Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Slik er «Broen»-stjernene helt privat:

«Broen»-stjernene: Mistet et barn, bror påkjørt og drept, og skadet ansiktet

De har fått internasjonal stjernestatus som følge av krimserien. Livet har imidlertid ikke alltid vært like enkelt for «Broen»-profilene.

SISTE AKT: Gjennom fire sesonger har flere millioner mennesker fulgt blant andre Sofia Helin i rollen som Saga Norén. I de siste to har også skuespiller Thure Lindhardt gjort seg bemerket på skjermen. Hva angår privatlivet vet imidlertid den gjengse tv-titter lite om de to profilene. Foto: Johan Nilsson / TT / NTB scanpix
SISTE AKT: Gjennom fire sesonger har flere millioner mennesker fulgt blant andre Sofia Helin i rollen som Saga Norén. I de siste to har også skuespiller Thure Lindhardt gjort seg bemerket på skjermen. Hva angår privatlivet vet imidlertid den gjengse tv-titter lite om de to profilene. Foto: Johan Nilsson / TT / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Snart tar hele Skandinavia et siste farvel med suksesserien «Broen», som takker for seg når fjerde sesong er over.

Helt siden premieren på første episode i 2011, har tv-seere på tvers av landegrenser blitt sterkt knyttet til de ulike karakterene i krimuniverset.

SISTE SESONG: «Hver saga ender...» står det i traileren til den siste sesongen av den dansk-svenske serien «Broen». Video: SVT / DR Vis mer

For skuespillernes del er det liten tvil om at serien har vært særdeles krevende å jobbe med. Samtidig går flere av profilene fra prosjektet med nyvunnet stjernestatus, noe som antakelig gjør dem enda mer ettertraktet for videre arbeid i film- og tv-bransjen.

Mistet ufødt barn

Gjennom totalt 38 episoder, fordelt på fire sesonger, har svenske Sofia Helin (45) hatt rollen som kriminaletterforskeren Saga Norén.

- BETONGKOSTYME: Sofia Helin har beskrevet det å spille «Broen»-Saga som å bære et betongkostyme. Foto: NRK
- BETONGKOSTYME: Sofia Helin har beskrevet det å spille «Broen»-Saga som å bære et betongkostyme. Foto: NRK Vis mer

Privat er hun gift med tidligere skuespiller og nå prest Daniel Götschenhjelm (49). Sammen har de sønnen Ossian (14) og datteren Nike (8).

Ekteparet har imidlertid opplevd et personlig tap. I 2014 fortalte en åpenhjertig Helin om den store sorgen hun måtte bære etter å ha mistet sitt ufødte barn.

- Akkurat som min farmor, så har jeg født flere barn enn jeg har fått se vokse opp. Av tre, har jeg fått beholde to, uttalte Helin i et radiointervju i programmet «Sommer», ifølge Aftonbladet.

Helin gikk ikke i detalj hva angår årstall for hendelsen. Tida etter barnets død beskrev imidlertid skuespilleren som noe uklar og tåkete.

- Jeg så verden, men øynene mine klarte ikke å forstå hva alle løp etter eller hva som var meningen med de vakre tingene, fortalte 45-åringen, som videre forklarte at hun og familien «fant trøst i Gud».

GIFT MED PREST: Sofia Helin er gift med den tidligere skuespilleren Daniel Götschenhjelm (49), som nå jobber som prest i Sverige. Her sammen med teaterregissør Maria Blom i 2006. Foto: NTB Scanpix
GIFT MED PREST: Sofia Helin er gift med den tidligere skuespilleren Daniel Götschenhjelm (49), som nå jobber som prest i Sverige. Her sammen med teaterregissør Maria Blom i 2006. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Broren påkjørt og drept

Flere år i forveien av dette hadde Helin og familien blitt rammet av en annen tragisk hendelse. Hun var bare ti dager gammel da storebroren ble påkjørt og drept.

- Du kan kanskje forestille deg hva noe sånt gjør med en familie. Alt ble kaos i mange år etterpå, sa den svenske skuespilleren til Dagbladet i 2013.

Helin har beskrevet hvordan familielivet raknet i sømmene. Faren hennes var alkoholiker, og foreldrene ble skilt da hun var fire år gammel.

- Grunntryggheten min ble skadet som barn. Jeg holdt følelsene mine inne, men lærte mye om det å observere, fortalte Helin, som fant en slags trøst i å kunne uttrykke seg gjennom skuespilleryrket.

Skadet ansiktet

Flere tv-seere har også bitt seg merke i det karakteristiske arret Helin har ved munnpartiet. Skuespilleren har tidligere forklart til Dagbladet Magasinet at hun som 24-åring fryktet at karrieren var over nesten før den hadde begynt, da hun ble alvorlig skadet i en sykkelulykke.

- Dynamoen hadde løsnet og satt seg fast i hjulet. Jeg møtte asfalten med ansiktet først. Tannbenet, tenner, lepper - alt var helt ødelagt.

- FORTELLER HVEM JEG ER: Sofia Helin ble alvorlig skadet under en sykkeltur, 24 år gammel. Det var også slik hun pådro seg arret rundt munnpartiet. Foto: Kristian Ridder-Nielsen / Dagbladet
- FORTELLER HVEM JEG ER: Sofia Helin ble alvorlig skadet under en sykkeltur, 24 år gammel. Det var også slik hun pådro seg arret rundt munnpartiet. Foto: Kristian Ridder-Nielsen / Dagbladet Vis mer

Skuespilleren var på vei over Västerbroen i Stockholm da det smalt. 45-åringen forklarte at hun ikke kjente seg selv igjen da hun våknet opp på sykehuset. ​

​ - Etter en stund kom i hvert fall følelsen av at det nye utseendet passet ganske godt på meg som person. At jeg var mer riktig med arr enn uten. At arret bedre forteller hvem jeg faktisk er. ​

Helin, som har vært åpen om at hun har gått i terapi i over 20 år, har tidligere uttalt at berømmelsen kan ha sine negative sider. Likevel er 45-åringen innforstått med at hun selv har oppsøkt et liv i rampelyset.

- Noen ganger skulle jeg gjerne vært litt mer anonym, men jeg har ingen grunn til å klage. Som skuespiller må du regne med at folk vet hvem du er. Hvis du ikke kan leve med det, må du vurdere å skifte jobb.

SATT UT: «Broen»-stjerna Sofia Helin fikk prøve seg som programleder under sesongpremieren av Skavlan. Et sex-spørsmål gjorde at Skavlan ble litt satt ut og tydelig stressa. Video: NRK / Monkberry Vis mer Vis mer

Hoppet av

Han er ikke lenger en del av serien. Likevel blir danske Kim Bodnia (52) med rollefiguren Martin Rohde fortsatt omtalt som en av de mest sentrale og uforglemmelige karakterene i «Broen».

- MISFORNØYD: Kim Bodnia, i rollen som politietterforsker Martin Rohde, ga seg etter den andre sesongen. Årsaken skal blant annet ha vært kreative uenigheter med serieskaperne. Foto: NRK
- MISFORNØYD: Kim Bodnia, i rollen som politietterforsker Martin Rohde, ga seg etter den andre sesongen. Årsaken skal blant annet ha vært kreative uenigheter med serieskaperne. Foto: NRK Vis mer

I 2014 ble han blant annet kåret til «beste mannlige skuespiller» for sin innsats i krimserien. Da «Broen» returnerte til skjermen for sin tredje sesong i 2015, hadde Bodnia imidlertid hoppet av skuta.

Ifølge avisa Sydsvenskan droppet han ut av serien etter kreative uenigheter. Årsaken til beslutningen var at skuespilleren var misfornøyd «med hvordan rollekarakteren hans utviklet seg».

I et israelsk tv-intervju, gjengitt av svenske Expressen, bekreftet Bodnia i 2016 at han var misfornøyd med manuset. Det som veide tyngst i avgjørelsen skal imidlertid ha vært antisemittisme.

- Jødehatet vokser spesielt mye i Malmø hvor vi spilte inn «Broen». Der er det ikke mulig å føle seg trygg og komfortabel som jøde, noe som bidro til at det ble lettere for meg å si at jeg ikke ville være med videre, sa Bodnia, som selv har jødisk familie, i intervjuet.

ÆRA OVER: Etter sesong to var ikke lenger Kim Bodnia å regne som Sofia Helins makker i «Broen» - til fortvilelse for mange fans. Foto: NTB Scanpix
ÆRA OVER: Etter sesong to var ikke lenger Kim Bodnia å regne som Sofia Helins makker i «Broen» - til fortvilelse for mange fans. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Hemmelig bryllup

Privat er Bodnia gift med den danske skuespilleren Rikke Louise Andersson (45). Hun har tidligere avslørt at paret giftet seg i all hemmelighet i 2013. Bryllupet foregikk i parets hjem.

- 2013 var et fantastisk år for meg, både arbeidsmessig og privat. Faktisk ble Kim og jeg endelig gift. Det foregikk hjemme hos oss selv, og det var ingen som visste om det, uttalte Andersson til danske Her og Nu, ifølge Se og Hør.

​Ifølge danske Se og Hør skal Bodnia - som har barna Charlie (15), Miles (13) og Nomi (11) med Rikke - ha fridd flere år i forveien. Bodnia har ett barn fra tidligere forhold, med skuespiller Lotte Merete Andersen.

GIFT: Kim Bodnia giftet seg i all hemmelighet med Rikke Louise Andersson for fem år siden. Sammen har de tre barn. Foto: Michael Medgyesi/Aller Media DK
GIFT: Kim Bodnia giftet seg i all hemmelighet med Rikke Louise Andersson for fem år siden. Sammen har de tre barn. Foto: Michael Medgyesi/Aller Media DK Vis mer

På TV-skjermen er Bodnia kjent for å tre inn i tøffe roller, men i 2010 sa han til Se og Hør at han privat ikke er like «macho» som karakterene sine.

- Jeg har fire barn og bor langt inne i skogen, så det er ikke mye macho jeg gjør. Det tøffeste jeg har gjort var å male barnerommet, fordi det tok lang tid å få det rett, med lister og alt, sa han med et smil. ​

- Ikke lyst å lyve

Etter at Martin Rohde ble skrevet ut av serien, kom danske Thure Lindhardt (43) - i rollen som politietterforskeren Henrik Sabroe - inn i tredje sesong.

PRIVAT: Thure Lindhardt har gjort seg bemerket på tv-skjermen for sin rolle i «Broen». Han snakker sjelden om eget privatliv i offentligheten. Foto: NRK
PRIVAT: Thure Lindhardt har gjort seg bemerket på tv-skjermen for sin rolle i «Broen». Han snakker sjelden om eget privatliv i offentligheten. Foto: NRK Vis mer

Lindhart har gjort det tydelig at han ønsker å verne om eget privatliv. I et større intervju med danske BT i 2012, lettet han imidlertid på sløret når det kommer til eget kjærlighetsliv.

- Folk kan gjerne vite at jeg er homofil, og at jeg har en kjæreste som er mann. Det er ikke slik at jeg skjuler det. Jeg har ikke lyst å lyve. Men det er stor forskjell på å beskytte sitt privatliv og å lyve, sa Thure Lindhardt den gang.

#august #summer #preparing #newbeginnings#scandinavia #

A post shared by 👻thurelindhardt (@thurelindhardtinsta) on

Ble pappa

Skuespilleren kunne tilsynelatende ikke utelukke et eventuelt forhold med en kvinne i framtida. BT siterte ham på en uttalelse i et intervju med Euroman, der Lindhardt fortalte at: «Hvem vet om jeg har barn og en kone om et år».

- Det er faktisk ikke så konkret ment. Det handler mer om å se seg selv utenfra. Men hvor jeg befinner meg helt konkret om ti år, aner jeg ikke, og jeg vil ikke vite det heller. Det kan være en kvinne, det kan være en mann, sa han til avisa for seks år siden.

I forbindelse med premieren av «Broen» for kort tid siden, kunne Lindhardt avsløre at han nå er blitt pappa.

- Jeg ble far for ni uker siden til en liten jente, fortalte Lindhart til Billed-Bladet.

Noen ytterligere detaljer rundt selve fødselen og andre forhold, ønsket 43-åringen imidlertid ikke å gå ut med.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!