BRØT PROTOKOLL: Prins William glemte alt av kongelig skikk i møte med ofrene av den dramatiske brannen i London forrige uke. Foto: NTB Scanpix
BRØT PROTOKOLL: Prins William glemte alt av kongelig skikk i møte med ofrene av den dramatiske brannen i London forrige uke. Foto: NTB ScanpixVis mer

Prins William:

Brøt eldgammel protokoll i møte med ofrene fra London-brannen

- Vår generasjon kongelige gjør hva hjertet tilsier.

(Dagbladet.no): Onsdag forrige uke tok det fyr i en 24 etasjer høyblokk i London. Det er antatt at den dramatiske brannen tok liv av 79 personer, og det fryktes fortsatt at flere er døde.

Hendelsen har preget hele Storbritannia, inkludert den britiske kongefamilien, som fredag besøkte ofrene fra den voldsomme brannen.

Det var dronning Elizabeth (91) og prins William (34) som tok turen. Sistnevnte glemte alt av kongelige skikk i møte med de mange ofrene.

Kongelige pleier som oftest å håndhilse når de er ute på offisielle oppdrag, men prins William valgte å legge dette til side i møtet med ofrene. Da han ga en av de berørte en klem, brøt han en eldgammel kongelige protokoll.

Hylles

Bildet, som ble tatt av prinsen og en svært preget kvinne som søker varme i armene hans, har gått verden rundt på sosiale medier.

Ifølge flere utenlandske medier, blant andre den britiske avisa Express, heter den sørgende kvinnen som får trøst av prinsen Fatima Jafari.

Hennes mann er fremdeles savnet, og ble sist sett fanget i en heis da han prøvde å unnslippe den brennende bygningen.

BESØKTE OFRE: Dronning Elizabeth (91) og prins William (34) møtte brannmannskap, frivillige og ofre etter brannen i London-høyblokka, som tok livet av 79 personer. Video: AP / NTB Scapix Vis mer

Ikke uvanlig

Ifølge Se og hørs kongehuseksperter, Caroline Vagle og Anders Johan Stavseng, er det ikke uvanlig at kongelige bryter slike regler når situasjonen tilsier det.

- Hans avdøde mor (prinsesse Diana) var jo kjent for nettopp å være varm i sine møter med folk. Kongelige er også medmennesker, noe vi også så tydelig etter 22. juli i Norge. Kongeparet og kronprins Haakon satt flere timer med pårørende og overlevende etter tragedien på Utøya. De gråt og sørget sammen med dem, skriver kongehusekspertene i en kommentar til Dagbladet.

- Det har sikkert vært uskrevne regler for hvordan kongelige skal opptre når de møter «vanlige folk» fra gammelt av, men vårt inntrykk er at vår generasjon kongelige gjør hva hjertet tilsier. Det gjelder ikke minst vårt eget kongepar, legger de til.

Ingen obligatoriske regler

For folk som møter kongefamilien er det imidlertid ingen regler man må følge.

nettsidene til det britiske kongehuset står det nemlig at «det ikke finnes noen obligatoriske adferdskoder når folk møter dronningen eller et medlem av den kongelige familien».

Men for de som vil følge en tradisjonell vei har nettsiden ramset opp en rekke tradisjonelle protokoller og holdningsmanualer, som blir fulgt i møte med kongelige.

Møter en dronningen er den korrekte tiltaleformen «deres majestet». Kvinner i møte med dronningen skal neie, mens menn skal bøye med hodet.

For mannlige medlemmer av kongefamilien gjelder de samme reglene, mens for kvinnelige medlemmer er det riktig å si «deres kongelige høyhet».

Protokollene er ikke nødvendigvis skrevet i stein, men tradisjonelt sett er det ikke normalt at de kongelige klemmer eller blir klemt.

Dermed er det imidlertid ikke første gang det har skapt overskrifter når slike protokoller blir «brutt».

I 2009 skapte blant andre amerikas tidligere første dame ,Michelle Obama, furrore da hun ga dronningen en klem, og i 2014 brøt basketballstjerna LeBron James en protokoll da han tok armen sin rundt prinsesse Kate mens de poserte for et bildet etter en basketballkamp.