Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Susan Sarandon:

Brøt kongelig protokoll i møte med dronningen

- Så ikke ut til at hun brydde seg.

BRØT ELDGAMMEL REGEL: Her bryter skuespillerstjernen Susan Sarandon en eldgammel kongelig protokoll. Foto: NTB Scanpix
BRØT ELDGAMMEL REGEL: Her bryter skuespillerstjernen Susan Sarandon en eldgammel kongelig protokoll. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Den Oscar-vinnende amerikanske skuespilleren Susan Sarandon (71), kjent fra blant annet «Dead Man Walking», fikk flere britiske rojalister til å sperre opp øynene søndag ettermiddag.

Etter at bildene fra det sportslige arrangementet «Windsor Cup Polo» ble publisert, var det nemlig alt annet enn den sportslige begivenheten som fikk mest oppmerksomhet.

I likhet med dronning Elizabeth (92) var også Sarandon til stede under den årlige kongelige kampen, og da hun fikk øye på dronningen, klarte hun ikke gjøre annet enn å gå bort for å introdusere seg selv.

Ikke lov

Bildene, som blant annet er blitt publisert hos Fox News, viser skuespillerstjernen hilse på dronningen mens hun sitter i en stol - noe som ifølge britisk kongelig protokoll ikke er lov.

HILSTE: Skuespillerstjernen Susan Sarando gikk bort og hilste på dronningen. Dette er ikke lov ifølge gammel britisk kongelig protokoll. Foto: NTB Scanpix
HILSTE: Skuespillerstjernen Susan Sarando gikk bort og hilste på dronningen. Dette er ikke lov ifølge gammel britisk kongelig protokoll. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Ifølge den amerikanske TV-kanalen sier den kongelige protokollen at gjester skal vente på å bli introdusert til dronningen før hun snakker til dem - noe Sarandon ikke gjorde her.

Tross regelbruddet så det imidlertid ikke ut til at dronning Elizabeth tok seg nær av den vennlige gesten.

Smilende hilste 92-åringen på den verdenskjente skuespillerinnen. Sammen med dronningen satt ektemannen Prins Philip (97), som ifølge Fox News ikke hadde en anelse om hvem skuespillerstjernen var.

Saken fortsetter nedenfor.

ANTE INGENTING: Ifølge Fox News ante ikke prins Philip hvem skuespillerstjernen var. Foto: NTB Scanpix
ANTE INGENTING: Ifølge Fox News ante ikke prins Philip hvem skuespillerstjernen var. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Ikke første gang

Det er imidlertid ikke første gang kongelig protokoller er blitt brutt. Selv for kongelige har de eldgamle retningslinjene tidvis vært vanskelige å følge.

Etter den dramatiske brannen i London i juni i fjor, som tok livet av 79 personer, ble prins William (36) så beveget at han gikk bort fra alt av kongelig skikk i møte med de mange ofrene.

Flere medier, blant andre avisa Express, skrev at kongelige som oftest pleier å håndhilse når de er ute på offisielle oppdrag. Prins William valgte å legge dette til side i møtet med ofrene da han ga en av de berørte en klem, og dermed brøt eldgammel kongelig protokoll.

Se og Hørs kongehuseksperter, Caroline Vagle og Anders Johan Stavseng, har tidligere uttalt at det ikke er uvanlig at kongelige bryter slike regler når situasjonen tilsier det.

- Det har sikkert vært uskrevne regler for hvordan kongelige skal opptre når de møter «vanlige folk» fra gammelt av, men vårt inntrykk er at vår generasjon kongelige gjør hva hjertet sier. Det gjelder ikke minst vårt eget kongepar, sa de den gang.

Ikke obligatorisk

For folk som møter kongefamilien, er det ingen regler man må følge.

nettsidene til det britiske kongehuset står det nemlig at «det ikke finnes noen obligatoriske atferdskoder når folk møter dronningen eller et medlem av den kongelige familien».

Saken fortsetter nedenfor.

Men for dem som vil følge en tradisjonell vei, har nettsida ramset opp en rekke tradisjonelle protokoller og holdningsmanualer, som oftest blir fulgt i møte med kongelige.

Møter man dronningen, er den korrekte tiltaleformen «Deres Majestet». Kvinner i møte med dronningen skal neie, mens menn skal bøye hodet.

For mannlige medlemmer av kongefamilien gjelder de samme reglene, mens for kvinnelige medlemmer er det riktig å si «Deres Kongelige Høyhet».

Protokollene er ikke nødvendigvis hogd i stein, men tradisjonelt sett er det ikke normalt at de kongelige klemmer eller blir klemt.

Det er imidlertid ikke første gang overskrifter har blitt skapt når slike protokoller blir «brutt».

I 2009 skapte blant andre USAs tidligere førstedame Michelle Obama (54) furore da hun ga dronningen en klem, og i 2014 brøt basketballstjerna LeBron James (33) protokoll da han tok armen sin rundt hertuginne Kate (36) mens de poserte for et bilde etter en basketballkamp.