Trude Mostue:

Brøt sammen etter «Farmen»-exit. Retter kritikk mot TV 2

Krever bedre oppfølging etter psykisk smell.

EXIT: Innrømmer at det tok på å være med på «Farmen Kjendis». Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Det måtte en avskjedsklem til før «Farmen»-seerne fikk se Trude Mostue (50) gråte på tv. Etter å vist seg som en relativt tykkhudet og skarp kjendisveterinær gjennom fire uker, var det en litt annen dame som til syne på tampen av søndagens program.

- Jeg var veldig sliten på dette tidspunktet, og da Kathrine (modell Kathrine Sørland, journ.anm.) kom og ga meg en klem, ble det litt mye. Jeg og Kathrine hadde rukket å bli veldig gode venner der inne, og jeg følte på mange måter at jeg hadde sviktet henne, ved å dra fra gården, forteller Mostue til Dagbladet.

EMOSJONELL: Trude Mostue klarte ikke holde tårene tilbake da hun skulle ta farvel med Kathrine Sørland. Foto: TV 2
EMOSJONELL: Trude Mostue klarte ikke holde tårene tilbake da hun skulle ta farvel med Kathrine Sørland. Foto: TV 2 Vis mer

50-åringen henviser til tvekampen som sørget for «Farmen»-bråstopp, der Mostue ble danket ut av freestyleutøveren Tiril Sjåstad Christiansen (23) i en sagekonkurranse.

- Som å erte på seg en okse

Det var Mostue selv som pekte ut topptrente Christiansen som motstander, foran både radioprofil Mina Hadjian (43), programleder Johanna Grønneberg Mesa (39), blogger Martine Lunde (23) og nevnte Sørland. Valget kom overraskende på mange.

- Å gå i tvekamp mot Tiril er som å erte på seg en okse med et rødt flagg. Da jeg så hvordan hun forberedte seg før konkurransen, som den profesjonelle idrettsutøveren hun er, tenkte jeg bare: «Hva er det jeg har gjort nå?» Samtidig var hun den beste å tape mot, sier Mostue.

- Sier du at du valgte den sterkeste konkurrenten for å sikre tap?

- Nei, absolutt ikke. Det handlet om at jeg var for sta til å risikere å tape mot noen andre enn Tiril. Samtidig liker jeg utfordringer, og ville se hvem av meg og Tiril som var sterkest, forteller veterinæren, som selv vier mye tid til trening.

TØFF KAMP: Sagekonkurransen mellom Tiril Sjåstad Christiansen og Trude Mostue var lenge jevn, før førstnevnte omsider stakk av med seieren. Foto: Alex Iversen / TV 2
TØFF KAMP: Sagekonkurransen mellom Tiril Sjåstad Christiansen og Trude Mostue var lenge jevn, før førstnevnte omsider stakk av med seieren. Foto: Alex Iversen / TV 2 Vis mer

Munnhoggeri

Mostues «Farmen»-deltakelse har på ingen måte forbigått i stillhet. 50-åringen har sørget for flere overskrifter gjennom tv-ukene, gjerne på bakgrunn av egen væremåte. Gjentatte ganger har veterinæren hisset på seg andre deltakere, med beskyldninger om både beinhard lederstil og egosentrisk oppførsel.

Gnisningene toppet seg da Mostue ble skjelt ut over middagsbordet i et tidligere program, der Mina Hadjian like greit kalte 50-åringen for «ei bitch» (se video under).

TEMPERATUR: Mina var rasende på Trude etter at Svein hadde blitt overfalt og slått seg kraftig av en hest. Video: TV 2/Jonas Scheie Hammer Vis mer

Mostue har selv sett lite av «Farmen» på tv, rett og slett fordi hun ikke har «et behov for å engasjere seg», men sier dette:

- Jeg har fått med meg måten jeg er framstilt på, og synes det er helt greit. Jeg vet hvordan tv funker, og skjønner at TV 2 vil dyrke karakterer. Det er meg man ser på tv, men jeg var nok litt mer humoristisk og varm i virkeligheten, også, sier tv-profilen, og legger til:

- Hvis dette gjør at jeg blir oppfattet som en bestemt og litt streng dyrepasser, så er jeg helt komfortabel med det. Det er jo tross alt veterinær jeg er.

- En trykkoker

I retrospekt skulle Mostue likevel ønske at hun - for sin egen del - hadde klart å slappe mer av under tv-innspillingen.

- Jeg gikk jo rett inn i jobbmodus, og følte på ansvaret hele tida. I etterkant skjønner jeg at jeg har tatt dette tv-konseptet altfor alvorlig, og burde ha senket skuldrene oftere. Spørsmålet er om jeg faktisk hadde klart det, humrer hun.

I stedet opplevde 50-åringen ofte at hun «måtte legge bånd på seg selv» for å unngå å havne i konflikter. Mostue tror dette etter hvert ga henne et «undertrykket sinne», som gjorde at hun sleit med å finne tilbake til hverdagen.

TV 2 må ikke glemme at vi også bare er mennesker. Trude Mostue (50)

- Jeg er ikke fremmed for å være isolert på et innspillingssted, men dette var en trykkoker med folk som hele tida skal vise seg fram på tv, og slakte hverandre som personer. Det er jeg ikke vant til, og gjorde at jeg sleit psykisk i månedene etter innspillingen. Familien kjente meg ikke igjen i begynnelsen, jeg var helt forvirret, sier hun.

Kritisk

Mostue understreker at hun ikke har et vondt ord å si om noen av de andre deltakerne, men at kritikken er rettet mot produksjonen og TV 2.

Saken fortsetter under.

BRÅK: Trude Mostue fortsetter å tirre på seg de andre deltagerne. Denne gangen er det Martine Lunde som forteller om hvordan hun opplevde kjendisveterinæren inne på gården. Vis mer

- Dette er en profesjonell tv-produksjon som vet hva de driver med, og vi ble alle tilbudt psykolog etter oppholdet. Problemet var at jeg, i den tilstanden, ikke skjønte at jeg trengte det, sier hun, og fortsetter:

- Jeg mener TV 2 har en jobb å gjøre når det kommer til bedre etter-oppfølging, og ikke glemmer at vi også bare er mennesker. Jeg tror ingen, selv ikke de som jobber med dette, vet hva et «Farmen»-opphold innebærer før de har testet det selv. Jeg ble ikke forberedt på det som ventet meg etterpå.

Mostue tror også hennes egne helseproblemer spilte inn.

- Jeg har dårlig stoffskifte, som gikk litt av hengslene etter hvert. Da blir man slapp og sliten, sier hun.

Pressekontakt for «Farmen» i TV 2, Alex Iversen, forteller til Dagbladet at de etter beste evne forsøker å ta vare på deltakerne både før, under og etter produksjonen.

- Det å være med på «Farmen» er en unik, og til tider en tøff opplevelse. Det legger vi ikke skjul på, og derfor snakker vi med deltakerne om dette på forhånd. Det er et proft og erfarent apparat som håndterer deltakerne under produksjonen.

Første og siste gang

Videre påpeker pressekontakten at de har en psykolog som er med i castingprosessen. Alle deltakere er inne til en samtale med psykologen en stund i forkant og får også en samtale rett før innspillingen starter, forteller han.

Saken fortsetter under.

REAGERER: Flere av deltagerne reagerer kraftig på Trude Mostues lederstil. Selv mener hun at hun kunne vært tøffere. Vis mer

- Det er en deltakeransvarlig på gården som besvarer spørsmål og håndterer de utfordringene som dukker opp, sammen med produsent. Deltakerne har også stående tilbud om å snakke med psykologen gjennom både produksjonen og etterpå, noe flere benytter seg av, sier han.

Selv om Mostue ikke var forberedt på den psykiske smellen som møtte henne etter «Farmen»-oppholdet, understreker 50-åringen at hun totalt sett sitter igjen med en god opplevelse.

- Det var interessant å oppleve en så stor produksjon fra innsiden, og se hvordan alt funket. Jeg klandrer ingen, men ville aldri deltatt igjen, sier Mostue, som for lengst har kommet til hektene igjen.

- Jada, i dag går det helt fint. Nå venter nye prosjekter, trolig hakket mer rettet mot yrket jeg bedriver, flirer hun.

LURERI: Det finnes noen spøker som er bedre enn andre. Mina Hadjian forteller om da hun i onsdagens episode av «Farmen kjendis» fikk alle de andre på gården til å gå fem på. Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer