I går feiret dronning Sonja (81) og kong Harald (81) hele 50 år som rette ektefolk. Det gir dem rett til å feire det som kalles gullbryllup, og med både festgudstjeneste, middag på slottet og en tur på slottsbalkongen, var det ingen tvil om at gårsdagen var en suksess.

Det er også et halvt århundre siden hun flyttet ut av barndomshjemmet på Vinderen i Oslo. Det er, til en pris av elleve millioner kroner, blitt flyttet til folkemuseet på Maihaugen på Lillehammer. Tidligere denne uka besøkte dronninga sin tidligere bolig, i nye omgivelser.

Derfor ble det også naturlig å prate om hva som fant sted i huset. Oppveksten til «frøken Haraldsen» var ikke like enkel som mange kanskje har inntrykk av. Familien bar nemlig på en stor sorg, kan hun fortelle til NRK.

Tragedie

I 1936, året før landets framtidige dronning ble født, mistet familien en sønn. Han ble bare sju år gammel.

- Han døde ett år før jeg ble født. Og det var en voldsom tragedie, sa dronning Sonja i programmet «Heim til Sonja Haraldsen», som ble sendt på NRK onsdag kveld.

STORE SORGER: Dagny Haraldsen poserer foran et portrett av ektemannen Karl August. Paret fikk fire barn, og dronning Sonja er i dag det eneste gjenlevende. De mistet blant annet sin sju år gamle sønn i 1936, til stor sorg. Foto: NTB scanpix

Dronningas storebror het Karl Herman Haraldsen, og skulle etter alt å dømme ut på en helt normal seiltur med sin far Karl August og noen venner av familien. Det skulle bli en fin dag, men det hele snudde fort. Farkosten endte med å eksplodere som følge av en feil med varmen.

- De hadde en såkalt «paid hands» (innleid mannskap. red.anm.) om bord. Han gikk ned i seilbåten og skulle sette på en parafinsak, i hvert fall en varmesak, og dermed eksploderer den. Hele båten eksploderer, sier hun.

Sju år gamle Karl Herman ble aldri funnet, og ble antatt omkommet etter tragedien. Selv om dette var før dronning Sonja ble født, forteller hun at sorgen bar med familien i mange år framover. Så mora for eksempel en annen lyshåret gutt på gata, kunne hun snu seg og lure på om det var hennes forsvunne sønn.

Sorgen ble likevel aldri snakket om hjemme, og det var først av en kamerat av faren, som også var til stede på båten, at hun etter hvert fikk høre sannheten.

- På den tida snakket man ikke om slike helt nære ting. Men jeg husker en gang da jeg var liten, og mor leste «Lille Lord Fauntleroy». Det er jo en trist historie, og da begynte både hun og jeg å gråte. Da tror jeg nok at mye av dette kom opp i henne igjen.

Store sorger

Ulykken er blitt skrevet om tidligere, men dronning Sonja har aldri vært så åpen som hun har valgt å være denne gangen. Hendelsen er blant annet omtalt i biografien «Dronningen» av Ingar Sletten Kolloen fra 2012.

«Fremdeles hentet hun styrke i sitt gamle motto: Det handler ikke om hvorledes du har det, men hvordan du tar det. Og så må vi ikke slutte å stole på at Gud har en mening med alt», står det i boka om hvordan Dagny Haraldsen taklet det hele.

FAMILIE I SENTRUM: Dagny Haraldsen, her fotografert i sitt hjem i 1968, verdsatte familie. Her har hun flere bilder av familien, med både barn og barnebarn. Til venstre ser vi et portrett av dattera Gry, mens dronning Sonja er avbildet helt til høyre. Foto: NTB scanpix

Hun har også hatt andre dødsfall og vansker i familien å stri med opp gjennom åra.

Søstera Gry begikk i 1970 selvmord, noe som gikk tungt inn på dronninga - som på tidspunktet var kronprinsesse. Hun var også gravid da de tunge nyhetene kom. NRK skriver at hun var halvveis i svangerskapet, og at det norske folk allerede hadde fått beskjeden om at kronprinsparet skulle bli foreldre.

Dessverre endte graviditeten med en spontanabort. Hun har tidligere beskrevet det som en sårbar situasjon og et stort mareritt, spesielt siden hun på daværende tidspunkt allerede var midt i folkets og medienes søkelys.

Dronninga har også snakket om at det var tungt å miste foreldrene.

I 2016 mistet dronninga broren Haakon Haraldsen. Han ble 95 år gammel, og var den eldste i søskenflokken som totalt besto av fire. Dronningen er med andre ord det eneste gjenlevende barnet foreldrene Dagny og Karl August fikk sammen.