte: «Hun er det synd på. Det har skjedd noe med henne. Stakkars henne.» Det var magisk. Det var den ultimate tilliten, forteller hun.

Til Dagbladet har skuespilleren også snakket om ulykken. Da avslørte hun at det er fra den ulykken det kjente arret hennes kommer fra.

- Etter en stund kom i hvert fall følelsen av at det nye utseendet passet ganske godt på meg som person. At jeg var mer riktig med arr enn uten. At arret bedre forteller hvem jeg faktisk er, sa hun til Dagbladet den gang.

SATT UT: «Broen»-stjerna Sofia Helin fikk prøve seg som programleder under sesongpremieren av Skavlan. Et sex-spørsmål gjorde at Skavlan ble litt satt ut og tydelig stressa. Video: NRK / Monkberry Vis mer Vis mer

Mistet barn

I dag er 46-åringen gift med tidligere skuespiller og nå prest Daniel Götschenhjelm (49). Sammen har de sønnen Ossian (14) og datteren Nike (8).

For ikke mange år siden skulle skuespilleren oppleve en tung sorg igjen.

I 2014 fortalte en åpenhjertig Helin om den store sorgen hun måtte bære etter å ha mistet sitt ufødte barn.

- Akkurat som min farmor, så har jeg født flere barn enn jeg har fått se vokse opp. Av tre, har jeg fått beholde to, uttalte Helin i et radiointervju i programmet «Sommer», ifølge Aftonbladet.

Helin gikk ikke i detalj hva angår årstall for hendelsen. Tida etter barnets død beskrev imidlertid skuespilleren som noe uklar og tåkete.

- Jeg så verden, men øynene mine klarte ikke å forstå hva alle løp etter eller hva som var meningen med de vakre tingene, fortalte 45-åringen, som videre forklarte at hun og familien «fant trøst i Gud».